Rămâi conectat

Actualitate

Cum reglăm geamurile termopan în funcție de regimul vară/iarnă. Informații utile, care nu se spun la instalare

Publicat

în

Cum reglăm geamurile termopan în funcție de regimul vară/iarnă. Informații utile, care nu se spun la instalare

Geamurile termopan se mai dereglează cu trecerea timpului, indiferent de calitate şi  reducând din eficienţa lor şi, cu siguranţă, cei care ni le instalează nu ne spun despre aceste lucruri extrem de utile.

Dacă ai observat că ferestrele locuinței tale nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate de urgenţă. Se închid mai greu datorită greutăţii  si a calării necorespunzătoare a  sticlei, ramele nu mai păstrează un unghi de 90 de grade pe partea cu mânerul, motiv pentru care canatul atinge ori de cate ori este inchis/deschis geamul.

Deschiderile se pot lasa atăt de mult încat se creează o fanta de pana la 1 cm şi este mai greu de reglat. Vă veţi întreba cum se reglează ferestrele termopan:

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu este greu, nu vă speriaţi, dacă aveţi minime cunoștinţe poți să reglezi singur ferestrele de termopan.  Reglarea balamalelor, de multe ori nu este suficientă. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe ori a unui hexagon, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine. Tot din acest orificiu reglezi geamul pentru vara și pentru iarnă.

Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă această strângere nu funcţionează cum ţi-ai dorit, încearca să schimbi garnitura geamului termopan sau să ungi balamalele ferestrei cu uleiuri speciale.

Dacă tâmplăria s-a mişcat vei folosi un imbus ca sa calibrezi ferestrele pe verticală şi orizontală. Reglajul se face la balamale si e valabil si pentru ferestrele oscilobatante, recomandă site-ul de specialitate care vine în ajutorul nostru cu aceste sfaturi utile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Copiii, victime ale schimbărilor climatice: Pot fi afectați înainte să fie născuți. STUDIU

Publicat

în

Copiii, victime ale schimbărilor climatice: Pot fi afectați înainte să fie născuți. STUDIU

Un nou studiu arată faptul că schimbările climatice ar afecta copiii chiar înainte de a fi născuți.

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai clare și pronunțate. Sunt tot mai vizibile nivelurile crescute de poluare a aerului, vremea extremă și imprevizibilă, dar și canicula, scrie Medical News Today. Schimbările climatice afectează pe toată lumea, dar studiile au arătat că sugarii și copiii sunt cei mai vulnerabili.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un nou studiu colectează informații despre cum schimbările climatice afectează sănătatea copiilor de astăzi și pe cea a generațiilor viitoare. Autorii studiului, profesorul Frederica Perera și dr. Kari Nadeau, scriu: „Protecția sănătății copiilor necesită ca profesioniștii din domeniul sănătății să înțeleagă daunele multiple aduse copiilor din cauza schimbărilor climatice și a poluării aerului și să utilizeze strategiile disponibile pentru a reduce aceste daune.”

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine.

Efectele căldurii extreme

Planeta se încălzește în mod constant din cauza arderii continue a combustibililor fosili și a utilizării cărbunelui și gazelor naturale. Împreună, ei sunt responsabili pentru cele două gaze cheie cu efect de seră, dioxidul de carbon și metanul. În ultimii ani, miliarde de tone de dioxid de carbon și 120 de milioane de tone metrice de metan au fost emise anual.

Potrivit studiului, expunerea la căldură înainte de naștere este asociată cu un risc mai mare de nașteri premature, precum și cu greutate mică la naștere și este legată de hipertermia și decesul sugarului.

În cazul copiilor, căldura poate favoriza bolile de rinichi și stresul termic. În cazul tinerilor, subliniază studiul, „boala legată de căldură este o cauză principală și în creștere de deces și îmbolnăvire în rândul studenților sportivi”.

Dr. Ruth McDermott-Levy, profesor și co-director al Centrului Mid-Atlantic pentru Sănătatea Copiilor și Mediul de la Universitatea Villanova din Pennsylvania, a spus Medical News Today: „Copiii petrec mai mult timp în aer liber și sunt expuși la căldură, care poate duce la deshidratare, epuizare termică, insolație și moarte. Acest lucru este îngrijorător în special în lunile de vară, când copiii pot fi în tabere, supravegheați de alte persoane.”

Vreme extremă

Intensificarea evenimentelor meteorologice, cum ar fi inundațiile majore și uraganele, provoacă mai multe răni, cazuri de înec și stres traumatic în copilărie.

„Pentru copiii din comunitățile sărace și marginalizate, toate provocările legate de schimbările climatice vor fi agravate.”, a spus dr. McDermott-Levy.

Studiul subliniază că peste 50 de milioane de copii din întreaga lume au fost forțați să-și părăsească casele din cauza evenimentelor meteorologice extreme. Potrivit studiului, „7,4 milioane de copii din Statele Unite au fost expuși la fumul provenit de la incendii, care dăunează plămânilor, în fiecare an între 2008 și 2012”.

În plus, „cu secete și inundații, ne putem aștepta la o reducere a producției de alimente și animale, dar și la probleme cu calitatea apei”, a spus dr. McDermott-Levy.

Poluarea aerului

„Ne putem aștepta la mai multe cazuri și episoade de exacerbare a astmului bronșic din cauza calității proaste a aerului. Plămânii copiilor continuă să se dezvolte în a doua decadă a vieții.. Ei respiră mai repede decât adulții (primând mai mult aer poluat) și petrec mai mult timp în aer liber.”, a spus dr. McDermott-Levy.

Alte probleme de sănătate asociate cu nivelurile crescute de poluare a aerului includ decesele copiilor, problemele la naștere, astmul și infecțiile respiratorii.

Cercetătorii menționează, de asemenea, schimbări structurale și funcționale în creierul copiilor expuși la niveluri ridicate de poluare a aerului înainte de naștere sau în copilăria timpurie, împreună cu „cogniție redusă, probleme de atenție, tulburare de deficit de atenție-hiperactivitate și trăsături autiste”.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Intervenție „de foc” pentru pompierii din Olt: Operațiune de peste trei ore pentru salvarea unei femeie care a căzut într-o fântână de 10 metri

Publicat

în

VIDEO| Intervenție „de foc” pentru pompierii din Olt: Operațiune de peste trei ore pentru salvarea unei femeie care a căzut într-o fântână de 10 metri

O femeie de 82 de ani, din comuna Pleșoiu, județul Olt, a căzut într-o fântână cu o adâncime de 10 metri. Mai mulți pompieri și voluntari au participat la intervenția de peste trei ore. Pământul din jurul tuburilor a fost îndepărtat, de către echipele de salvare, pentru a le extrage și au introdus permanent aer în fântână, pentru ca victima să poată respira.

„Femeia a fost extrasă cu ajutorul echipamentelor pentru intervenţii în medii ostile vieţii, cu semne vitale prezente”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, citat de Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

La intervenţia de salvare au participat aproximativ 20 de pompieri cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi descarcerare, două autospeciale de primă intervenţie, o autospecială pentru intervenţie la înălţime, un container multirisc, două buldoexcavatoare şi un excavator, precum şi un echipaj SMURD.

Din cauza diametrului mic al fântânii, de aproximativ 40 de centimetri, pompierii au îndepărtat pământul din jurul tuburilor şi apoi le-au extras. Pentru a o menţine pe femeie în viaţă, s-a introdus permanent aer cu ajutorul aparatului de aer comprimat cu aducţiune.

„Fântâna are adâncimea de aproximativ 10 metri şi diametrul de aproximativ 40 de centimetri. Din cauza diametrului foarte mic, s-a acţionat cu cele două buldoexcavatoare, pentru îndepărtarea pământului şi extragerea tuburilor”, a explicat Băsăşteanu.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi reglementări pentru roaming: Ce modificări apar începând cu data de 1 iulie 2022

Publicat

în

Noi reglementări pentru roaming: Ce modificări apar începând cu data de 1 iulie 2022

Începând cu data de 1 iulie, va intra în vigoare noul regulament îmbunătățit privind roaming-ul, care extinde „Roamingul la tarife naționale” până în anul 2032, anunță Comisia Europeană.

„Vă amintiţi de vremurile când eram nevoiţi să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa – pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Şi intenţionăm să menţinem acest lucru cel puţin în următorii 10 ani”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Elit - Gustul Desăvârșit

Graţie acestei scheme, călătorii din UE şi din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

Consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeaşi calitate a internetului mobil în străinătate precum cea pe care o au acasă.

De asemenea, noile norme privind roamingul obligă operatorii să îşi protejeze consumatorii şi să îi informeze dacă telefoanele lor se conectează la o reţea non-terestră.

În plus, operatorii ar trebui să întrerupă în mod automat serviciile mobile în cazul în care serviciile mobile prin intermediul reţelelor non-terestre ating tarife de 50 euro sau o altă limită predefinită.

De asemenea, operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming în timpul călătoriei cu avionul şi la bordul navelor.

Noul regulament privind roamingul stabileşte tarife cu ridicata mai mici, adică reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea reţelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienţilor lor atunci când aceştia se află în străinătate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să acopere şi să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming către consumatori la preţurile de pe piaţa naţională.

Pentru serviciile de date, noul regulament stabileşte următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 euro/GB în 2022, 1,8 euro/GB în 2023, 1,55 euro/GB în 2024, 1,3 euro/GB în 2025, 1,1 euro/GB în 2026 şi 1 euro/GB începând din 2027.

Pentru apelurile vocale: 0,022 euro/minut în perioada 2022-2024 şi 0,019 euro/minut începând din 2025. Pentru mesajele SMS, tarifele sunt 0,004 euro/SMS în perioada 2022-2024 şi 0,003 euro/SMS începând din 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare