De 1 Decembrie, la Alba Iulia, a fost inaugurat Seminarul teologic Sf. Simion Ștefan
La inaugurarea Seminarului teologic liceal ortodox Sf. Simion Ștefan, ce a avut loc astăzi, chiar de Ziua Națională a României, la Alba Iulia, au luat parte ÎPS Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Laurențiu – Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Alba Iuliei, părintele Nicolae Topîrcean – directorul seminarului, preoți și dascăli ai seminarului, precum și elevi și oficialitati. Au fost prezenți: ministrul Educației – Ecaterina Andronescu directorul SIE – Teodor Meleșcanu, Nicolae Popa – secretar de stat la Ministerul Agriculturii, prefectul Flaviu Cozuc, subprefectul Cornel Murg, primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, Rodica Andronescu – fost șef al ANOFM și mulți alți invitați.
Cei trei înalți ierarhi au oficiat o slujbă de sfințire a noului sediu al seminarului, apoi ÎPS Andrei, ÎPS Laurențiu, ÎPS Irineu, ministrul Eduicației – Ecaterina Andronescu și Teodor Melescanu – directorul SIE au tăiat panglica tricoloră, inaugurând Seminarul teologic liceal ortodox Sf. Simion Ștefan.
După slujba de sfeștanie a noii clădiri, ÎPS Andrei, cuprins de nostalgie, a readus în atenția celor prezenți anul 1990, când seminarul funcționa în condiții precare, iar apoi, an de an, s-a mai realizat câte ceva, totul culminând cu această clădire pusă la dispoziția cadrelor didactice și a învățăceilor. Trebuie să amintim că la preluarea terenului pe care azi a fost ridicat seminarul a pus umărul Teodor Atanasiu, pe vremea când era ministru al Apărării, apoi demersul său a fost continuat de Teodor Meleșcanu și de deputatul Nicolae Popa, cărora ÎPS Andrei le-a mulțumit, dorindu-le ca Dumnezeu să le dea multă sănătate. Părintele director al seminarului, Nicolae Topîrcean, este cel care a pus mult suflet și multă muncă până când a fost finalizată construcția clădirii.
”Mulțumim ÎPS Irineu, pentru că ne-a poftit la această sărbătoare măreață, luând parte la bucuria dumneavoastră. Dorim ca țara să se regenereze cu tineri cuminți, ce ies din școlile noastre”, a spus ÎPS Andrei.
Părintele Nicolae Topîrcean a amintit în cuvântul său că 21 de generații de elevi au trecut prin acest seminar. Părintele director a amintit cu emoție că va vorbi asemeni unui elev seminarist care în anul 1991 a venit la Alba Iulia cu dorința de a studia teologia, de a învăța despre Dumnezeu și a-l sluji pe Dumnezeu și pe oameni.
În anul 1995, Arhiepiscopia Alba Iulia a primit, prin bunăvoința prefectului Ioan Rus, clădirea de pe strada Vasile Goldiș. În anul 2007, s-a primit terenul pe care a fost construit seminarul, iar câțiva ani mai târziu, în anul 2009, s-a pus piatra de temelie a seminarului; în 2011, în luna septembrie, au început lucrările de construcție a noii clădiri, iar dupa doar un an acestea au fost finalizate.
Părintele Topîrcean a adresat mulțumiri celor care l-au sprijinit pentru ca visul său să devină realitate – ministrului Ecaterina Andronescu, constructorilor, proiectanților si ÎPS Irineu – care odată ajuns arhiepiscop în Cetatea Bălgradului a spus că această școală este o prioritate. Mulțumiri au fost adresate de asemenea primarului Mircea Hava, președintelui CJ Alba Ion Dumitrel, prefectului Flaviu Cozuc, inspectorului școlar general al ISJ Alba – Dorin Sandea și fostului șef al ISJ – Cornel Sandu. Părintele Topîrcean a mulțumit de asemenea angajaților Seminarului Teologic, care l-au sprijinit ori de câte ori a avut nevoie și, nu în ultimul rând i-a mulțumit familiei sale pentru înțelegere.
”Bucuria noastra nu este deplină pentru că am fi vrut să fie gata și biserica – sperăm că în viitorul apropiat ea să fie finalizată”, a completat directorul seminarului.
De luni, 287 de elevi care studiază în această școală vor începe cursurile într-o instituție de învățământ nouă. Mai amintim că noul campus cuprinde, potrivit proiectului, alături de seminar, construirea unei școli generale, o sală festivă, o sală de sport și un teren de sport.
”Nădăjduim să primim sprijin pentru ca această zonă a Alba Iuliei să beneficieze și de o școală serioasă care nu doar informează, ci și formează”, a spus părintele director Topîrcean.
La rândul său, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că inaugurarea școlii la 1 Decembrie dă măreție acestei sărbători: ”Vă doresc să fiți mândri de această școală. Îl rog pe Dumnezeu să vă dea sănătate pentru a duce la capăt acest proiect. Ne dorim să aveți un campus minunat, mă bucur că mi-ați dat onoarea de a fi aici de 1 Decembrie”.
ÎPS Irineu și-a manifestat bucuria de a fi prezent la inaugurarea clădirii seminarului teologic, un loc unde se formează caractere și slujitori ai bisericii: ”Dezideratul nostru este acela de a merge pe urmele înaintașilor noștri, care îngemănau dragostea de carte cu cea de neam. Responsabilitatea noastră este să veghem asupra calității educației pentru că tinerețea este înțelepciunea, vremea pentru a o practica fiind bătrânețea… Dacă noi ne ancorăm viata și munca în Dumnezeu nu vom duce lipsă de nimic”.
Directorul SIE, Teodor Meleșcanu a declarat în exclusivitate pentru ziarul Unirea: ”Am venit la Alba Iulia cu satisfacție și mare bucurie pentru că ziua de 1 Decembrie trebuie sărbătorită întotdeauna aici. Al doilea motiv pentru care mă aflu aici e inaugurarea seminarului teologic, care s-a constuit pe un teren al armatei când eram ministru al Apărării, la cererea celor de aici, mai ales a deputatului Nicolae Popa. Ca la 1 Decembrie 1918 și acum e la fel de importantă unitatea românilor. Suntem mult prea dezbinați și trebuie să reînvățăm să iubim România nu doar la 1 Decembrie, ci și în celelalte zile ale anului. Am avut multe proiecte dar nici unul nu a fost succes real ca seminarul teologic. Nu înseamnă atât de mult terenul sau fondurile pentru construcția seminarului, cât înseamnă oamenii care s-au implicat în realizarea acestui proiect, pentru care am un mare respect – ÎPS Irineu, părintele director Topîrcean și alții. Mulțumesc pentru invitație, aveți cu toții parte de admirația mea!”.
A. D.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana