Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Dan Simedru: Sistemul unitar de pensii trebuie să asigure un tratament egal al celor care ajung la vârsta de pensionare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice abrogă prevederile Legii nr. 19/2000 și încearcă să păstreze drepturile obținute de pensionari, în baza legislației anterioare, având, totodată, ca scop reformarea sistemului public de pensii.

În arhitectura legislativă a unui stat, o lege care reglementează sistemul de pensii este fundamentală și are la bază un set de principii, între care se remarcă cel referitor la asigurarea tratamentului egal al celor care ajung la vârsta de pensionare şi care au muncit în condiţii similare, indiferent de perioada în care au făcut-o. Doar în acest fel putem vorbi de abordarea corectă, bazată pe respect, a drepturilor cetățenilor, care pe parcursul vieții lor active, au cotizat la fondul de pensii. Inițiativa mea legislativă, susținută și prin semnătura colegului meu, profesorul universitar Vasile Horga, deputat PNL, are ca obiect două teme de importanță majoră pentru pensionari. În primul rând, ea privește reglementările referitoare la grupele de muncă. În acest caz, de-a lungul timpului, s-au creat tot felul de confuzii şi nereguli, ajungându-se la situaţii în care locuri de muncă absolut identice, din punctul de vedere al definiției şi al condiţiilor de lucru, au fost încadrate cu grupe de lucru diferite. Aici, situația este destul de complicată, pentru că legea în vigoare stabileşte regulile atât în cuprinsul ei cât şi în trei anexe, ceea ce îngreunează mult rezolvarea corectă a unei probleme care afectează mii de cetățeni. Prin eliminarea anexei nr.3, grupa de muncă ar fi determinată doar de condiţiile și natura postului, indiferent de societatea comercială unde se află, dar s-ar crea posibilitatea ca agenţii economici să fie interesaţi să  reducă noxele sau alte cauze ale condiţiilor grele de muncă, lucru impus de altfel prin normativele Uniunii Europene. Spre exemplificare, există situaţii în care fabrici din cadrul ROMARM, cu obiect de activitate şi condiții de muncă identice, dar în cadrul cărora, în perioada în care activitatea a fost întreruptă, iar personalul trimis în șomaj tehnic, nu s-au putut efectua  măsurătorile, situație ce a determinat neincluderea acestora în anexa nr. 3. Din această cauză, am ajuns să avem muncitori care fabrică muniție încadrați în condiții speciali și alți muncitori, care execută aceleași operațiuni, încadrați în condiții normale.

Nu în ultimul rând, inițiativa mea legislativă corectează modul de calcul al punctajului, pentru că nu este just ca, pentru fracţiuni de ani lucraţi, punctajul obținut să fie împărțit la 12 (luni), în loc să fie împărțit la numărul de luni efectiv lucrate. Împărțirea la 12, chiar dacă numărul de luni muncite este mai mic, nu face altceva decât să deformeze realitatea și să ducă la scăderea abuzivă și pe nedrept a acestui punctaj. În consecință, am propus modificarea legii în așa fel încât această nedreptate să nu mai fie perpetuată. De asemenea, consider că, prin lege, trebuie să ne asigurăm că dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligaţiile pentru viitoarea sa pensie este garantat. În acest sens, orice control al statului pe această linie trebuie  dublat de cel al angajatului şi de posibilitatea acestuia de a acţiona în judecată angajatorul care se abate de la respectarea acestui principiu.

În acest context, vreau să îi mulțumesc domnului Nicolae Dobra, fost senator, care mi-a acordat multe sfaturi în privința acestui proiect legislativ și, în egală măsură, tuturor cetățenilor cu care m-am întâlnit la audiențe sau în cadrul evenimentelor publice din Cugir si Zlatna și care mi-au semnalat aceste probleme.

Am convingerea că inițiativa mea reglează o situație cu care se confruntă mii de cetățeni ajunși la vârsta pensionării și pune în aplicare principiul esențial al tratamentului egal de care trebuie să se bucure toți cei care muncesc în condiții de lucru identice.

Dan Coriolan SIMEDRU, Deputat PNL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea