Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cumulul pensiei și salariului. Cum se procedează în cazul pensionarilor la limită de vârstă cu contract de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cumulul pensiei și salariului. Cum se procedează în cazul pensionarilor la limită de vârstă cu contract de muncă

Pentru ca un angajat să poată cumula pensia cu salariul, contractul de muncă al acestuia va înceta de drept.

Însă, dacă acesta cerut continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și angajatorul a fost de acord, salariatul nu va putea cumula pensia cu salariul. Acest lucru este prevăzut în Decizia nr. 387/2018 care prevede că dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuării activității.

În cazul în care un salariat îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează automat conform articolului 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii.

Conform articolului 56 alin. (4) din Codul Muncii, salariatul poate rămâne în aceeași poziție timp de maximum 3 ani după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare și cu acordul angajatorului, cu posibilitatea de prelungire anuală a contractului individual de muncă, dacă salariatul depune o cerere cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de pensionare.

Prin urmare, contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare, dacă acesta nu solicită continuarea contractului.

În cazul pensionării la vârsta standard, contractul individual de muncă încetează automat, fără a depinde de dorința salariatului sau angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensionare, în ziua în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, cu excepția cazului în care solicită în mod expres menținerea raportului de muncă.

După această dată, contractul individual de muncă inițial încetează și salariatul poate continua să lucreze numai în baza unui nou contract individual de muncă încheiat cu angajatorul, fie pe termen determinat, fie pe termen nedeterminat. Obligația încheierii unui contract pe termen determinat nu există decât dacă salariatul dorește să continue în baza aceluiași contract. Articolul 83 din Codul Muncii oferă părților posibilitatea încheierii unui contract pe termen determinat, dar nu o obligație.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea