Rămâi conectat

Ştirea zilei

De astăzi, se instituie STAREA DE URGENȚĂ. Ce înseamnă și pe cine afectează. Primele MĂSURI luate de Guvernul României

Unirea Ziarul

Publicat

în

De astăzi, se instituie STAREA DE URGENȚĂ. Ce înseamnă și pe cine afectează. Primele MĂSURI luate de Guvernul României

România va intra astăzi în stare de urgență, iar președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe ce conține decretul prin care măsura va fi impusă.

Un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis către premierul Ludovic Orban propunerile de măsuri. Acesta le va transmite, la rândul său, către preşedintele Klaus Iohannis, care va emite decretul.

Acest decret poate conţine, printre altele: măsuri care limitează mobilitatea populației, restricții ale transporturilor terestre și aeriene, prelungirea perioadei în care școlile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vine din străinătate.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență.

Au fost interzise deja evenimentele la care participă peste 50 de oameni.

În România au fost confirmate 139 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Peste 6.500 de oameni au murit, în întreaga lume, din cauza pandemiei COVID-19, iar aproape 170.000 de persoane au fost infectate cu virusul apărut la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan din China.

Marcel Vela:

– asa cum ati aflat presedintele Romaniei a anuntat că se va decreta starea de urgentă. Este o masura pe care multe tari au luat-o deja in interesul cetatenilor. (…) Am transmis nota de fundamnentare pentru domnul presedinte in vederea emiterii decretului. Trebuie sa constientizam cu totii ca acest lucru este spre binele tuturor. Vreau sa fac apel la calm (…) starea de urgentă ne va permite sa luam cele mai bune masuri pentru prevenirea răspandirii noului coronavirus.

– am făcut recomandari pentru membrii echipelor de interventie care merg la persoane aflate in izloare astfel incat sa fie protejati pentru a fi in siguranta cand intervin pentru a repara reţele de electricitate, gaz, etc.

– contactul apropiat este definit ca persoana care loc in aceeasi gospodărie cu un oacient infectat – persoana care a avut contact direct cu una infectata: o strângere de mana neurmata de dezinfectare

– persoana care a avut contarct cu secretii cum ar fi tuse sau batiste folosite – se suspendă până la finalul lunii martie organizarea târgurilor de autoturisme Precizările făcute de Raed Arafat Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă (DSU),

Raed Arafat, a făcut şi sâmbătă seara apel la calm şi responsabilitate, după anunţul preşedintelui privind declararea stării de urgenţă.

„Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme”, a transmis Arafat.

„În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă, au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă … etc.

Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă, arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ, insinuând că situaţia este scăpată de sub control (…)

Mass-media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi că cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă”, a scris Arafat, sâmbătă seară, pe Facebook. Acesta afirmă că ”declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme”. ”Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat.

Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi”, a mai scris şeful DSU. Anunţul preşedintelui despre starea de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunat că va decreta starea de urgenţă, la începutul săptămânii viitoare. „Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii vitoare. Acestă stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse.Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei.

În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.

Autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine – dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor. Şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că acest lucru este puţin mai greu.

Pentru a veni în sprijinul părinţilor care au copii de vârstă şcolară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinţilor, în condiţii speciale, când şcoala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.Împreună, şi numai împreună, vom reuşi să trecem cu bine şi peste această criză!”, a anunţat preşedintele sâmbătă seara.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea