Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Cum motivează instanța INVALIDAREA candidaturii la Senatul României a lui Silviu Ponoran

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cum motivează instanța INVALIDAREA candidaturii la Senatul României a lui Silviu Ponoran

În data de 17 octombrie 2024, Tribunalul Alba a pronunțat soluția prin care candidatura la Senatul României a lui Silviu Ponoroan a fost invalidată, urmare a contestației depuse de Partidul Social Democrat Alba. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2021, Silviu Ponoran avea o interdicție de la Agenția Națională de Integritate de a ocupa o funcție publică, pe o perioadă de 3 ani de la expirarea mandatului 2020- 2024.

Citește și: BOMBĂ | Candidatura lui Silviu Ponoran la Senatul României, INVALIDATĂ de instanță: Hotărârea poate fi contestată cu apel

Motivarea instanței:

„Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Alba, contestatoarea Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Alba reprezentată prin preşedinte Corneliu Mureșan a contestat Decizia nr. 1/14.10.2024 a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 1 Alba – Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024, şi a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună admiterea contestaţiei şi pe cale de consecinţă anularea în parte a Listei de candidaţi din partea Partidului National Liberal pentru Senat, în sensul excluderii candidaturii numitului Ponoran Silviu.

În motivele contestaţiei a învederat următoarele:

Situaţia juridică a numitului Ponoran Silviu a fost analizată şi decisă în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (prin Decizia nr. 1974/30 martie 2021), acesta figurând în evidenţele Agenţiei Naţionale de Integritate la secţiunea „interdicţie 3 ani”, cu o perioadă de interdicţie (conform dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010), de „3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024”.

Ponoran Silviu este inclus, la poziția 1, pe lista candidaților pentru Senat la alegerile din anul 2024, depusă la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba din partea Partidului Național Liberal.

Prin Decizia nr. 1/14.10.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba ( fila 15 ) au fost admise integral candidaturile propuse de Partidului Național Liberal pentru Senat, inclusiv în ceea ce îl privește pe domnul Ponoran Silviu.

Împotriva acestei decizii au formulat contestație Partidul Social Democrat și Bănică Andrei Adrian. În ambele contestații s-a invocat, în esență, că domnul Ponoran Silviu nu poate candida la funcția de senator, deoarece nu îndeplinește condiția specială a integrității, nemaifiind titularul dreptului de a fi ales ( conform susținerilor din contestația depusă de Partidul Social Democrat ), respectiv pentru că se află în stare de incompatibilitate ( conform susținerilor din contestația depusă de Bănică Andrei Adrian); fiecare dintre contestatori a arătat că sunt incidente dispozițiile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010.

În consecința analizei de mai sus, rezultă că, de la data încetării mandatului de primar din perioada 2020 – 2024, pe o perioadă de trei ani, domnul Ponoran Silviu nu mai poate ocupa o funcție electivă, intervenind, astfel cum a reținut ICCJ în decizia amintită anterior ” decăderea din dreptul de a accede la o funcţie electivă.”, pentru o perioadă de trei ani, aceasta fiind perioada stabilită de lege pentru care a fost stabilită interdicția, în sensul dispozițiilor art. 2 alin. 6 lit. c din Legea nr. 208/2015.

În susținerea interpretării conform căreia Legea nr. 176/2010 instituie interdicția de a accede la o funcție electivă, în cazul de față funcția de senator, este și sintagma folosită de legiuitor în art. 25^1 din acest text, care se referă la ” Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat … în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate…”.

Orice altă interpretare a dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 ar lipsi de efecte activitatea ANI și constatarea legalității rapoartelor de evaluare emisă de acestea printr-o hotărâre judecătorească definitivă, sensul acestora fiind acela de a limita accesul la funcțiile publice elective, pentru o perioadă determinată, prevăzută de lege, a persoanelor cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau starea de conflict de interese.

Dată fiind decăderea stabilită de ANI din dreptul de a accede la funcții publice elective pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului 2020 – 2024 în ceea ce-l privește pe domnul Ponoran Silviu, acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea dreptului de a fi ales, condiții care, potrivit dispozițiilor articolul 58 alin. 1 din Legea nr. 208/2015, redate anterior, sunt examinate de biroul electoral de circumscripţie în vederea acceptării sau respingerii unei candidaturi.

Mai reține tribunalul că, în ceea ce îl privește pe domnul Ponoran Silviu, sunt aplicabile dispozițiile art. 25 alin. 2 teza II, iar nu teza I din Legea nr. 176/2010, întrucât acesta a ocupat o funcție electivă, iar curgerea termenului în care interdicția se aplică începe de la data încetării mandatului în exercițiu, finalizat în anul 2024.

Dispozițiile legale indicate sunt aplicabile cu privire la domnul Ponoran Silviu în sensul celor expuse, și prin raportare la data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților – 1 decembrie 2024, în interiorul termenului de trei ani stabilit de lege în care persoana care candidează este decăzută din exercitarea dreptului de a fi ales.

Tribunalul are în vedere și că imposibilitatea de a fi ales, ca urmare a decăderii din exercitarea dreptului de a fi ales incluse toate etapele procesului electoral, începând cu posibilitatea de a depune ( de a fi acceptată ) candidatura, decăderea nefiind limitată la imposibilitatea exercitării efective a funcției elective, o astfel de limitare nefiind prevăzută de textul legal, care se interpretează în sensul în care produce efectele urmărite de legiuitor.

În consecința celor expuse, tribunalul va admite contestațiile formulate împotriva Deciziei nr. 1/14.10.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba ( fila 15 ), pe care o va anula parțial, numai în ceea ce privește admiterea în întregime a candidaturilor propuse de Partidul Național Liberal și va respinge candidatura pentru Senat a domnuluiPonoran Silviu, propusă de Partidul Național Liberal la alegerile din anul 2024″.

PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII, HOTĂRĂȘTE:

Admite contestațiile formulate de contestatorii ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ A PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ALBA, și Bănică Andrei Adrian, împotriva Deciziei nr. 1/14.10.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și, în consecință:

Anulează parțial Decizia nr. 1/14.10.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba, numai în ceea ce privește admiterea candidaturii pentru Senat a domnului Ponoran Silviu, propusă de Partidul Național Liberal. Respinge candidatura domnului Ponoran Silviu pentru Senat, propusă de Partidul Național Liberal.

Cu drept de apel în termen de 48 de ore de la pronunțare. Cererea de apel se depune la Curtea de Apel Alba Iulia #####, sub sancțiunea nulității.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALBA MALL FOOD COURT: Marea redeschidere cu premii de mii de euro la Tombola Super Gustului

Cezar Lancrajan

Publicat

în

ALBA MALL FOOD COURT: Marea redeschidere cu premii de mii de euro la Tombola Super Gustului ALBA MALL FOOD COURT: REnovăm. REconfigurăm. REvenim și REdeschidem, pentru tine, pe 27 noiembrie. Citește și: ALBA MALL FOOD COURT: REnovăm. REconfigurăm Până atunci, pregătește-te să-ți faci REintrarea triumfală în noul food court Alba Mall. Cum? Cel mai simplu! […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea