Cum au reușit românii să fure combustibil de două milioane de dolari de la americani, din baza militară din Mihail Kogălniceanu. S-a aflat metoda de operare a interlopilor
Cum au reușit românii să fure combustibil de două milioane de dolari de la americani, din baza militară din Mihail Kogălniceanu. S-a aflat metoda de operare a interlopilor
Potrivit procurorilor DIICOT, interlopii români au furat combustibil în valoare de două milioane de dolari de la baza militară din Mihail Kogălniceanu. Imediat s-a demarat o anchetă la plângerea guvernului federal al SUA.
Anchetatorii DIICOT au stabilit că, începând cu anul 2017, în România, un grup infracțional organizat, timp de patru ani ar fi sustras combustibili lichizi aparținând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
S-a aflat metoda de operare a interlopilor
DIICOT precizează că, la diferite intervale de timp, ei au furat cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. Prejudiciul reclamat de persoana vătămată, în acest caz guvernul federal al SUA, este de aproximativ 2.000.000 dolari.
În total, șapte persoane sunt cercetate pentru furt calificat. Practic, cei șapte alimentau generatoarele cu motorină. La intervale bine stabilitate de timp, angajații societăți comerciale veneau la baza militară Mihail Kogălniceanu cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. La intrarea în bază, respectivii prezentau documentele justificative, după care își continuă drumul cu cisternele până în fiecare generator, scrie adevărul.ro.
„Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bune determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu”, au precizat atunci procurorii DIICOT.
Investiții de 363 de milioane milioane de euro
Ambasada României în Statele Unite ale Americii a anunțat că: SUA au realizat investiții de 363 de milioane de dolari în extinderea și modernizarea bazelor militare din România, între 2000 și 2019. Informațiile au fost publicate într-un raport al grupului american de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft.
Pe lângă aceste fonduri, Forțele Aeriene ale SUA au inițiat, anul acesta, lucrări de extindere și modernizare a Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, în valoare de 152 de milioane de dolari, se arată în postarea de pe Facebook a Ambasadei României în SUA.
Potrivit datelor prezentate de grupul de reflecție, dintre țările est-europene, România a fost al doilea cel mai important beneficiar al investițiilor americane în proiecte de construcții militare în perioada 2000-2019, după Polonia (395,4 milioane de dolari).
Pe de altă parte, în intervalul analizat, investițiile SUA în obiective miliare aflate în state NATO vecine României au fost de aproape trei ori mai mici decât în țara noastră (Bulgaria – 80,2 milioane USD; Ungaria – 55,4 milioane USD). La nivel european, între 2000 și 2019, cele mai mari investiții militare americane au fost realizate în Germania (5,8 miliarde de dolari), scrie umbrela-strategica.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia după eșecul de la alegerile prezidențiale 2024
Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia după eșecul de la alegerile prezidențiale 2024 După eșecul de la alegerile prezidențiale 2024, turul I, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia de onoare după eșecul de la alegerile de duminică, 24 noiembrie, când nu a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918