Cum arăta examenul de bacalaureat acum 90 de ani și ce se întămpla dacă un candidat „cădea” la o materie

Un vechi articol de presă publicat de Arhivele Naționale ale României din Alba Iulia arată modul în care era organizat examenul de Bacalauret acum 90 de ani.

Examenul se dădea la următoarele materii: limba română, matematică, geografia României, istoria României și „din limba franceză sau germană, după alegerea candidatului. Iată în continuare cum era organizată comisia de examinare și ce se întămpla dacă un candidat „cădea” la o materie, dar reușea să le promoveze pe celelalte.

“Bacalaureatul. În această chestiune, corpul didactic parlamentar între altele a hotărât următoarele:

I. Să se dea examen numai din limba română, matematică, geografia României și din limba franceză sau germană, după alegerea candidatului.Examinarea în această limbă modernă are ca scop, să dovedească numai dacă viitorii ștudenți pot folosi o limbă modernă pentru cultura lor. Nu se va examina deci literatura acestei limbi.

II. Comisia să fie formată numai din 6 membri. Trei dintre profesorii liceelor reșpective și trei din alte localități. Președintele comisiei poate fi un profesor universitar sau un profesor secundar cu cel puțin 20 de ani în învățământ.

III. O comisiune nu poate examina mai mult de 100 de candidați. Elevii minoritari pot da examen de matematică în limba lor. Un candidat căzut la o singură materie, poate fi proclamat reușit dacă a eșit bine la celelalte materii.

Să vedem acuma se învoește și dl Ministru al Instrucțiunii, să se modifice în felul acesta examenul de baculaureat.”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...