Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum i-a descris primarul Rotar președintelui Iohannis comunitatea din Blaj: Aici oamenii muncesc serios și se distrează decent. Lumea merge la biserică, teatru și sport

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a fost primul care a luat cuvântul, sâmbătă, cu ocazia dezbaterii de la Colegiului Național ”I. M. Clain”, în prezența președintelui Klaus Iohannis, căruia i-a descris elegant comunitatea pe care o reprezintă, precizând că aici ”oamenii muncesc serios” și ”se distrează decent”.

”Vă mulțumesc în numele blăjenilor pentru că sunteți aici și pentru că ați ales ca vizita dvs. de la Blaj să înceapă pe Câmpia Libertății cu un gând pios în amintirea revoluționarilor de la 1848. Acest respect pe care îl arătați Blajului și istoriei sale ne onorează”, a spus Rotar, la începutul discursului săi, cu ocazia dezbaterii „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”.

De asemenea, Rotar i-a vorbit președintelui și celor prezenți de spiritul Blajului de la 1848, precizând, apoi, că ”lucrurile nu au stat tot timpul așa”.

”Mă bucur să regăsesc astăzi la Blaj, și în Transilvania, același atașament față de valorile europene, ca și în trecut. Trebuie să știți că la Blaj lucrurile nu au stat tot timpul așa. Din 1948 spiritul Blajului s-a vrut distrus în perioada comunistă când un torent roșu distrugător s-a abătut peste noi. Școlile Blajului au fost distruse, biserica a fost desființată, cărțile Blajului au fost arse, oameni de seamă ai Blajului, preoți, intelectuali sau oameni politici au fost azvârliți în închisori”, a spus Rotar, iar apoi a exemplificat câțiva dintre patrioții români legați de Blaj care au murit în închisorile comuniste sau au suferit prigoana regimului.

Primarul a spus că rolul Blajului s-a minimalizat în realizarea Marii Uniri, însă cu toate acestuia spiritul municipiului nu a fost distrus.

”Ușor, ușor, după 1989, Blajul s-a trezit și cu toate frământările anilor `90, micuța noastră urbe și-a regăsit calea spre vest. Blajul din trecut începe să se regăsească din nou în elementele unei vieți normale, decente, unei vieți cotidiene, a cărui model îl regăsiți și la Sibiu, Cluj sau Oradea. La Blaj, lumea merge la biserică, la teatru, la sport, aici oamenii muncesc serios și se distrează decent. La Blaj există respect față de valorile europene tradiționale. Aici, viața cotidiană îmbină frumos elemente de religie și cultură românească, maghiară, germană și acum datorită echipei de volei și sârbă. Oamenii din Blaj au înțeles să trăiască într-un spirit de respect reciproc, indiferent de religie sau naționalitate. Toate acestea, arată că spiritul luminat al Blajului este viu și poate fi luat ca model de România la 100 de ani de la Marea Unire. Acesta este Blajul în anul centenar și cu aceste gânduri Blajul salută România”, a spus Rotar.

La rândul său, Iohannis a declarat că a fost impresionat de felul cum a fost primit, precizând că Blajul a demonstrat că și orașele mici pot fi motoare de dezvoltare, pot face istorie și cultură sau pot deveni capitale ale sportului, referindu-se la echipa de volei, vicecampioană europeană.

Președintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, o coroană de flori la monumentul ”Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848. Ansamblul Câmpiei Libertății, unde în 1848 circa 40.000 de români au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara”, a fost reabilitat. S-au făcut alei carosabile şi pietonale, s-a amplasat mobilier urban, corpuri de iluminat stradal, bănci, cișmele, o fântână arteziană, gardul a fost reamenajat din lemn de stejar, spațiile verzi au fost refăcute, iar cele 26 de busturi aflate aici sunt, acum, iluminate arhitectural.

De asemenea, în ultima parte a vizitei, șeful statului a participat la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania, inaugurat inițial în 1936, dar mistuit de un incendiu în decembrie 1995. Reabilitat la inițiativa administrației locale, Palatul Cultural a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural în urma restaurării exemplare a clădirii.

Este a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis, la Blaj, de când este președinte. Prima a fost în 2015, la Bosch Innovation Day, eveniment care a fost organizat de concernul german Bosch Rexroth, iar apoi a participat la o slujbă la Catedrala „Sfânta Treime” a Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică de la Blaj.

Citește și FOTO. Klaus Iohannis, laude la adresa Blajului: Nu degeaba i s-a spus ”Mica Romă”/ Oamenii l-au aplaudat și i-au spus că îl așteaptă și în al doilea mandat

Citește și Declarațiile lui Iohannis la Blaj: Nu își cere scuze lui Ponta după achitare/ Va sesiza CCR privind modificarea Legii referendumului/ Ce spune despre anunţul premierului referitor la vizita Papei Francisc în România


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea