Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Daruri, spectacol folcloric, rapsozi populari şi expoziţie etnografică de Dragobete-vineri la Muzeul Unirii

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 24 februarie 2012, de la ora 16.00, Sala Unirii va găzdui un spectacol dedicat sărbătorii tradiţionale româneşti a iubirii: Dragobetele.

Cu această ocazie, Ansamblul Folcloric din Galda de Jos va prezenta obiceiul pupular „Sânvăsâiul”, o practică străveche de aflare a ursitei, specfică satelor din judeţul Alba. De asemenea, publicul va putea admira creaţii populare ale poeţilor ţărani, Lucreţia Gordeş, din Feneş şi Nicolae Costea, din Ighel, dar şi cântece bătrâneşti interpretate de rapsozii populari Lucreţia Florea, din Ţelna şi Emil Roşca, din Lupşa.

Evenimentul va fi dublat de expoziţia Consiliului Judeţean Alba, „Anotimpurile satului tradiţional – Fotografia, document etnografic”, amenajată în holul Sălii Unirii. La final, cei prezenţi vor primi în dar şnuruleţe împletite în culorile alb şi roşu, simbolizând dragostea, confecţionate de elevii clasei de meşteşuguri de la Bucerdea Vinoasă, instruiţi de Ileana Măhăra.

Manifestarea face parte din proiectul „Lada de zestre”, iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, având drept scop valorificarea obiceiurilor tradiţionale din arealul ardelenesc.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Intrarea este liberă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea