Cum să găsești întotdeauna cadoul potrivit

Dacă vrei să dăruiești cadoul potrivit, încearcă să te pui în locul celeilalte persoane, este recomandarea unui psiholog. 

cadouri pentru iubite sau sotii de 8 Martie„Capacitatea de a găsi cadoul potrivit este legată în mare parte de capacitatea de a se pune în locul celeilalte persoane, de a-i cunoaște gusturile, preferințele și necesitățile”, explică psihologul María Victoria Sánchez. În schimb, faptul de a face mereu același cadou poate însemna „lipsă de creativitate sau proastă organizare a timpului”, adaugă aceasta.

Majoritatea acestor cadouri sunt destinate menținerii legăturilor sociale, după cum explicau Carol Mayet și Karen Pine, de la University of Hertfordshire (Regatul Unit).

De aceea, un cadou stereotip poate avea drept cauză „dezinteresul față de persoana care primește cadoul’ sau pur și simplu faptul că oferirea lui „este o convenție socială”, explică María Victoria Sáchez, de la „GrupoLaberinto Salud y Psicología”.

Referitor la plăcerea de a dărui, cotidianul spaniol amintește un studiu publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS): când facem un cadou se activează anumite arii cerebrale ale stării de bine care, în schimb, nu se activează când primim un cadou.

„Persoana care face un cadou are posibilitatea de a-l utiliza ca formă de a-și exprima mulțumirea sau aprecierea față de altă persoană, ceea ce îi permite în același timp să fie generoasă și îi poate stimula creativitatea”, subliniază María Victoria Sáchez.

Pentru unele persoane, experiența de a face un cadou este epuizantă. Cauza poate fi „teama de a greși, de a nu se ridica la înălțimea așteptărilor, de a nu plăcea…”. „Unei persoane perfecționiste este greu să îi cerem să nu se spetească alegând cadourile”, consideră psihologul.

María Victoria Sánchez sugerează o abordare în etape a acestei acțiuni. Mai întâi, o „ploaie de idei” privind posibile cadouri. Apoi, excluderea lor pe rând, până ce rămâne o singură opțiune. În final, bucuria de a dărui cadoul.

În momentul alegerii se pune și problema de a opta pentru un cadou așteptat sau pentru o surpriză. Cea mai bună opțiune depinde de cel care primește cadoul. „Dacă este vorba despre o persoană care își dorește ceva anume, va prefera să primească acel cadou în locul unuia spontan. Totuși, există și persoane care apreciază spontaneitatea”.

Un studiu publicat în 2011 în „Experimental Social Psychology” a ajuns la concluzia că destinatarii sunt mai satisfăcuți când li se dăruiește ceea ce au cerut explicit decât atunci când cadoul este unul pe care nu l-au cerut.

Sursa Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...