Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și beneficii pentru organism

Ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos

Banala varză, despre care pomenesc în lucrările lor specialişti ai medicinii antice, era cunoscută încă de pe atunci pentru calităţile sale terapeutice.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Aflăm astfel că în acea perioadă leguma era recomandată pentru tratarea durerilor de cap şi pentru menţinerea stării generale de sănătate.

De asemenea, cataplasmele cu foi de varză crudă, înmuiate în  apă caldă, erau folosite pentru tratarea rănilor şi a luxaţiilor, lucru pe care îl fac, după mii de ani, şi contemporanii noştri, mai ales în anotimpul rece, atunci când durerile de oase se amplifică şi, adesea, devin de nesuportat.

Cercetările recente au confirmat ceea ce anticii deja ştiau. Varza conţine vitamina C, mai multă chiar decât portocalele, vitamina E,  fibre alimentare, bune pentru o digestie sănătoasă, calciu, magneziu, potasiu şi iod, care ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos, cât şi la menţinerea funcţionării optime a glandelor endocrine.

O cură cu moare de varză te scapă de toxine

Varza murată a apărut mult mai târziu. Aflăm doar că a fost folosită în China ca hrană zilnică pentru sclavii care lucrau la construirea Marelui Zid Chinezesc.

Reţeta a fost preluată apoi, de popoarele din Rusia, iar în Europa a apărut mult mai târziu, probabil şi din cauza mirosului destul de neplăcut care era emanat din recipiente şi care nu plăcea nasurilor simandicoase. Din scrierile vechi aflăm că un căpitan al flotei britanice, James Cook, a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i, în acest fel, de avitaminoză. Se pare că acesta a fost momentul când ea a început să fie apreciată în Europa, la justa ei valoare.

Oamenii de la ţară cunosc foarte bine calităţile verzei murate cât şi ale zemei, moarea de varză murată, cum i se spune prin unele locuri.

Citește și: Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Astfel, dacă te-ai trezit răguşit, bea, de-a lungul zilei, două trei pahare uşor încălzite de moare. Dacă zeama de varză murată e prea sărată pentru gustul tău ori ţi-ar putea afecta sănătatea, bea-o în două cu apă plată. Trebuie spus încă de la început că zeama de varză murată nu are un miros prea plăcut.

Ca s-o faci mai aspectuoasă şi atrăgătoare, pune în butoi şi nişte bucăţele de sfeclă roşie. O cură de moare de varză, de câteva zile, te scapă de toxine.

Bea zilnic o jumătate de litru de zeamă de varză, dimineaţa, dacă poţi, cantitatea întreagă, dacă nu împarte-o în două, trei porţii pe care să le bei înainte cu o oră de mesele principale.

Întăreşte imunitatea, combate gripa şi răceala

Datorită enzimelor pe care le conţine zeama de varză murată, câte două pahare băute înainte de fiecare masă taie pofta de mâncare şi arde grăsimile, ajutându-te, în acest fel, să slăbeşti.

Şi, pentru că suntem la hotarul dintre două anotimpuri, când poate imunitatea ta nu e tocmai într-o formă optimă, e bine să ştii că moarea te fereşte de răceală.

Unul, două pahare de zeamă de varză murată băute zilnic îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ţin la distanţă răcelile, gripa şi virozele de sezon.

Zeama de varză dar şi salata de varză murată reglează tranzitul intestinal. Se ştie din bătrâni că, în timpul meselor prea îmbelşugate, un pahar de moare face adevărate minuni pentru digestie.

Pentru o digestie bună, se recomandă şi salată de varză murată. Nu trebuie decât să storci bine varza, s-o tai mărunt şi să-i adaugi puţin piper pisat şi ulei de măsline, poate ceva mai mult decât la alte salate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente

Ioana Oprean

Publicat

în

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală

Ioana Oprean

Publicat

în

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea