Dan Simedru: Recuperarea bunurilor şi resurselor financiare provenite din infracţiuni – un obiectiv din prgramul de Guvernare al PNL atins prin înființarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 11 noiembrie 2015, Legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. Este vorba despre mult așteptatul act normativ prin care se reglementează procedurile legale pentru identificarea, indisponibilizarea, administrarea și confiscarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Dan SimedruLa nivelul Parlamentului acest act normativ inițiat de către Ministerul Justiției a suferit modificări substanțiale, dovadă fiind cele peste 200 de amendamente formulate în cadrul comisiei juridice. În cadrul acestor dezbateri deputații liberali au avut o contribuție esențială, îmbunătățiind forma Guvernului pentru ca această lege să fie una funcțională și aplicabilă, astfel încât să se asigure valorificarea efectivă a acestor bunuri, iar fondurile rezultate să alimenteze bugetul de stat. Repartizarea acestor sume se va face astfel: 20 % pentru învățământ 20%, pentru sănătate, 20% pentru afaceri interne, 15% pentru Parchetul General 15% pentru Ministerul Justiție, 15% pentru asociații si fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură.

ELIT

“Partidul Național Liberal a abordat cu maximă seriozitate și responsabilitate această lege. În programul de guvernare pe care PNL l-a pregătit și prezentat public la capitolul Justiție și anticorupție figurează ca obiectiv îmbunătăţirea activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate. Încă de la începutul acestui an, am organizat o dezbatere în cadrul Grupului Parlamentar pe acest subiect cu tema «Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni?». I-am solicitat încă de atunci ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, prezent la dezbatere, să fixeze pe agenda guvernamentală acest subiect ca prioritate zero. Au trecut 8 luni și se pare că a fost nevoie de o presiune mare asupra Executivului și asupra majorității parlamentare PSD ca acest act normativ să ajungă la votul final. Este vorba despre sume foarte mari de care bugetul de stat este privat și doar prin instiuirea unor mecanisme legale eficiente de recuperare a acestor prejudicii, sumele obținute vor putea fi direcţionate către domenii importante, precum sănătatea sau educaţia. În prezent, rata de recuperare este foarte mică, de aceea am susținut că este nevoie de voinţă politică pentru găsirea cât mai rapid a soluţiilor în acest sens, mai ales de către Guvern, soluţii care să eficientizeze activitatea în acest domeniu. Consensul a fost obținut cu mari eforturi, iar Partidul Național Liberal a folosit toate pârghiile democratice pentru obținerea acestui consens. Este un pas important pe care l-am realizat în Parlament, acum instituțiile responsabile vor avea un rol determinant în aplicarea legii, iar așteptările sunt mari din partea societății românesti”, a declarat Dan Simedru, deputat PNL de Alba.

Biroul de Presă al PNL Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

axinte 11 noiembrie 2015 at 20:28

…le-am dat averi , …le-am facut cadou averi,… iar acum le confiscam, …asta este ,… nu mai avem nevoie de capital autohton, …si de cei caror le-a fost dat sa primeasca…nu suntem multumiti de modul in care a fost impartit cascavalul,…iar acum il vrem inapoi,….mai simplu decit l-au primit , dam o hotarire inamovibila si este din nou la discretia noastra, …aplaudati va rog si va simtiti racoriti ! ,… este doar un joc de glezna,…totul este in schimbare, absolut nimic nu sta imortalizat pe vecie,…cui si la cine foloseste totusi?…

pilu 12 noiembrie 2015 at 10:19

Depinde cat de selectiv lucreaza.

Ghita 12 noiembrie 2015 at 13:41

„Iar ai tras cu urechea”, „smechere”, ce sa-i faci, defect profesional(inca din armata, cand ai fost recrutat, ca turnator, de Inteligenta militara)! Ma intreb, care ii contributia ta, sa prezinti aceasta strire, ca numai ai trecul „pe langa ea”, ca Piticul Atomic, pe langa Autostrada!

contribuabilu` 12 noiembrie 2015 at 14:23

Bai…Sanedre, in Senat liberalii au votat „CONTRA” infiintarii acestei agentii ! Deci ce vreti de fapt ? Infiintarea ori …neinfiintarea ? Haaa…..????

nora 13 noiembrie 2015 at 9:22

abia asteptam sa confiste bunurile si milioanele lui hava

Unul 14 noiembrie 2015 at 12:52

„Buna asteptare”, am mai intalnit unul care astepta, la un semafor, cu „butoane”, ca sa se faca verde, si sa traverseze, ca nu dorea sa apese pe butoane, pe motv, „ca nu se grabeste”

Comentariile sunt oprite