Cum ne afectează reducerea ratingului SUA

Reducerea ratingului Statelor Unite ale Americii şi criza datoriilor din Europa vor avea efect şi asupra economiei României, în cazul în care situaţia internaţională se va înrăutăţi. Într-un scenariu negativ, investitorii străini ar putea să-şi retragă banii, presaţi de problemele din exterior. Totodată, preţurile ar putea creşte, leul ar putea slăbi uşor, iar şansele de revenire a economiei ar putea fi puse sub semnul întrebării. Tabloul a fost zugrăvit chiar de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a asigurat însă că banca centrală este pregătită, „cu arma la picior”.
„Vedem o presiune din exterior ceva mai ridicată pe inflaţie şi, în general, suntem mai vigilenţi, monitorizăm cu mai multă atenţie impactul din exterior, care se poate manifesta şi pe inflaţie, dar şi pe lucruri mult mai rapide – intrări şi ieşiri de capital, volatilitate mai ridicată, neîncredere”, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale. El a ţinut să adauge că panica nu face bine şi că deocamdată nu este cazul „să agităm inutil populaţia”.
lDe ce suportăm consecinţele
Care este legătura dintre scăderea ratingului SUA, criza datoriilor din Uniunea Europeană şi economia României? Pe fondul unui sentiment negativ, investitorii se retrag dintr-o economie, în căutarea unor active care să le aducă profituri mai mari. Cât despre influenţa asupra avansului Produsului Intern Brut, situaţia este legată strict de exporturi. Cum economiile vestice dau semne de încetinire, iar ţara noastră exportă în special pe aceste pieţe, este de aşteptat ca situaţia să afecteze creşterea economică. „O cerere mai mică pentru exporturile româneşti va duce la o decelerare a acestora, care, dacă nu este însoţită de o creştere a cererii interne, poate conduce la o creştere economică destul de slabă în perioada următoare”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.  (A.V.)

Evoluţia investiţiilor străine directe
Iun ’10            405
Iul ’10            71
Aug. ’10        47
Sept. ’10        114
Oct. ’10        75
Nov. ’10        124
Dec. ’10        327
Ian. ’11            240
Feb. ’11        54
Mart. ’11        85
Apr. ’11        65
Mai ’11            355
*milioane de euro

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419