Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum a câştigat medicul Ionel Mucea, destituit abuziv, procesul cu Spitalul Judeţean Alba. Cine plătește ”oalele sparte”?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

20.000 de lei daune morale, 4000 de lei cheltuieli de judecată, plata retroactivă a salariilor și reintegrarea în funcția de sef de secție, soluția definitivă a instanței • MOTIVAREA sentinței prin care doctorul Ionel Mucea a câștigat procesul cu Spitalul Județean Alba. Cine plătește oalele sparte? • Demitere prin încălcarea contractului de management şi prin lezarea dreptului la imagine profesională

Schimbarea medicului Ionel Mucea de la conducerea secției ATI a Spitalului Județean Alba a fost realizată prin încălcarea contractului de management și prin lezarea dreptului la imagine profesională a acestuia. Concluzia rezultă din motivarea sentinței pronunțate de Tribunalul Alba în procesul civil prin care medicul a contestat schimbarea sa din funcție. Potrivit instanței de judecată, şeful unei secţii poate fi revocat de către manager numai în cazul „nerealizării indicatorilor specifici timp de cel puţin un an”, ceea ce nu a fost valabil în cazul medicului Mucea. Acesta a fost demis în urma unui memoriu depus de aparținătorul unei bolnave internată pe secția ATI, care a reclamat un conflict verbal cu medicul, din data de 27 mai 2016.

Decizia de revocare din funcție a fost emisă în 23 iunie 2016, după întrunirea consiliului de etică al spitalului județean. ”A reţinut consiliul de etică faptul că între medic şi personalul secţiei pe de o parte şi aparţinător pe de altă parte, a existat până la acea dată o «stare conflictuală mocnită», generată de aparţinătorul care nu a respectat în mod repetat şi pentru o perioadă îndelungată de timp programul de vizită al secţiei şi a manifestat imixtiune în actul medical.

Declaraţiile martorilor O.O., V.V. şi S.S. coroborate cu înscrisurile depuse în probaţiune – conduc la concluzia că atitudinea şi limbajul necorespunzător manifestat de contestator (Ionel Mucea – n.a.) în data de 27 mai 2016 faţă de un aparţinător au fost rezultatul provocării în formă continuată venită din partea aparţinătorului însuşi. Acesta deţinea o cartelă de acces în incinta Secţiei A.T.I. pe care o utiliza şi în afara programului de vizitare a pacienţilor, deranja buna desfăşurare a activităţii în cadrul secţiei şi, în timp, «a ajuns … să treacă peste procedurile medicale», solicitând în mod direct consultul unui medic de specialitate încadrat în altă secţie a spitalului, «peste acordul» contestatorului – medicul curant, care ar fi fost obligatoriu, conform procedurilor medicale”, se afirmă în motivarea magistratului de la Tribunalul Alba.

Medicul a asigurat respectarea drepturilor pacientului

Potrivit documentului, cu o zi înainte de producerea incidentului care a fost calificat drept ”incident etic”, acelaşi aparţinător, în prezenţa personalului subordonat contestatorului, a exprimat aprecieri faţă de calităţile manageriale ale acestuia, considerându-le inferioare. ”De altfel, în repetate rânduri, aparţinătorul şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de calitatea prestaţiei personalului auxiliar al secţiei conduse de contestator, fapt care a generat nemulţumiri din partea personalului aduse – mai mult sau mai puţin – la cunoştinţa contestatorului care era şeful secţiei. Aşadar, limbajul vulgar folosit de contestator, în contextul mai sus arătat, este de condamnat din punct de vedere etic şi eventual pe tărâm disciplinar în cadrul raportului de muncă, nefiind antrenată însă, în această situaţie, răspunderea civilă contractuală conform de art. V alin. 2 din contractul de administrare”, se mai susține în sentința civilă pronunțată în 21 noiembrie.

În plus, instanța susține că, din dezbaterile ce au avut loc în cadrul ședinței Consiliului de Etică, a rezultat faptul că medicul Ionel Mucea ”a asigurat condiţiile necesare acordării de asistenţă medicală de calitate de către personalul din secţia ATI şi a asigurat respectarea prevederilor legale privind drepturile pacientului de către personalul medical din subordine pentru pacienta al cărei aparţinător a depus memoriul”.

”De altfel, chiar managerul spitalului a afirmat în aceeaşi şedinţă a Consiliului de Etică, faptul că pacienta «este un succes al secţiei», reuşindu-se tratarea acesteia o perioadă atât de îndelungată de timp şi menţinerea sa în viaţă. Cât priveşte asigurarea respectării drepturilor pacientului de către personalul medical din subordine, se reţine că pacientei în discuţie i s-a creat un mediu de îngrijire şi tratament adecvat necesităţilor acesteia şi posibilităţilor unităţii spitaliceşti (cunoscută fiind lipsa acută a resurselor umane şi materiale din întreg sistemul sanitar), tolerându-se în acest scop, chiar peste limite, prezenţa în afara programului de vizită şi uneori fără echipament de protecţie, precum şi comportamentul neadecvat al aparţinătorilor acesteia, o lungă perioadă de timp”, precizează judecătorul în motivare.

”Persoană cu valori şi principii morale ridicate”

Conducerea unității medicale și-a susținut decizia de revocare din funcție și prin nerealizarea obligaţiei de asigurare a respectării la nivelul secţiei a regulamentului de organizare şi funcţionare şi a regulamentului intern al spitalului, dar, potrivit Tribunalului Alba, ”nu s-a depus vreo dovadă din care să rezulte în ce mod a fost încălcat vreunul din cele două regulamente şi de către cine şi nici care sunt măsurile concrete pe care contestatorul nu le-a dispus, deşi putea şi trebuia să le dispună, pentru a se putea reţine în sarcina contestatorului încălcarea acestei obligaţii contractuale”. Prin urmare, instanța a considerat că nefiind dovedită încălcarea de către medicul Ionel Mucea a nici uneia dintre obligaţiile contractuale asumate prin Contractul de administrare nr. 100/9.12.2014, dispoziţia de revocare din funcţie este neîntemeiată.

Totodată, s-a dispus reintegrarea medicului în funcția deținută anterior și obligarea Spitalului Județean la plata drepturilor salariale de care ar fi beneficiat, începând cu data de 23.06.2016 până la data reintegrării efective. În plus, Tribunalul Alba a mai obligat unitatea medicală să îi plătească suma de 20.000 de lei daune morale, motivând prin faptul că medicului i-a fost lezate dreptul la imagine profesională şi dreptul la ”respectul cuvenit nobilei profesii de medic”.

”În urma emiterii deciziei contestate, medicul a suferit intens în plan afectiv, considerându-se umilit, astfel încât a declarat că intenţionează să plece din spital (prin pensionare ori transfer) pentru a scăpa de acest stres. (…) Contestatorul a fost managerul secţiei ATI o perioadă de peste 10 ani, fiind un specialist foarte apreciat şi bucurându-se de o prestanţă deosebită în rândul colegilor.

Este de remarcat şi faptul că regretând izbucnirea verbală, contestatorul a prezentat scuze publice aparţi­nătorului şi separat managerului spitalului, gesturi care, în contextul concret al evenimentelor mai sus descrise, denotă o persoană cu valori şi principii morale ridicate, pentru care salvarea de vieţi are prioritate”, se susține în sentința civilă. Decizia pronunțată de Tribunalul Alba nu a fost contestată de către conducerea spitalului, devenind executorie, astfel încât Ionel Mucea a revenit pe postul de șef al secției ATI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea