Ziarul Unirea

De 1 Decembrie, la Alba Iulia, a fost inaugurat Seminarul teologic Sf. Simion Ștefan

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

La inaugurarea Seminarului teologic liceal ortodox Sf. Simion Ștefan, ce a avut loc astăzi, chiar de Ziua Națională a României, la Alba Iulia, au luat parte ÎPS Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Laurențiu – Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Alba Iuliei, părintele Nicolae Topîrcean – directorul seminarului, preoți și dascăli ai seminarului, precum și elevi și oficialitati. Au fost prezenți: ministrul Educației – Ecaterina Andronescu directorul SIE – Teodor Meleșcanu, Nicolae Popa – secretar de stat la Ministerul Agriculturii, prefectul Flaviu Cozuc, subprefectul Cornel Murg, primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, Rodica Andronescu – fost șef al ANOFM și mulți alți invitați.

Cei trei înalți ierarhi au oficiat o slujbă de sfințire a noului sediu al seminarului, apoi ÎPS Andrei, ÎPS Laurențiu, ÎPS Irineu, ministrul Eduicației – Ecaterina Andronescu și Teodor Melescanu – directorul SIE au tăiat panglica tricoloră, inaugurând Seminarul teologic liceal ortodox Sf. Simion Ștefan.

ELIT

După slujba de sfeștanie a noii clădiri, ÎPS Andrei, cuprins de nostalgie, a readus în atenția celor prezenți anul 1990, când seminarul funcționa în condiții precare, iar apoi, an de an, s-a mai realizat câte ceva, totul culminând cu această clădire pusă la dispoziția cadrelor didactice și a învățăceilor. Trebuie să amintim că la preluarea terenului pe care azi a fost ridicat seminarul a pus umărul Teodor Atanasiu, pe vremea când era ministru al Apărării, apoi demersul său a fost continuat de Teodor Meleșcanu și de deputatul Nicolae Popa, cărora ÎPS Andrei le-a mulțumit, dorindu-le ca Dumnezeu să le dea multă sănătate. Părintele director al seminarului, Nicolae Topîrcean, este cel care a pus mult suflet și multă muncă până când a fost finalizată construcția clădirii.

Mulțumim ÎPS Irineu, pentru că ne-a poftit la această sărbătoare măreață, luând parte la bucuria dumneavoastră. Dorim ca țara să se regenereze cu tineri cuminți, ce ies din școlile noastre”, a spus ÎPS Andrei.

Părintele Nicolae Topîrcean a amintit în cuvântul său că 21 de generații de elevi au trecut prin acest seminar. Părintele director a amintit cu emoție că va vorbi asemeni unui elev seminarist care în anul 1991 a venit la Alba Iulia cu dorința de a studia teologia, de a învăța despre Dumnezeu și a-l sluji pe Dumnezeu și pe oameni.

În anul 1995, Arhiepiscopia Alba Iulia a primit, prin bunăvoința prefectului Ioan Rus, clădirea de pe strada Vasile Goldiș. În anul 2007, s-a primit terenul pe care a fost construit seminarul, iar câțiva ani mai târziu, în anul 2009, s-a pus piatra de temelie a seminarului; în 2011, în luna septembrie, au început lucrările de construcție a noii clădiri, iar dupa doar un an acestea au fost finalizate.

Părintele Topîrcean a adresat mulțumiri celor care l-au sprijinit pentru ca visul său să devină realitate – ministrului Ecaterina Andronescu, constructorilor, proiectanților si ÎPS Irineu – care odată ajuns arhiepiscop în Cetatea Bălgradului a spus că această școală este o prioritate. Mulțumiri au fost adresate de asemenea primarului Mircea Hava, președintelui CJ Alba Ion Dumitrel, prefectului Flaviu Cozuc, inspectorului școlar general al ISJ Alba – Dorin Sandea și fostului șef al ISJ – Cornel Sandu. Părintele Topîrcean a mulțumit de asemenea angajaților Seminarului Teologic, care l-au sprijinit ori de câte ori a avut nevoie și, nu în ultimul rând i-a mulțumit familiei sale pentru înțelegere.

Bucuria noastra nu este deplină pentru că am fi vrut să fie gata și biserica – sperăm că în viitorul apropiat ea să fie finalizată”, a completat directorul seminarului.

De luni, 287 de elevi care studiază în această școală vor începe cursurile într-o instituție de învățământ nouă. Mai amintim că noul campus cuprinde, potrivit proiectului, alături de seminar, construirea unei școli generale, o sală festivă, o sală de sport și un teren de sport.

”Nădăjduim să primim sprijin pentru ca această zonă a Alba Iuliei să beneficieze și de o școală serioasă care nu doar informează, ci și formează”, a spus părintele director Topîrcean.

La rândul său, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că inaugurarea școlii la 1 Decembrie dă măreție acestei sărbători: ”Vă doresc să fiți mândri de această școală. Îl rog pe Dumnezeu să vă dea sănătate pentru a duce la capăt acest proiect. Ne dorim să aveți un campus minunat, mă bucur că mi-ați dat onoarea de a fi aici de 1 Decembrie”.

ÎPS Irineu și-a manifestat bucuria de a fi prezent la inaugurarea clădirii seminarului teologic, un loc unde se formează caractere și slujitori ai bisericii: ”Dezideratul nostru este acela de a merge pe urmele înaintașilor noștri, care îngemănau dragostea de carte cu cea de neam. Responsabilitatea noastră este să veghem asupra calității educației pentru că tinerețea este înțelepciunea, vremea pentru a o practica fiind bătrânețea… Dacă noi ne ancorăm viata și munca în Dumnezeu nu vom duce lipsă de nimic”.

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu a declarat în exclusivitate pentru ziarul Unirea: ”Am venit la Alba Iulia cu satisfacție și mare bucurie pentru că ziua de 1 Decembrie trebuie sărbătorită întotdeauna aici. Al doilea motiv pentru care mă aflu aici e inaugurarea seminarului teologic, care s-a constuit pe un teren al armatei când eram ministru al Apărării, la cererea celor de aici, mai ales a deputatului Nicolae Popa. Ca la 1 Decembrie 1918 și acum e la fel de importantă unitatea românilor. Suntem mult prea dezbinați și trebuie să reînvățăm să iubim România nu doar la 1 Decembrie, ci și în celelalte zile ale anului. Am avut multe proiecte dar nici unul nu a fost succes real ca seminarul teologic. Nu înseamnă atât de mult terenul sau fondurile pentru construcția seminarului, cât înseamnă oamenii care s-au implicat în realizarea acestui proiect, pentru care am un mare respect – ÎPS Irineu, părintele director Topîrcean și alții. Mulțumesc pentru invitație, aveți cu toții parte de admirația mea!”.

A. D.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

ÎN WEEKEND: Ospăț cu pește și fructe de mare de Rusalii, în Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina va găzdui de Rusalii, în weekendul 14-17 iunie, Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare. Cei prezenți… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ritmul de viață agitat și depresia provocată de stresul de la serviciu, tot mai des întâlnite la români

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza anxietăţii şi a depresiei. Psihologii spun că niciodată nu au mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Video: Alba Iulia în anul 1993 – Un oraş care încerca să iasă la ”suprafaţă” după lunga perioadă de dictatură comunistă

Anul 1993 – Alba Iulia era un oraş, reşedinţă de judeţ, care încerca să îşi găsească propriul drum după lunga… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Gheorghe Vlad, din Loman, un cioban de nota zece

Am să vă citez la început din opera marelui Mihail Sadoveanu, care și-a petrecut o bună parte din viață aici,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel, cel care a fost aruncat într-un cuptor încins alături de tinerii Anania, Azaria și Misail

În fiecare an, la data de 17 decembrie, creștinii îl pomenesc pe Sfântul Proroc Daniel care s-a născut din seminția… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Aurelian 1 decembrie 2012 at 20:49

Religia a aparut, cand primul escroc a intalnit un fraier, iar Biserica(ca si institutie), cand s-au adunat escrocii!

carl froch 2 decembrie 2012 at 12:49

o porcarie.ne scufundam in ev mediu,in loc sa cumparam laptopuri pentru oameni..popii sunt un cancer,care rod,distrug…spitalul in Alba e cum e,iar lacustele astea ne rod viitorul..
Faceti scoli civile,nu seminarii ale obscuratismului si raului..

un absolvent 1 decembrie 2012 at 21:18

Sa nu uitam de vrednicul director al seminarului pr. prof Emil Jurcan care a avut marele merit de a cladi suflete la seminarul teologic din Alba Iulia!!! de ce nu s-a pomenit nimic de el???Ce a fost seminarul si ce a a devenit din pacate!Pr. director mi-a fost coleg dar am avut ghinion pentru ca tatal sotiei mele nu a fost nici protopop de Alba si nu am fost nici ginerele lui!!!

a 1 decembrie 2012 at 22:09

PT UN ABSOLVENT.

Multi frustrati mai exista! Domnule, daca spui ca ai fost coleg cu parintele si spui ca il cunosti, ar trebui sa sti ca este un om vrednic si cu calitati. Este un preot bun, un profesor bun, un om bun, chiar daca este ginerele parintelui protopop. De ce nu ai ajuns domnia ta profesor de muzica la Seminar in locul dansului si sa ai rezultate la fel de bune… Calitatea nu e pe pile…

yuuupiiii 1 decembrie 2012 at 22:22

calitatea de a nu avea pile este pe pile sau calitatea de avea pile nu este pe pile?

grea dilema:)

Aiudeanul Liberal 2 decembrie 2012 at 8:20

Cine este preotul acela profesor? Mai important este Atanasiu, Abramburica si trupa lor. In 23 de ani aud pentru prima data ca Atanasiu a facut ceva pentru Alba Iulia si nu pentru gasca lui de hoti si demolatori de tara. Bravo!Poate torusi mai poate fi recuperat.

* 2 decembrie 2012 at 16:05

Ca sa taie astia panglica azi altii, mult-huliti au alocat finantarile.

bula 2 decembrie 2012 at 18:53

Principal este ca a venit protectoarea lui Poanta.

Comentariile sunt oprite