Dacă la Alba Iulia este suspendată, în una dintre cele mai frumoase comune din România, chiar proprietarii de pensiuni au cerut introducerea unei taxe de turism!
Dacă la Alba Iulia este suspendată, în una dintre cele mai frumoase comune din România, chiar proprietarii de pensiuni au cerut introducerea unei taxe de turism!
Asociația de Management al Destinației Turistice Rimetea, care reunește 26 de proprietari de pensiuni, restaurante și furnizori de alte servicii turistice, cum ar fi închirierea de biciclete sau rafting, a cerut instituirea unei taxe turistice în localitate.
O hotărâre adoptată de Consiliul Local Rimetea, ca urmare a solicitării Asociației de Management al Destinației Turistice Rimetea, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Citește și: VIDEO | Rimetea, desemnată „Destinația anului 2025”, la categoria „Sate de poveste”: „Este meritul localnicilor, dar și al turiștilor”
Taxa, în cuantum de 2 lei/persoană/zi, este datorată de persoanele cu vârsta peste 14 ani care beneficiază de servicii de cazare în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare aflate pe raza administrativ-teitorială a comunei Rimetea, una dintre cele mai frumoase localități rurale din România.
„Discuțiile pe această temă cu domnul primar, începute în 2024, au pornit de la ideea că mai sunt multe de făcut în domeniul infrastructurii în comuna noastră, iar banii colectați în urma perceperii acestei taxe ar putea fi folosiți la îmbunătățirea infrastructurii locale. Sperăm să ajungă cât mai mulți bani la bugetul local din aplicarea acestei taxe!”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Annamaria Kiraly, președinta Asociației de Management al Destinației Turistice Rimetea.
Cum este colectată taxa
Taxa specială pentru promovarea turismului instituită la Rimetea este nepurtătoare de TVA şi se reține la sursă de către structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, care o evidențiază distinct și o înregistrează în contabilitate separat de tariful de cazare, mic dejun sau alte servicii conexe acestora.
Taxa specială pentru promovarea turismului este lunară, cu termen de plată în data de 15 inclusiv a lunii următoare celei în care serviciul de cazare a fost prestat. Taxa specială încasată de structurile de cazare turistică este virată lunar la bugetul local într-un cont colector unic.
Indicatoare turistice din donațiile proprietarilor de pensiuni
Cei de la Asociația de Management al Destinației Turistice Rimetea au avut și alte inițiative pentru îmbunătățirea infrastructurii locale. „Asociația noastră deja a pus niște indicatoare în sat. Din taxele pe care le-am adunat noi pentru asociație, am pus bănuții și am făcut opt indicatoare turistice de informare. Pentru că nu se știa pe unde găsești casa cea mai veche, care-i moara de apă și pe care stradă și așa mai departe. Deci acestea sunt deja montate și avem în vedere să montăm și alte panouri turistice”, a precizat Annamaria Kiraly pentru ziarulunirea.ro.
Pentru un observator neutru, ce se întâmplă la Rimetea în privința taxei turistice poate părea ciudat. În alte localități, inclusiv în municipiul Alba Iulia, taxa de turism instituită anterior a fost suspendată tocmai la solicitarea celor care au afaceri în sectorul HoReCa. La Alba Iulia decizia de suspendare a taxei de promovare turistică a fost adoptată la sfârșitul anului 2024. „Având în vedere numărul scăzut de turiști din oraș, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată și face un contraserviciu turismului din oraș. Turismul în Alba Iulia și în județul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine”, susțineau hotelierii din Cetatea Marii Uniri în argumentarea solicitării lor. La Alba Iulia, taxa de promovare turistică era de 5,20 lei/persoană/noapte şi se aplica tuturor turiştilor în vârstă de peste 12 ani.
Cam în același timp la Rimetea se încheiau demersurile administrative pentru instituirea taxei turistice.
Diferența esențială între Alba Iulia și Rimetea este că municipiul-reședință de județ „plânge” după turiști, în vreme ce la Rimetea turismul este în floare.
Tot mai mulți turiști români
Turismul este în continuă ascensiune la Rimetea, iar perspectivele pentru anul în curs sunt luminoase, fiind potențate și de recenta declarare a localității drept „Destinația anului 2025” la categoria „Sate de poveste”. „Sunt destui turiști care pleacă vara de la noi și deja ne comunică data exactă în care vor reveni în anul următor. În general rezervările se fac pentru perioada de vară încă din ianuarie-februarie. Oamenii vor să-și asigure din timp locurile pentru sejururuile la noi”, a dezvăluit Annamaria Kiraly.
„De la an la an cifrele turistice sunt tot mai bune la Rimetea. Practic, de când s-au ridicat restricțiile din timpul pandemiei procentul de ocupare în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare a fost de 100%. Și mai este un aspect important demn de menționat: după pandemie avem mult mai mulți clienți din România. Înainte marea majoritate, 90% din turiști, erau din Ungaria. Mai erau, ceva mai puțini, din Germania și Austria. Acum avem undeva la 60-70% din total turiști din România”, a mai spus pentru ziarulunirea.ro președinta Asociației de Management al Destinației Turistice Rimetea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între o mașină de poliție și un Volkswagen în intersecția de la gară
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între o mașină de poliție și un Volkswagen în intersecția de la gară Un accident rutier a avut loc marți noaptea, în jurul orei 22.20, în Alba Iulia. O mașină de poliție și un Volkswagen s-au ciocnit în intersecția de la gară. Citește și: FOTO | Accident MORTAL pe […]
FOTO | Ultimii veterani de război din Alba, vizitați în prag de Paște 2025 de membrii AMVVD: „Bucuria revederii a fost reciprocă”
Ultimii veterani de război din Alba, vizitați în prag de Paște 2025 de membrii AMVVD: „Bucuria revederii a fost reciprocă” Ultimii doi veterani de război în viață din județul Alba au fost vizitați în prag de Paște 2025 de membrii Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” […]