Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: Revoluția bunului simț trebuie sa continue!

Publicat

în

Dan SimedruConstat cu mâhnire că actuala majoritate parlamentară controlată de PSD nu a înţeles nimic din lecţia aspră oferită de români la votul de duminică, 16 noiembrie.

Modul dezastruos în care au fost organizate alegerilor din diaspora de către Guvernul Ponta  nu a fost încă complet decontat de către toţi cei responsabili. Faptul că am avut o demisie din partea celui de-al doilea ministru de externe, Teodor Meleşcanu şi câteva încercări timide de a minimiza dezastrul, nu rezolvă problema.

Cei din PSD aveau o ocazie foarte bună să demonstreze că îşi asumă până la capăt vina, prin adoptarea moţiunii simple pe diaspora, adresată ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici. În schimb, au respins această moţiune, la votul de miercuri, 19 noiembrie, prin care noi, liberalii, atrăgeam atenţia încă din timpul campaniei pentru primul tur că există mari deficienţe în organizarea acestor alegeri în afara graniţelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, spuneam noi, în moţiune, încă de atunci că nu este în regulă să desfiinţezi secţii de votare în comunităţie unde trăiesc foarte mulţi români şi să le înfiinţezi, doar pentru a ieşi la număr, în zone unde din punct de vedere numeric românii nu sunt aşa bine reprezentanţi.

Era foarte clar că totul a fost orchestrat în asa fel încât dreptul comstituţional la vot să fie îngrădit.

Pentru că este evident că actualii guvernanţi fug de răspundere în continuare, lucru dovedit la votul pe moţiune, liberalii au cerut conducerii Camerei Deputaţilor organizarea marţi, 25 noiembrie, a unei dezbateri  cu participarea primului ministru Victor Ponta pe marginea acestei situaţii, încă netranşate.

Aşteptăm din partea premierului răspunsuri, soluţii pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de blocaje, asumări şi sancţiuni ferme pentru toţi cei  responsabili.

Acestea sunt nişte gesturi normale pe care ar trebui să le facă un Guvern singurul responsabil de organizarea acestor alegeri.

Respectul faţă de oameni lipseşte cu desăvârşire la aceşti guvernanţi, care fără pic de ruşine şi-au asumat în continuare guvernarea, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Nu am văzut niciun bilanţ post–alegeri din partea premierului pe acest subiect, un  bilanţ pe negativ, bineînţeles,în urma căruia ar fi trebuit  să cadă nişte capete.

Nesimţirea celor din PSD este fără margini dacă luăm în calcul şi faptul că tot miercuri, la dezbaterile din plen au respins înclusiv propunerea liderilor PNL de a lua în discuţie un proiect de lege aflat pe ordinea de zi ce viza exercitarea votului prin corespondenţă. Răspunsul preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Zgonea, a fost unul revoltător  şi sfidător la adresa românilor: „pentru alegerile prezidenţiale discutăm peste cinci ani.”

Acum, când actuala majoritate trebuia să dea un semnal de seriozitate, domnul Zgonea continuă cu miştouri şi aruncă în derizoriu o temă atât de importantă.

Noi, liberalii, nu ne vom lăsa şi vom forţa convocarea unei comisii parlamentare speciale pe acest subiect, care să analizeze temeinic toate variantele existente şi să elaborăm un cod electoral clar, care sa stabileasca principiile dupa care trebuie sa se desfasoare toate alegerile.

Dan Coriolan Simedru, Deputat PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare