CULTURA şi ISTORIA „respiră” la Alba Iulia. Ce FESTIVALURI aduce luna Mai în Cetatea Alba Carolina
Luna mai aduce la Alba Iulia noi motive de sărbătoare. După un debut în forţă, Festivalul Roman Apulum şi Zilele Cetăţii, evenimente ce au adunat în „Cealaltă Capitală” sute, poate mii de turişti, sezonul festivalurilor continuă în aceeaşi notă de „superlativ” cu noi evenimente pentru toţi cei însetaţi de cultură şi istorie vie, de frumos şi muzică de calitate. Este vorba despre Noaptea Muzeelor, Festivalul Internaţional de Jazz, Zilele Municipiului Alba Iulia, Festivalul Internaţional „Alb-Umor”, o seară de observaţii astronomice şi Festivalul de Film de Foarte Scurt Metraj – „Tres Courts”, ce vor avea loc în weekend-urile lunii mai în Cetatea Marii Uniri.
Sezonul turistic învie cultura şi istoria la Alba Iulia. Municipalitatea se străduieşte şi în acest an să ofere albaiulienilor dar şi turiştilor „salbă” de concerte în aer liber, lecţii de istorie vie şi multe alte spectacole şi surprize pe gusturile tuturor.
17 mai – Noaptea Muzeelor, noaptea în care istoria prinde viaţă!
„Noaptea Muzeelor”, care reuşeşte să atragă de câţiva ani mii de oameni, va avea loc în data de 17 mai, atunci când vizitatorii vor avea ocazia să facă o veritabilă călătorie în timp prin mai bine de 2000 de ani de istorie pe aceste meleaguri.
Personaje istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească mulţi eroi şi personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, Garda Romană de la Apulum şi Lupii Apoulonului vor fi prezentaţi tuturor celor care vor alege să trăiască istoria pe viu la Alba Iulia. Tot în cadrul evenimentului vor avea loc două concerte de jazz, cu Jazzapella şi Groovy Bodies.
16-18 mai: Festivalul Internaţional Alba Jaz – Nume mari şi foarte mari din lumea jazz-ului, pe scenă la Alba Iulia
Tot în weekend-ul cu Noaptea Muzeelor, în perioada 16-18 mai, are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Alba Jazz, care va reuni în Cetatea istorică a oraşului nume mari din lumea jazz-ului.
Mircea Tiberian, Carsten Dahl, Jazzapella, Ozana Barabancea, Stan Zamfirescu şi Orchestra de Cameră a judeţului Alba, sunt doar câţiva dintre invitaţii care vor urca pe scenă şi vor trasnforma Alba Iulia, pentru câteva zile, în capitala jazz-ului.
Festivalul are loc în diverse locaţii, toate situate în Cetatea Alba Carolina. În fiecare zi, au loc workshop-uri de jazz şi chitară clasică pentru cei tineri, conferinţe de presă, lansări de albume, întâlniri informale între artişti şi public şi, nu în ultimul rând, party-uri şi jam-sessions, care piperează nopţile festivalului. Vedeţi aici programul Festivalului Internaţional Alba Jazz 2014.
30 mai – 1 iunie : Festivalul Zilele Municipiului Alba Iulia – clipe de răgaz, de încântare şi un prilej de bucurie pentru albaiulieni dar şi pentru turişti
Spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie are loc principalul eveniment al anului, atunci când este sărbătorit oraşul Alba Iulia. Deocamdată nu a fost stabilit programul de către primărie, însă cu siguranţă, ca în fiecare an, vor fi organizate evenimente de mare anvergură, precum concerte cu artişti care domină topurile muzicale sau diferite spectacole stradale.
Tot în aceeaşi perioadă, 30 mai – 1 iunie, este Festivalul Internaţional de literatură umoristică şi grafică satirică „Alb–Umor” , ediţia a V-a. Umorişti şi caricaturişti din ţară şi străinătate se vor întâlni la Alba Iuia. Până la momentul actual, s-au primit peste 160 de lucrări pentru creaţie literară – epigramă, parodie, proză scurtă, volum şi 25 la grafică satirică – caricatură şi fotografie. Potrivit organizatorilor, editia din acest an aduce în program şi câteva noutăţi menite să sporească interesul publicului autohton, pentru că „Alb-Umorul este cotat ca fiind unul dintre cele mai reuşite proiecte de acest gen din ţară, chiar dacă este un festival tânăr”.
Acestea sunt marile evenimente. De asemenea pe 10 mai, albaiulienii şi turiştii sunt invitaţi la o seară de observaţii astronomice, lângă Obelisc, între orele 17.00 – 23.00. Soarele, Luna, planetele Jupiter şi Marte, constelaţii, roiuri de stele, dar şi galaxii şi nebuloase vor putea fi observate din oraşul Marii Uniri, în cazul în care condiţiile meteorologice vor fi favorabile. Pentru că astronomia înseamnă mai mult decât pasiune: ea înseamnă cultură, artă, educaţie, societate. „Este primul pas către formarea unui club de astronomie în care tineri voluntari din Alba Iulia să studieze împreună, să împărtăşească altora cunoştinţele lor şi să contribuie într-o anumită măsură la dezvoltarea oraşului”, spun organizatorii.
În perioada 9 – 11 mai, Festivalul Internaţional de Film de Foarte Scurt Metraj – „Tres Courts” se va desfăşura şi la Alba Iulia. Ca în fiecare an, cinefilii sunt invitaţi să vizioneze aproximativ 100 de scurt-metraje, de maximum 3 minute, internaţionale şi româneşti. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental… Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii. Filmele vor fi proiectate în aer liber între zidurile Cetăţii, iar în cazul în care vremea va fi nefavorabilă proiecţiile se vor muta înăuntru. Festivalul are loc loc simultan în 100 de oraşe din întreaga lume. La Alba Iulia, filmele vor putea fi vizionate în cele trei seri, cu începere de la ora 20.30, în spaţiile Ryma (intrarea de pe strada Gemina sau din Şanţurile Cetăţii). Intrarea va fi liberă.
Weekend-uri cu salve de tun, paradă cu făclii şi reenactment antic în Cetatea Alba Carolina
Începând din această lună şi până în septembrie, în fiecare weekend, cei prezenţi în Cetate vor avea ocazia să asiste la binecunoscutele deja spectacole de schimb de gardă a Cetăţii Alba Carolina precum şi spectacolele de reenactment antic. Pedestraşi cu torţe, călăreţi, toboşari, parade cu făclii şi salve de tun sau poveşti, lupte şi demonstraţii militare cu Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului, toate îi vor duce pe cei prezenţi într-o atmosferă cu adevărat istorică.
În fiecare vineri, începând cu ora 19.00, la Poarta a IV-a a Cetăţii Alba Carolina, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului vor însufleţi cele mai autentice personaje antice în spectacole şi demonstraţii militare.
Tot vineri, de la ora 21.00, are loc ceremonialul de schimbare a gărzii cu torţe , iar sâmbăta tot de la ora 21.00, se desfăşoară ceremonialul gărzii cu salve de tun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim”
FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim” Nicu Murgășanu, marcant actant al revoluției de la Alba Iulia, în decembrie 1989, așteaptă și astăzi, la 35 de ani distanță, fără de „certificat de revoluționar”, efectul real al lui „Ceaușescu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun