Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

De anul viitor, cei fără venituri vor plăti mai mult pentru CASS

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din 2018, cei fără venituri vor plăti mai mult pentru CASS.

Creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018 și a cotei de contribuție la sănătate (CASS) vor duce la majorarea sumelor pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat. Cei care n-au venituri lunare, dar vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care au nevoie de servicii medicale.

Posibilitatea celor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Guvernul intenționează să majoreze salariul minim brut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că suma ce trebuie plătită pentru accesul la servicii medicale va fi mai mare. Totodată, suma va crește și pentru că din ianuarie se va aplica o cotă de contribuție mult mai mare la sănătate – 10 la sută în loc de 5,5 la sută, cât este în prezent. Suma ce trebuie plătită va fi diferită, în funcție de alegerea fiecăruia, din moment ce se poate opta pentru plata lunară a CASS sau plata atunci când este nevoie de servicii medicale. Pentru stabilirea CASS, persoanele fizice fără venituri depun o declarație la Fisc. În cazul plății lunare, aceasta se face până la data de 25 a fiecărei luni aferente perioadei asigurate. În situația plății unice, aceasta se face odată cu depunerea declarației.

CASS – 190 de lei/lună sau 2.280 de lei pe an

Pentru cei fără venituri care aleg plata lunară a CASS, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10 la sută din 1.900 de lei). Spre exemplu, o persoană care va începe plata CASS din ianuarie 2018 va datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întregul an 2018 (190 de lei x 12 luni). În această situație, plata lunară se face pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS.

În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei, iar cota de contribuție este de 5,5 la sută, așa că cei fără venituri achită lunar 79,75 de lei pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, ceea ce înseamnă 957 de lei pentru 12 luni. Observăm că în ianuarie 2018 va exista o creștere cu aproximativ 138 la sută a costului lunar cu CASS.

O altă variantă: suma unică de 1.330 de lei

A doua variantă pe care o au la dispoziție cei fără venituri, dacă vor să beneficieze de servicii medicale la stat, este plata CASS în momentul în care apelează la acestea. Spre exemplu, o persoană care va avea nevoie de servicii medicale în ianuarie 2018 va plăti 1.330 de lei. Este vorba de 10 la sută din valoarea a 7 salarii minime brute (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei).

În cazul de față este vorba de o plată unică, ea fiind mult mai mare decât cea din prezent. Acum, plata unică pentru accesarea, la nevoie, a serviciilor medicale de la stat este de 558,25 lei. Prin urmare, din 2018 va fi vorba tot despre o majorare de aproape 138 la sută. Proiectul ce prevede majorarea salariului minim brut de la 1.450 la 1.900 de lei și proiectul ce stabilește cota unică de CASS de 10 la sută, față de 5,5 la sută, se află în prezent în dezbatere publică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea