Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

De astăzi intră în vigoare plata defalcată a TVA în sistem opțional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De astăzi intră în vigoare plata defalcată a TVA în sistem opțional

Începând de astăzi, 1 octombrie, firmele românești pot opta pentru plata defalcată a TVA. Mediul de afaceri se așteaptă ca doar un număr redus de companii să apeleze la această variantă opțională, mai ales că senatorii au votat recent un amendamet la lege care obligă la acest sistem doar societățile care au relații comerciale cu statul.

Totuşi, unii consultanţi fiscali se aşteaptă ca firmele de dimensiuni mici, care au debite restante, să opteze pentru acest sistem pentru a beneficia de facilităţile oferite de stat. Un avantaj fiscal este aplicarea unui impozit pe profit de 5% pentru trimestrul IV al acestui an şi anularea penalităţilor în măsura în care sumele de TVA sunt achitate.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că firmele care optează să aplice sistemul începând de mâine vor beneficia de conturi gratuite deschise la Trezoreria Statului şi că vor putea obţine extrasele de cont şi online.

Guvernul a adoptat instituirea plăţii defalcate a TVA, opţional de astăzi şi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Totuşi, senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au amendat legea în sensul aplicării sistemului obligatoriu doar pentru companiile care au relaţii comerciale cu statul. Proiectul adoptat de senatori urmează a fi dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie transmis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Întregul mediu de afaceri s-a revoltat împotriva introducerii plăţii defalcate a TVA. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a susţinut că singurul impact va fi cel al inducerii de costuri suplimentare greu de suportat, îndeosebi de Întreprinderile Mici şi Mijlocii (cu capital autohton). Activitatea suplimentară impusă firmelor va duce la scăderea productivităţii companiilor în mod nejustificat.

Producătorii de materiale de construcţii consideră că sistemul va perturba grav funcţionarea companiilor care desfăşoară activităţi de producţie.

„Doar cine nu a lucrat într-o companie de producţie nu poate înţelege cât de mult vor fi afectate procesele de cumpărare, vânzare (către persoane fizice şi juridice), de acordare a discounturilor, de punere pe piaţă şi recuperare a ambalajelor reciclabile şi de menţinere a unui cash-flow pozitiv“, se mai precizează într-un comunicat al patronatului PRO BCA.

Producătorii de materiale pentru construcţii propun ca plata defalcată a TVA să fie opţională şi pe parcursul anului viitor, pentru a se putea face o evaluare a funcţionalităţii sistemului de colectare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are sistemele informatice învechite, nu au fiabilitate, şi nu are capacitatea să implementeze plata defalcată a TVA, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea