Rămâi conectat

Actualitate

De ce cresc preţurile la gaze

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PDL consideră inadmisibilă intenţia Companiei petroliere PETROM de a majora cu 8% preţul gazelor de producţie internă de la 1 octombrie, aceasta în condiţiile existenţei unui program de austeritate şi apropierea sezonului rece. Cu toate că preţul petrolului pe plan mondial s-a corectat în aceste zile cu 17% atingând minimul anului. Chiar dacă este diferenţiată, scumpirea va însemna o creştere cu 3% pentru populaţie. Într-adevăr, România are unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din Europa, deoarece producţia internă acoperă 80% din consumul ţării şi importăm mai puţin de la ruşi în comparaţie cu alte state. Ruşii vând acum gazele cu aproape 500 dolari mia de metri cubi, în timp ce preţul resurselor interne este de 160 dolari.
În scopul protejării populaţiei Guvernul a decis încă de astă vară, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca preţul pentru populaţie să nu crească până la 1 aprilie 2012. Iar pentru a fi posibil acest lucru s-a stabilit ca 91% din consumul populaţiei să fie asigurat din producţie internă; faţă de 70% asigurat pentru consumatorii noncasnici. Romgaz, aflat în proprietatea statului, care extrage cealaltă jumătate din producţia internă, a dat asigurări că nu va mări tarifele.
România plăteşte azi, ca în atâtea alte domenii, preţul unei privatizări păguboase făcută de Adrian Năstase şi PSD. Privatizarea PETROM şi înstrăinarea aproape pe nimic a rezervelor de gaze şi petrol ale României, în 2004, au fost un adevărat atentat la siguranţa naţională. Aşa cum a fost şi contractul cu Bechtel pentru construcţia unei autostrăzi la un preţ de cinci ori mai mare decât era normal sau cum a fost privatizarea BCR realizată de Guvernul Tăriceanu, bani (2,2 miliarde euro) utilizaţi exclusiv pentru creşteri de pensii şi salarii. Creşteri astăzi imposibil de susţinut. De altfel liberalii au înregistrat şi performanţa unică în lume ca în cadrul unui an de boom economic (2008) cu o creştere a PIB de 8,4% să aibă un deficit bugetar record de 7,6%. Se ştie, anul 2008 a fost un an electoral.
Guvernul şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea în Energie fac tot ce le stă în putinţă să blocheze intenţiile austriecilor dar contractual negociat de Adrian Năstase îi avantajează net pe cei de la OMV. Fostul prim-ministru şi partidul său ar trebui întrebaţi cum de au vândut PETROM cu doar 600 milioane euro, în timp ce companii similare din Europa s-au vândut pe miliarde de euro. Şi au lăsat azi ţara descoperită în faţa vicisitudinilor economiei globale.
(Biroul de presă al PDL Alba)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea