Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Pentru că a fost sancționată contravențional de polițiști, o femeie din Alba a scăpat de răspunderea penală, după ce a pulverizat spray lacrimogen pe fața fostului concubin.

Parchetul nu a ținut cont de această prevedere și a trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Incidentul a avut loc în 22 noiembrie 2019, într-un magazin situat pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia.

Pe fondul unei stări conflictuale cu fostul ei concubin, femeia (E. B.) a pulverizat în zona feței persoanei vătămate conținutul unui spray lacrimogen-iritant.

La fața locului a ajuns un polițist din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, care a constatat comiterea contravenției și a sancționat-o pe femeie cu avertisment. Acest proces verbal de contravenție nu a fost atacat în justiție cu plângere contravențională.

Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

„Instanţa remarcă astfel că inculpata a fost trimisă în judecată pentru o faptă care se identifică cu fapta pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional. Principiul «ne bis in idem» se opune urmăririi sau sancționării unei persoane pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care persoana respectivă a fost deja achitată sau condamnată printr-o hotărâre definitivă conform legii și procedurii penale a statului”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 2 septembrie 2022, prin care s-a dispus încetarea procesului penal.

Magistratul face referire la argumentul conform căruia o dublă sancţionare fiind incompatibilă cu respectarea dispoziţiilor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Împrejurarea că în conţinutul procesului verbal de contravenţie s-a reţinut că nu au rezultat vătămări corporale, iar în rechizitoriu reţine procurorul că s-au produs suferinţe fizice persoanei vătămate (prin iritarea ochilor acesteia), nu este de natură să conducă la ideea unei nesuprapuneri perfecte a faptelor. Suprapunerea acestora este evidentă, principiul analizat impunând verificarea dacă faptele persoanei sunt aceleaşi sau substanţial identice şi nu consecinţele pe care un organ sau altul le apreciază că s-ar fi produs”, se mai susține în document.

Prin urmare, s-a constatat imposibilitatea derulării unui proces penal în condițiile în care se încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare