Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO
Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO
Pentru că a fost sancționată contravențional de polițiști, o femeie din Alba a scăpat de răspunderea penală, după ce a pulverizat spray lacrimogen pe fața fostului concubin.
Parchetul nu a ținut cont de această prevedere și a trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Incidentul a avut loc în 22 noiembrie 2019, într-un magazin situat pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia.
Pe fondul unei stări conflictuale cu fostul ei concubin, femeia (E. B.) a pulverizat în zona feței persoanei vătămate conținutul unui spray lacrimogen-iritant.
La fața locului a ajuns un polițist din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, care a constatat comiterea contravenției și a sancționat-o pe femeie cu avertisment. Acest proces verbal de contravenție nu a fost atacat în justiție cu plângere contravențională.
Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO
„Instanţa remarcă astfel că inculpata a fost trimisă în judecată pentru o faptă care se identifică cu fapta pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional. Principiul «ne bis in idem» se opune urmăririi sau sancționării unei persoane pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care persoana respectivă a fost deja achitată sau condamnată printr-o hotărâre definitivă conform legii și procedurii penale a statului”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 2 septembrie 2022, prin care s-a dispus încetarea procesului penal.
Magistratul face referire la argumentul conform căruia o dublă sancţionare fiind incompatibilă cu respectarea dispoziţiilor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
„Împrejurarea că în conţinutul procesului verbal de contravenţie s-a reţinut că nu au rezultat vătămări corporale, iar în rechizitoriu reţine procurorul că s-au produs suferinţe fizice persoanei vătămate (prin iritarea ochilor acesteia), nu este de natură să conducă la ideea unei nesuprapuneri perfecte a faptelor. Suprapunerea acestora este evidentă, principiul analizat impunând verificarea dacă faptele persoanei sunt aceleaşi sau substanţial identice şi nu consecinţele pe care un organ sau altul le apreciază că s-ar fi produs”, se mai susține în document.
Prin urmare, s-a constatat imposibilitatea derulării unui proces penal în condițiile în care se încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO | Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ceremonie militară la 105 ani de la înființare
Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ceremonie militară la 105 ani de la înființare Vineri, 8 noiembrie 2024, la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, continuator al tradiţiilor Liceului Militar înființat în anul 1919 la Târgu Mureș, este organizată o ceremonie militară cu ocazia împlinirii a 105 ani de existență. În cadrul ceremoniei […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. FELICITĂRI și URĂRI de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 5 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă