Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Coriolan Simedru: ”Schimbările politice făcute de PSD dăunează învăţământului din Alba”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan SimedruSăptămâna aceasta am constat, din nou, faptul că pentru PSD învăţământul este un domeniu unde interesele partidului condus de Victor Ponta se limitează doar la elemente de ordin electoral. Această atitudine se propagă de la Bucureşti către judeţe şi are efecte dezastruoase pentru educaţia copiilor noştri. Ei bine, ultima găselniţă a băieţilor deştepţi din PSD Alba are în vedere schimbarea de inspectori şcolari din cadrul ISJ Alba şi de directori de unităţi de învăţământ din judeţul nostru. Şi, evident, doar “din pură coincidenţă” majoritatea celor vizaţi de schimbare sunt membri sau simpatizanţi ai Partidului Naţional Liberal.

Şi ca să dăm doar câteva exemple, ne vom opri la nume precum Rodica Groza (inspector şcolar general adjunct), sau inspectorii şcolari Alina Bud, Dan Cherecheş, Eugenia Ignat, Mariana Pereanu, Iuliana Şarlea. Şi lista poate continua. Şi va continua, pentru că, după informaţiile pe care le avem, cel puţin încă o doamnă inspectoare este vizată de schimbare, cel mai probabil schimbarea urmând a avea loc în septembrie, când doamna profesoară care ar urma să fie instalată pe post, îşi va fi finalizat toate procedurile necesare (inclusiv obţinerea gradului didactic II).

Este clar că avem de-a face cu o schimbare de ordin politic a inspectorilor şcolari, dacă de gândim și la faptul că pe listă figurează inspectori recunoscuți ca profesioniști, cu vechime în ISJ Alba de circa un deceniu (și mai bine) și care nu au fost înlocuiți niciodată până acum, măcar că Guvernele de la București și conducerile la nivelul ISJ Alba s-au tot schimbat între timp. Înlocuirea inspectorilor este dublată de o schimbare a circa 30 de directori de unităţi de învăţământ. Această schimbare “la pachet” este, evident, o greşeală foarte mare. Ceea ce este fraptant, este faptul că nu a fost făcută o evaluare a activităţii directorilor şi inspectorilor care se află pe “lista neagră” a inspectorului şcolar general Sandea.

Şi ne surpind, de asemenea, motivele invocate pentru schimbări. Şi vom da doar trei exemple.

Astfel, domnul director Nicolae Moga de la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeș, un profesionist în meseria sa, pare că va fi schimbat datorită unor motive puerile. Unul dintre ele ar fi faptul că este acuzat că din cauza sa l-i s-ar fi scăzut notele la purtare unor elevi. Ţinem să-i reamintim domnului inspector şcolar general (căci poate, o fi uitat din cauza vârstei) faptul că scăderea mediilor la purtare se discută în consiliul profesorilor clasei şi în consiliul profesoaral al unităţii de învăţământ, care aprobă sau resping cererile de scăderi de note la purtare.

Un alt exemplu îl constituie înlocuirea din funcție, fără motiv, a doamnei directoare Ana Filip, de la Liceul Tehnologic Sebeș, și dânsa un om de valoare, care a fost directoare la respectiva unitate de învățământ din 2005 și până azi, activitatea dânsei fiind una de apreciat.

La Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, doamna directoare Veronica Suciu urmează și dânsa a fi schimbată, fără vreo evaluare, domnul inspector Sandea urmărind de mai multă vreme această schimbare. De altfel, pentru că nu a găsit pe nimeni din Grădinița nr. 12 care să vrea să ia locul doamnei directoare Suciu, inspectorul Sandea a apelat la un subterfugiu – a ajuns la soluția propunerii unei directoare de la o altă grădiniță (Grădinița nr. 13). Iar aceasta, în condițiile în care controlul echipei ISJ efectuat la Grădinița nr. 12 la începutul acestui an, nu a semnalat nicio problemă, ci, din contră, a constatat un management de bună calitate al doamnei directoare Veronica Suciu. Ceea ce este interesant este că după respectivul control, inspectorul școlar general Sandea a făcut plângere la Parchet față de doi inspectori școlari care au făcut parte din comisia de control a ISJ trimisă la Grădinița nr. 12, însă Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale a celor doi inspectori școlari. Nemulțumit de această decizie, domnul Sandea a mai făcut, ulterior, o altă plângere contra directoarei Veronica Suciu și a celor doi inspectori școlari, care acum, „din coincidență”, se află pe lista celor care sunt propuși spre a fi înlocuiți. Este clar că inspectorul Sandea dorea neapărat aceste schimbări, iar acțiunile sale sunt unele cu substrat politic.

Din păcate, aceste acțiuni, ca și multe altele, dăunează grav învățământului din județul Alba, fapt pentru care îi solicităm inspectorului Sandea să se gândească foarte serios să se autopropună și domnia sa pentru înlocuire din funcție de la 1 septembrie 2014.

Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea