Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Curtea de Apel Alba Iulia, despre calitatea de șef la DSU a lui Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia, despre calitatea de șef la DSU a lui Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă”

Încheierea din 28 martie 2022, prin care a fost admisă o excepţie ridicată într-un proces prin care se solicită anularea unor hotărâri de Guvern privind starea de alertă şi a stabilit că Raed Arafat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a fost motivată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Excepţia a fost ridicată de o persoană care a dat în judecată Guvernul, DSU şi MAI şi a cerut anularea mai multor hotărâri de guvern date în contextul pandemiei, şi anume 394/2020, 476/2020, 553/2020 şi 932/2021. Raed Arafat a fost numit şef al DSU prin decizie de premier, în anul 2014. La dosar au fost depuse întâmpinări şi note semnate de Raed Arafat, dar instanţa a considerat că secretarul de stat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

”Curtea constată că prin Decizia Primului Ministru nr. 20/2014 invocată s-a făcut dovada că dl. doctor Raed Arafat deţine doar calitatea de secretar de stat în cadrul M.A.I., fără ca la dosar să existe un act administrativ care să formalizeze punerea în executare a prevederilor art. I al. 2 din OUG nr. 1/2014, respectiv prin care secretarul de stat din cadrul M.A.I. să fie numit ca şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că deţinerea calităţii de secretar de stat în cadrul M.A.I. este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a face dovada calităţii de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se precizează în soluţia instanţei de la Alba Iulia, din 28 martie 2022.

Magistratul mai afirmă că Decizia primului-ministru din 2014 ”nu poate fi apreciată ca fiind suficientă pentru a dovedi, la acest moment, calitatea de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în persoana secretarului de stat în cadrul M.A.I., Red Arafat, urmând ca excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să fie admisă, cu consecinţa anulării actelor de procedură întocmite, respectiv a întâmpinării şi notelor scrise depuse”.

Magistratul a aprobat cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv că instituţia a avut calitatea de iniţiator al hotărârilor de Guvern a căror anulare se solicită, urmând ca MAI să dobândească calitatea de intervenient în interesul pârâtului Guvernul României în acest proces.

Reclamanta Petruţ Nicoleta Monica a denunţat, iniţial, ”în fals” documentele pe care le-a semnat Raed Arafat în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând suspendarea judecăţii cauzei şi înaintarea înscrisurilor denunţate ca false Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorul nu s-a pronunţat în legătură cu acest aspect, solicitând persoanei care cere anularea hotărârilor de guvern ”să justifice interesul formulării unei asemenea cereri”.

Raed Arafat a transmis un punct de vedere public susţinând că ”documentele legal emise la nivelul Ministerului Afacerilor Interne demonstrează prin cel mai recent act în vigoare şi în prezent, faptul că ocupă poziţia 3 din structura de conducere a MAI, respectiv cea de “secretar de stat şef al Dpartamentului pentru Situaţii de Urgenţă”. Potrivit acestuia, numirea în funcţie de secretar de stat este în atributul prim-ministrului, iar stabilirea poziţiei în structura de conducere aparţine ministrului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea