Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Pentru că a fost sancționată contravențional de polițiști, o femeie din Alba a scăpat de răspunderea penală, după ce a pulverizat spray lacrimogen pe fața fostului concubin.

Parchetul nu a ținut cont de această prevedere și a trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Incidentul a avut loc în 22 noiembrie 2019, într-un magazin situat pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia.

Pe fondul unei stări conflictuale cu fostul ei concubin, femeia (E. B.) a pulverizat în zona feței persoanei vătămate conținutul unui spray lacrimogen-iritant.

La fața locului a ajuns un polițist din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, care a constatat comiterea contravenției și a sancționat-o pe femeie cu avertisment. Acest proces verbal de contravenție nu a fost atacat în justiție cu plângere contravențională.

Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

„Instanţa remarcă astfel că inculpata a fost trimisă în judecată pentru o faptă care se identifică cu fapta pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional. Principiul «ne bis in idem» se opune urmăririi sau sancționării unei persoane pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care persoana respectivă a fost deja achitată sau condamnată printr-o hotărâre definitivă conform legii și procedurii penale a statului”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 2 septembrie 2022, prin care s-a dispus încetarea procesului penal.

Magistratul face referire la argumentul conform căruia o dublă sancţionare fiind incompatibilă cu respectarea dispoziţiilor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Împrejurarea că în conţinutul procesului verbal de contravenţie s-a reţinut că nu au rezultat vătămări corporale, iar în rechizitoriu reţine procurorul că s-au produs suferinţe fizice persoanei vătămate (prin iritarea ochilor acesteia), nu este de natură să conducă la ideea unei nesuprapuneri perfecte a faptelor. Suprapunerea acestora este evidentă, principiul analizat impunând verificarea dacă faptele persoanei sunt aceleaşi sau substanţial identice şi nu consecinţele pe care un organ sau altul le apreciază că s-ar fi produs”, se mai susține în document.

Prin urmare, s-a constatat imposibilitatea derulării unui proces penal în condițiile în care se încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea