Cum se calculează sancțiunile aplicate de APIA în urma controalelor în teren
Cum se calculează sancțiunile aplicate de APIA în urma controalelor în teren
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică, în această perioadă, fermele care au solicitat subvenții pentru anul de cerere 2019. Verificările se fac atât la fermele vegetale, cât și la cele din zootehnie, la eșantionul stabilit de APIA la nivel național.
Cum se calculează sancțiunile APIA
În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu neconformităţi se aplică sistemul de sancţiuni prevăzut de OMADR nr. 476 / 2016, cu modificările și completările ulterioare, privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.
Sancțiuni la ajutorul național tranzitoriu (ANT) Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui procent calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:
a) În cazul în care procentul calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determi-nat;
b) În cazul în care procentul calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel: l cu 5% dacă procentul calculat este mai mic sau egal cu 10%; l cu 10% dacă procentul calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%; l cu 15% dacă procentul calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%; lcu 20% dacă procentul calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%; lcu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național tranzitoriu, dacă procentul calculat este mai mare de 50%. ANT plătit pentru ovine/caprine, plătit crescătorilor pentru anul de cerere 2018 pe schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine, a fost de 4,8503 euro/cap = 22,6208 lei/cap de ovină.
Sancțiuni la sprijinul cuplat zootehnic
În conformitate cu art. 17, din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare categorie, se reduce în baza unui procent calculat ca raport între numărul animalelor declarate, în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum urmează:
1. Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu procentul stabilit.
2. În cazul în care numărul de animale cu neconformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel: lcu un procent, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%; lcu de două ori procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.
Dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.
Dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză. În plus, beneficiarul este supus unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi.
Sancţiunea suplimentară (multianuală), se recuperează în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării. ANT plătit crescătorilor pentru anul de cerere 2018, pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine, a fost de 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia printre cele mai importante 70 de instituții din regiunea Dunării
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia printre cele mai importante 70 de instituții din regiunea Dunării Astăzi, 15 noiembrie 2024, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a devenit parte a Danube Rectors` Conference ( DRC ), o rețea universitară ce reunește 70 dintre cele mai importante instituții din regiunea Dunării. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate6 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii