Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Cum funcționează creierul uman: Cât de mult control ai, defapt asupra gândurilor tale

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum funcționează creierul uman: Cât de mult control ai, defapt asupra gândurilor tale

Să prespunem că ești în avion, te uiți pe fereastră la nori și, dintr-o dată, te gândești cum, în urmă cu câteva luni, ai avut o discuție un coleg de muncă despre o zi grea la job. Pare fără legătură, nu?

Practic, astfel de evenimente se petrec destul de des în creierul uman, dar cum anume au ele loc, de fapt? Putem controla asta?

Ce știu oamenii de știință despre modul în care funcționează creierul uman, până acum
La baza acestor procese se află un model comun de activitate cerebrală, în regiunile care împreună alcătuiesc „rețeaua de mod implicit”, descoperită și numită astfel de neurologul Marcus Raichle, la începutul anilor 2000 și se referă la atunci când visăm cu ochii deschiși, ne gândim la noi înșine sau la alții, ne amintim tot felul de lucruri sau ne imaginăm evenimente viitoare.

Rețeaua de mod implicit se activează atunci când oamenii par să nu facă „nimic”. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când suntem într-o stare de relaxare și nu ne concentrăm pe o sarcină anume.

Unele amintiri sunt mai probabil să fie readuse în prezent, în mod spontan, cum ar fi cele mai recente, foarte emoționante, foarte detaliate, repetate frecvent sau de bază pentru identitatea noastră.

Se crede că creierul stochează amintirile într-un mod reconstructiv, asociativ, stocând detaliile într-o manieră distribuită și adunându-le în același loc.

Asta înseamnă că amintirile pot fi asociate între ele prin diferite detalii senzoriale, emoționale și contextuale. Deci, fiecare dintre acești „biți” de informație poate servi drept indiciu pentru a declanșa o altă amintire.

Într-adevăr, o mare parte din procesarea cognitivă are loc fără conștientizarea noastră. Creierul se ocupă holistic și inconștient de tot felul de informații senzoriale.

În consecință, se poate spune că, în realitate, nu prea ne putem controla gândurile, iar o mare parte din acest control perceput poate fi oricum o iluzie.

S-ar putea ca conștiința noastră să nu controleze foarte multe, ci mai degrabă să încerce să explice și să raționalizeze procesarea cognitivă inconștientă a creierului din dotare.

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea