Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Cum se obţine ORDIN DE PROTECŢIE pentru violenţă în familie și ce riscă cei care îl încalcă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ordinul de protecție este o hotărâre judecătorească emisă în procedură de urgență prin care sunt luate măsuri imediate și necesare în scopul de a proteja integritatea fizică și psihică a victimei violenței în familie.

*Ce măsuri de protecție se pot lua printr-un ordin de protecție?

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Potrivit art. 23 alin. 1 din Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței că, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligații sau interdicții:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei;

c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

e) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;

h) încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse (mai sus arătate), instanța poate dispune și obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Prin aceeași hotărâre, instanța poate dispune și suportarea de către agresor a chiriei și/sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială.

*Care este durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție?

Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție se stabilește de către judecător, fără a putea depăși șase luni de la data emiterii ordinului.

Reținem că, dacă hotărârea nu cuprinde nicio mențiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de șase luni de la data emiterii ordinului.

La expirarea duratei măsurilor de protecție, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecție, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecție, viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

*Cum se procedează pentru obținerea unui ordin de protecție?

Victima (personal) sau un reprezentant legal al acesteia poate formula și depune la instanța competentă cererea pentru emiterea ordinului de protecție.

Reținem că, potrivit art. 25 alin. 3 din Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, cererea poate să  fe introdusă în numele victimei și de:

a) procuror;

b) reprezentantul autorității sau structurii competente, la nivelul unității administrativ-teritoriale, cu atribuții în materia protecției victimelor violenței în familie;

c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, acreditați conform legii, cu acordul victimei.

În cazurile prevăzute la art. 25 alin. 3 din Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, victima poate renunța, potrivit prevederilor Codului de procedură civilă, la judecarea cererii privind ordinul de protecție.

Cererea privind emiterea ordinului de protecție se întocmește potrivit formularului de cerere prevăzut în anexă la Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, cererea respectivă fiind scutită de taxa judiciară de timbru.

În ceea ce privește instanța competentă, cererea pentru emiterea ordinului de protecție este de competența judecătoriei de pe raza teritorială în care își are domiciliul sau reședința victima.

*Care este procedura de judecată în cazul emiterii  unui ordin de protecție?

Cererea pentru emiterea ordinului de protecție se judecă de urgență, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.

Instanța are obligativitatea citării părților, iar aceasta se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.

Reținem că, la cerere, persoanei care solicită ordinul de protecție i se poate acorda asistență sau reprezentare prin avocat. În schimb, asistența juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecție este obligatorie.

Legiuitorul permite ca, în caz de urgență deosebită, instanța să emită ordinul de protecție chiar în aceeași zi, pronunțându-se pe baza cererii și a actelor depuse, fără concluziile părților.

Procurorul are obligația de a informa persoana care solicită ordinul de protecție asupra prevederilor legale privind protecția victimelor infracțiunii.

Așa cum deja am arătat în rândurile anterioare, judecata se face de urgență și cu precădere și nu sunt admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat.

Dacă odată cu soluționarea cererii instanța constată existența uneia dintre situațiile care necesită instituirea unei măsuri de protecție specială a copilului, va sesiza de îndată autoritatea publică locală cu atribuții privind protecția copilului.

În ceea ce privește pronunțarea (hotărârea ce se pronunță în cauză respectivă), reținem că aceasta se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului de protecție se face în cel mult 48 de ore de la pronunțare.

Potrivit legii, ordinul de protecție este executoriu, iar la cererea victimei sau din oficiu, atunci când împrejurările cauzei impun astfel, instanța va putea hotărî ca executarea să se facă fără somație sau fără trecerea vreunui termen.

*Hotărârea prin care s-a dispus ordinul de protecție poate fi atacată cu o cale de atac?

Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.

Instanța de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauțiuni, al cărei cuantum se va stabili de către această.

În ceea ce privește judecarea recursului, acesta se judecă cu citarea părților, iar participarea procurorului este obligatorie.

*Cum se pune în executare ordinul de protecție?

Ordinul de protecție se comunică de îndată structurilor Poliției Române în a căror rază teritorială se află locuința victimei și a agresorului.

Ordinul de protecție prin care se dispune oricare dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. 1 din Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, se pune în executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea poliției.

Pentru punerea în executare a ordinului de protecție, polițistul poate intra în locuința familiei și în orice anexă a acesteia, cu consimțământul persoanei protejate sau, în lipsă, cu cel al altui membru al familiei.

Reținem că organele de poliție au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea și să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.

*Ce riscă persoana împotriva căreia s-a solicitat ordinul de protecție dacă nu respectă hotărârea judecătorească?

Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. 1 din Legea nr. 217/2003, cu modificările ulterioare, și dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreșţi și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an. Legiuitorul arată că împăcarea înlătură răspunderea penală.

*Poate fi solicitată revocarea ordinului său înlocuirea măsurii dispuse?

Persoana împotriva căreia s-a dispus o măsură prin ordinul de protecție pe durata maximă poate solicita revocarea ordinului său înlocuirea măsurii dispuse.

Reținem că revocarea se poate dispune dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) agresorul a respectat interdicțiile sau obligațiile impuse;

b) agresorul a urmat consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare ori orice altă formă de consiliere sau terapie care a fost stabilită în sarcina să ori care i-a fost recomandată sau a respectat măsurile de siguranță, dacă asemenea măsuri s-au luat, potrivit legii;

c) dacă există indicii temeinice că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenței sau pentru familia acesteia.

În ceea ce privește soluționarea cererii de revocare, aceasta are loc cu citarea părților și a unității de poliție care a pus în executare ordinul de protecție a cărui revocare se solicită, iar  participarea procurorului este obligatorie.

av. COLTUC MARIUS
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani  Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea