Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: Ministrul Agriculturii are de prezentat de urgență planul de măsuri pentru contracararea efectelor secetei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, are de dat niște răspunsuri și are de prezentat de urgență planul concret de măsuri pentru contracararea efectelor secetei, dar mai ales un plan de investiții în infrastructura de irigații. Nu ne-am fi aflat în această situație dacă ministrul Agriculturii ar fi făcut  demersurile necesare încă de la preluarea mandatului. Existau semnale clare încă de la începutul  anului  în legătură cu seceta care va afecta agricultura românească, dar acțiunile concrete au întârziat să apară, iar acum ne confruntăm cu pagube imense în agricultură.

Dan SimedruAm pregătit o interpelare pe acest subiect pe care am adresat-o domnului ministru Daniel Constantin, care, deși chemat la sfârșitul lunii august în fața comisiei de  agricultură din Camera Deputaților, la solicitarea membrilor acesteia, nu a reușit să prezinte un set de măsuri articulat prin care să fie îmbunătățit într-un orizont de timp nu prea îndelungat, sistemul de irigații din România. Perioada de 7 ani anunțată de domnul ministru ca orizont de timp pentru realizarea acestui obiectiv este nepermis de mare, neexistând garanția că sumele promise a fi alocate anual pentru finanțarea lucrărilor în sistemul de irigații se vor și materializa. Astfel, domnul ministru a anunțat că își propune să aloce anual 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară urmând să beneficieze de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Plecând de la trista realitate că sistemul de irigaţii din România a fost distrus în proporţie de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare, lam întrebat pe domnul ministru să prezinte care este efortul total bugetar necesar pentru a reuși irigarea întregii suprafețe agricole? L-am mai întrebat pe domnul ministru care este evaluarea pagubelor produse în agricultură de seceta din acest an, care este cuantumul acestora și situația pe județe? Până la această dată nu avem o situație oficială prezentată de minister, ci doar estimările asociaților profesionale din agricultură, care deja au anunțat că sunt posibile măriri de prețuri la produsele alimentare românești ca urmare a pagubelor produse de secetă.

I-am atras atenția domnului ministru că procedura de raportare a terenurilor afectate de secetă pentru  acordarea despăgubirilor către marii și micii fermieri se anunță la fel de greoaie ca și cea pentru acordarea subvențiilor pe suprafață. În legătură cu acest aspect, chiar domnul ministru a anunțat că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, cu mențiunea că pentru cei din urmă  este nevoie de aprobarea Comisiei Europene. De aceea, i-am cerut să explice în ce vor consta aceste diferențieri și cu cât va întârzia acordul Comisiei Europene privind acordarea efectivă a acestor despăgubiri către fermierii mari? De asemenea, ce criterii stau la baza acestei evaluări suplimentare efectuată de către Comisia Europeană și care este riscul ca aceste despăgubiri să fie invalidate de către forul european?

Pentru a construi un mediu favorabil și pentru a putea vorbi despre un sprijin real acordat  fermierilor este esențial ca Ministerul Agriculturii să gândească un mecanism de subvenționare a costurilor cu energia electrică pentru irigații. Astfel, l-am întrebat pe domnul ministru dacă  analizează posibilitatea subvenţionării costurilor cu energia electrică pentru irigaţii în cazul celor care dețin asemenea sisteme pentru că au avut costuri suplimentare, dar și care e metoda de stimulare pentru acest gen de investiții?

Politica agricolă promovată de orice guvern trebuie să fie una activă, nu reactivă, iar ministrul Agriculturii trebuie să aibă capacitatea și viziunea necesare de a preveni efectele unor calamități naturale, mai ales când nu este luat prin surprindere și are toate datele problemei. Voi urmări cu maxim interes bugetul pentru anul 2016 pe care domnul ministru al Agriculturii îl va prezenta Parlamentului și sper sa regăsesc toate sumele promise.

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea