Cum vrea să reformeze justiția Augustin Lazăr, conjudețeanul nostru propus pentru funcția de procuror general al României
Combaterea infracţionalităţii în domeniile vulnerabile la toate nivelurile reprezintă obiectivul central al planului de management al lui Augustin Lazăr, conjudețeanul nostru candidat la postul de Procuror General al României, pus luni în dezbatere publică de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
„Proiectul vizează impulsionarea energică a activităţii manageriale în direcţia obiectivelor prioritare, continuarea unui management actual, participativ şi eficient (…) prin soluţionarea cu celeritate îndeosebi a cauzelor relevante pentru activitatea Ministerului Public şi îmbunătăţirea indicatorilor de calitate. Obiectivele proiectului de faţă urmăresc consolidarea rezultatelor pozitive obţinute, menţinerea eficienţei în activitatea instituţiei şi asigurarea continuităţii în managementul instituţional. Obiectivul pivot rămâne combaterea infracţionalităţii în domeniile vulnerabile la toate nivelurile, cu profesionalism şi imparţialitate: corupţia, fraudele în achiziţiile publice, evaziunea şi frauda fiscală, contrabanda, conflictul de interese, fapte care au un impact semnificativ asupra resurselor publice şi nivelului de trai al populaţiei”, se arată în proiectul lui Augustin Lazăr.
Conform aceleiaşi surse, principalele direcţii de acţiune vor fi consolidarea progreselor în combaterea corupţiei în administraţia locală, realizarea de investigaţii efective în cauzele ce au ca obiect infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, dar şi în cele privind infracţiuni contra umanităţii, cum sunt dosarele privind mineriada din iunie 1990 sau revoluţia din 1989.
Alte direcţii de acţiune vizează măsurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare şi gestionarea volumului mare de dosare.
Pentru o mai bună gestionare a activităţii se intenţionează continuarea demersurilor pentru crearea unei structuri distincte de poliţie judiciară care să asigure exclusiv activitatea de urmărire penală, detaşarea la Ministerul Public a efectivului de poliţie judiciară necesar pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, justa repartizare a sarcinilor în cadrul compartimentelor şi folosirea eficientă a inspectorilor antifraudă detaşaţi la parchete.
„Acest proiect este elaborat în conformitate cu politicile publice în domeniul justiţiei, prin valorificarea metodelor şi tehnicilor manageriale verificate şi dovedite ca valori ale culturii organizaţionale. Totodată vizează adaptarea strategiei la problematica noilor provocări rezultate din dezvoltarea socială, cooperarea în spaţiul judiciar european şi noile manifestări ale fenomenului criminalităţii la nivel naţional şi european”, se mai arată în document.
AICI, integral, proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Secţia pentru procurori a CSM a stabilit luni calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României, urmând ca acesta să susţină pe 21 aprilie interviul la CSM.
Reamintim că Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis săptămâna trecută Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al PÎCCJ a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
„În cadrul dialogului cu ministrul Justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională. Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Justiţiei.
Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013. Exemple ale activități sale din ultimii ani sunt coordonarea anchetelelor din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei și coordonarea anchetei de la nivel local privind accidentul aviatic din Munții Apuseni.
sursa:stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun