Economie
De ce creşte leul
Una dintre cel mai interesante dezbateri care are loc în acest moment este legată de evoluţia cursului valutar. Oficiali ai BNR susţin că întărirea leului este justificată din punct de vedere economic, în timp ce unii analişti susţin că această evoluţie nu are în principal legătură cu mersul economiei, ci cu raportul existent pe piaţa valutară între cerere şi ofertă. Cum stau lucrurile de fapt? Pentru a înţelege ce se întâmplă acum cu leul trebuie să analizăm evoluţia cursului valutar pe o perioadă mai mare de timp. În acest sens am luat în considerare evoluţia leului şi zlotului în ultimii şase ani.
lPerioada 2004 – 2007
Începând cu 2004, ambele monede au înregistrat creşteri semnificative, leul câştigând 24% până la mijlocul anului 2007, iar zlotul întărindu-se cu 35% între februarie 2004 şi iulie 2008. Cel puţin în ce priveşte leul, dacă BNR nu ar fi cumpărat multe miliarde de euro din piaţă, probabil că în 2007 cursul ar fi căzut sub 3 lei/euro. În aceeaşi perioadă, forintul s-a apreciat nesemnificativ, iar coroana cehă a câştigat 25%. Întărirea monedelor locale a fost determinată atât de intrările de valută, cât şi de creşterea economică net superioară ţărilor din vest. Să nu uităm că, deşi România a înregistrat o scădere economică de aproximativ 9% în ultimii doi ani, în 2010 PIB-ul a fost doar uşor mai mic decât cel din 2007, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din creşterile aferente perioadei de boom economic au fost păstrate. În acest context ar fi o greşeală să considerăm că întărirea leului între 2004 şi 2007 s-a datorat exclusiv intrărilor de capital şi jocului speculatorilor. În perioada de boom economic, România a înregistrat cea mai mare creştere de productivitate dintre toate ţările membre UE: între 2000 şi 2008, creşterea reală de productivitate a fost de 87% în cazul României, şi de sub 35% în cazul Ungariei, Poloniei sau Cehiei, media UE fiind de +6,3%.
lPerioada 2008 – 2011
A venit criza, iar BNR a lăsat leul să se deprecieze până la un nivel pe care l-a considerat “optim”, respectiv 4,3 lei/euro. În acelaşi timp, Banca Naţională a Poloniei a lăsat moneda să fluctueze liber, astfel că, în doar 6-7 luni, zlotul s-a depreciat cu peste 50%, ajungând de la 3,2 la 4,9 zloti/euro. Sfârşitul anului 2008/începutul anului 2009 a fost o perioadă de maximă încordare pe pieţele internaţionale, monedele ţărilor cu deficite mari fiind puse sub presiune, România confruntându-se chiar cu un atac speculativ în octombrie 2008. A urmat o perioadă de aproape doi ani în care sistemele economice şi financiare au fost reformate, deficitele au fost (mai mult sau mai puţin) corectate, iar încrederea în economiile emergente a început gradual să crească. Deşi din punctul de vedere al reformelor, anul 2009 a fost unul ratat pentru România, în acest moment deficitul bugetar pare a fi sub control, deficitul de cont curent se situează la doar 4,3% din PIB, iar prognozele de creştere economică pentru 2011 încep să fie revizuite în creştere. Se discută chiar şi despre o creştere a ratingului de ţară până la sfârşitul anului 2011/începutul lui 2012. Tot acest context favorabil nu are cum să nu influenţeze moneda naţională care, la un curs de 4,3 avea încorporat un grad mare de incertitudine. Cum în ultimele luni am început să avem din ce în ce mai multe certitudini, întărirea leului este normală, însă procesul are loc puţin cam repede, fiind probabil influenţat de speculatorii care încearcă să meargă cu trendul.
lEvoluţia leului pe termen lung
Între 1 ianuarie 1999 şi martie 2011, leul s-a devalorizat cu 209% în faţa euro, în timp ce forintul a pierdut doar 6,2%, iar zlotul şi coroana cehă au câştigat 2,3%, respectiv 31,4%. Unii vor spune că evoluţia monedelor este justificată de evoluţia generală a economiilor celor patru ţări, însă deprecierea mare a leului în ultimii 12 ani poate însemna şi faptul că leul are un bun potenţial de întărire pe termen lung, asta dacă economia va merge bine, iar deficitele vor fi ţinute sub control. Iar la orizontul anilor 2015-2020, atingerea unui curs semnificativ sub 3 lei pentru un euro nu cred că este o variantă care să poată fi scoasă total din discuţie. (A.P.)
Economie
Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”
Anunț de presă finalizare proiect
Proiectul “Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .
Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.
Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.
Date de contact beneficiar:
Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România
Tel. +40 744 753 721
E-mail: [email protected]
Economie
Comunicat PNRR – anunț începere proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”
Comunicat de presă
Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”, cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-2196, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI. Politici pentru noua generație\Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior\Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar\Investiția 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare., este implementat de către UAT Comuna Lunca Mureșului, în calitate de beneficiar, și are o valoare nerambursabilă de 1.064.626,77 lei.
Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, prin dotarea cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.
Principalele rezultate așteptate se referă la dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier: a unui laborator de informatică, a 16 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie) și 2 cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic și un cabinet de matematică).
Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 03.08.2023 – 31.12.2024.
Date de contact beneficiar:
Comuna Lunca Mureșului,
Localitatea Lunca Mureșului, Nr. 303, Jud. Alba
Tel. 0258-878.121, E-mail: [email protected]
Economie
Birou de Cadastru din Alba Iulia angajează personal tânăr pentru activități de birou: CONDIȚII
Birou de Cadastru din Alba Iulia angajează personal tânăr pentru activități de birou: CONDIȚII
Biroul de Cadastru Maxim din municipiul Alba Iulia oferă oportunități de angajare pentru personal tanar pentru activitati de birou.
Birou Cadastru Maxim cu sediul în Municipiul Alba Iulia angajeaza personal tânăr pentru activități de birou. Alatură-te echipei noastre și fă parte din biroul nostru!
Cerințele de încadrare a personalului sunt minime:
– Disciplina
– Seriozitate
– Dorință de muncă
– Abilități practice IT
Trainingul este asigurat de societate iar beneficiile financiare sunt motivante.
Profita de sansa dezvoltarii profesionale intr-un mediu modern cu aparatura si tehnologie de ultima generatie alaturi de echipele noastre de profesionisti.
Asteptam CV-urile dumneavoastra la adresa de email [email protected], pe WhatsApp la numarul de telefon 0766216570 sau la sediul nostru din Municipiul Alba Iulia, Strada Septimius Severus, Nr. 55, Apartament 3, Birou Cadastru Maxim.
-
Ştirea zileiacum 16 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Ştirea Taacum 13 ore
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 septembrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO| INCENDIU la o anexă gospodărească din Teiuș: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
-
Curier Județeanacum 9 ore
ACCIDENT pe DN75, la Albac: Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod
-
Curier Județeanacum 10 ore
Un șofer din Abrud, BEAT MANGĂ, a intrat cu mașina în gardul unei case: Avea o alcoolemie de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat