De anul viitor, cei fără venituri vor plăti mai mult pentru CASS
Din 2018, cei fără venituri vor plăti mai mult pentru CASS.
Creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018 și a cotei de contribuție la sănătate (CASS) vor duce la majorarea sumelor pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat. Cei care n-au venituri lunare, dar vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care au nevoie de servicii medicale.
Posibilitatea celor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Guvernul intenționează să majoreze salariul minim brut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că suma ce trebuie plătită pentru accesul la servicii medicale va fi mai mare. Totodată, suma va crește și pentru că din ianuarie se va aplica o cotă de contribuție mult mai mare la sănătate – 10 la sută în loc de 5,5 la sută, cât este în prezent. Suma ce trebuie plătită va fi diferită, în funcție de alegerea fiecăruia, din moment ce se poate opta pentru plata lunară a CASS sau plata atunci când este nevoie de servicii medicale. Pentru stabilirea CASS, persoanele fizice fără venituri depun o declarație la Fisc. În cazul plății lunare, aceasta se face până la data de 25 a fiecărei luni aferente perioadei asigurate. În situația plății unice, aceasta se face odată cu depunerea declarației.
CASS – 190 de lei/lună sau 2.280 de lei pe an
Pentru cei fără venituri care aleg plata lunară a CASS, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10 la sută din 1.900 de lei). Spre exemplu, o persoană care va începe plata CASS din ianuarie 2018 va datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întregul an 2018 (190 de lei x 12 luni). În această situație, plata lunară se face pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS.
În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei, iar cota de contribuție este de 5,5 la sută, așa că cei fără venituri achită lunar 79,75 de lei pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, ceea ce înseamnă 957 de lei pentru 12 luni. Observăm că în ianuarie 2018 va exista o creștere cu aproximativ 138 la sută a costului lunar cu CASS.
O altă variantă: suma unică de 1.330 de lei
A doua variantă pe care o au la dispoziție cei fără venituri, dacă vor să beneficieze de servicii medicale la stat, este plata CASS în momentul în care apelează la acestea. Spre exemplu, o persoană care va avea nevoie de servicii medicale în ianuarie 2018 va plăti 1.330 de lei. Este vorba de 10 la sută din valoarea a 7 salarii minime brute (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei).
În cazul de față este vorba de o plată unică, ea fiind mult mai mare decât cea din prezent. Acum, plata unică pentru accesarea, la nevoie, a serviciilor medicale de la stat este de 558,25 lei. Prin urmare, din 2018 va fi vorba tot despre o majorare de aproape 138 la sută. Proiectul ce prevede majorarea salariului minim brut de la 1.450 la 1.900 de lei și proiectul ce stabilește cota unică de CASS de 10 la sută, față de 5,5 la sută, se află în prezent în dezbatere publică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor