Ziarul Unirea

De când nu se va mai schimba ora: propunere a Comitetului de Turism și Transporturi al UE

Comitetul de Turism si Transporturi al UE a propus renunțarea la schimbul sezonier al orei, ceea ce nu ar modifica dreptul țărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard. Pentru țările care decid să își păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare sezonieră a orei va fi în ultima duminică din martie 2021.

Potrivit News European Parliament, statele membre care prefera să își păstreze ora standard, cunoscută și sub numele de „ora de iarnă”, vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

ELIT

Pentru a proteja piața unică, Comisia Europeană va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Astfel, țările UE vor trebui să stabilească și să comunice între ele toate modificările pe care le fac și să se asigure că aplicarea orei de vară, în unele țări, și a orei de iarnă, în altele, nu va perturba funcționarea pieței interne.

CE a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau in favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale orei, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piața unică, deoarece până atunci, practicile și programele naționale de oră de vara erau divergente.

Directiva actuală privind orele de vară impune ca țările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

În cazul în care Comisia constată că aranjamentele de timp prevăzute ar putea împiedica în mod semnificativ și permanent buna funcționare a pieței unice, se va prezenta o propunere de amânare a datei de aplicare a directivei cu cel mult 12 luni, se arată în textul adoptat in 2019.

sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419