Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

CULTURA şi ISTORIA „respiră” la Alba Iulia. Ce FESTIVALURI aduce luna Mai în Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Luna mai aduce la Alba Iulia noi motive de sărbătoare. După un debut în forţă, Festivalul Roman Apulum şi Zilele Cetăţii, evenimente ce au adunat în „Cealaltă Capitală” sute, poate mii de turişti, sezonul festivalurilor continuă în aceeaşi notă de „superlativ” cu noi evenimente pentru toţi cei însetaţi de cultură şi istorie vie, de frumos şi muzică de calitate. Este vorba despre Noaptea Muzeelor, Festivalul Internaţional de Jazz,  Zilele Municipiului Alba Iulia, Festivalul Internaţional „Alb-Umor”, o seară de observaţii astronomice şi Festivalul de Film de Foarte Scurt Metraj – „Tres Courts”,  ce vor avea loc în weekend-urile lunii mai în Cetatea Marii Uniri.

Sezonul turistic învie cultura şi istoria la Alba Iulia. Municipalitatea se străduieşte şi în acest an să ofere albaiulienilor dar şi turiştilor „salbă” de concerte în aer liber, lecţii de istorie vie şi multe alte spectacole şi surprize pe gusturile tuturor.

17 mai – Noaptea Muzeelor, noaptea în care istoria prinde viaţă!
„Noaptea Muzeelor”, care reuşeşte să atragă de câţiva ani mii de oameni,  va avea loc în data de 17 mai, atunci când vizitatorii vor avea ocazia să facă o veritabilă călătorie în timp prin mai bine de 2000 de ani de istorie pe aceste meleaguri.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Personaje istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească mulţi eroi şi personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, Garda Romană de la Apulum şi Lupii Apoulonului vor fi prezentaţi tuturor celor care vor alege să trăiască istoria pe viu la Alba Iulia. Tot în cadrul evenimentului vor avea loc două concerte de jazz, cu Jazzapella şi Groovy Bodies.

16-18 mai: Festivalul Internaţional Alba Jaz – Nume mari şi foarte mari din lumea jazz-ului, pe scenă la Alba Iulia

OMAR SOSA–THE NEW AFRO-CUBAN QUARTET la Alba Jazz-Piata Cetatii Alba Iulia 2013 (9)Tot în weekend-ul cu Noaptea Muzeelor, în perioada 16-18 mai, are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Alba Jazz, care va reuni în Cetatea istorică a oraşului nume mari din lumea jazz-ului.

Mircea Tiberian, Carsten Dahl, Jazzapella, Ozana Barabancea, Stan Zamfirescu şi Orchestra de Cameră a judeţului Alba, sunt doar câţiva dintre invitaţii care vor urca pe scenă şi vor trasnforma Alba Iulia, pentru câteva zile, în capitala jazz-ului.

Festivalul are loc în diverse locaţii, toate situate în Cetatea Alba Carolina. În fiecare zi, au loc workshop-uri de jazz şi chitară clasică pentru cei tineri, conferinţe de presă, lansări de albume, întâlniri informale între artişti şi public şi, nu în ultimul rând, party-uri şi jam-sessions, care piperează nopţile festivalului. Vedeţi aici programul Festivalului Internaţional Alba Jazz 2014.

30 mai – 1 iunie : Festivalul Zilele Municipiului Alba Iulia – clipe de răgaz, de încântare şi un prilej de bucurie pentru albaiulieni dar şi pentru turişti

Spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie are loc principalul eveniment al anului, atunci când este sărbătorit oraşul Alba Iulia. Deocamdată nu a fost stabilit programul de către primărie, însă cu siguranţă, ca în fiecare an, vor fi organizate evenimente de mare anvergură, precum  concerte cu artişti care domină topurile muzicale  sau diferite spectacole stradale.

Tot în aceeaşi perioadă, 30 mai – 1 iunie, este  Festivalul Internaţional de literatură umoristică şi grafică satirică „Alb–Umor” , ediţia a V-a. Umorişti şi caricaturişti din ţară şi străinătate se vor întâlni la Alba Iuia. Până la Festivalul-international-Alb-Umor-la-Alba-Iulia95momentul actual,  s-au primit peste 160 de lucrări pentru creaţie literară – epigramă, parodie, proză scurtă, volum şi 25 la grafică satirică – caricatură şi fotografie. Potrivit organizatorilor, editia din acest an aduce în program şi câteva noutăţi menite să sporească interesul publicului autohton,  pentru că „Alb-Umorul este cotat ca fiind unul dintre cele mai reuşite proiecte de acest gen din ţară, chiar dacă este un festival tânăr”.

Acestea sunt marile evenimente. De asemenea pe 10 mai, albaiulienii şi turiştii sunt invitaţi la o seară de observaţii astronomice, lângă Obelisc, între orele 17.00 – 23.00. Soarele, Luna, planetele Jupiter şi Marte, constelaţii, roiuri de stele, dar şi galaxii şi nebuloase vor putea fi observate din oraşul Marii Uniri, în cazul în care condiţiile meteorologice vor fi favorabile. Pentru că astronomia înseamnă mai mult decât pasiune: ea înseamnă cultură, artă, educaţie, societate. „Este primul pas către formarea unui club de astronomie în care tineri voluntari din Alba Iulia să studieze împreună, să împărtăşească altora cunoştinţele lor şi să contribuie într-o anumită măsură la dezvoltarea oraşului”, spun organizatorii.

Festival-film-de-foarte-scurt-metraj007În perioada 9 – 11 mai,   Festivalul Internaţional de Film de Foarte Scurt Metraj – „Tres Courts” se va desfăşura şi la Alba Iulia. Ca în fiecare an, cinefilii sunt invitaţi să vizioneze aproximativ 100 de scurt-metraje, de maximum 3 minute, internaţionale şi româneşti. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental… Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii. Filmele vor fi proiectate în aer liber între zidurile Cetăţii, iar în cazul în care vremea va fi nefavorabilă proiecţiile se vor muta înăuntru. Festivalul are loc loc simultan în 100 de oraşe din întreaga lume. La Alba Iulia,  filmele vor putea fi vizionate în cele trei seri, cu începere de la ora 20.30, în spaţiile Ryma (intrarea de pe strada Gemina sau din Şanţurile Cetăţii). Intrarea va fi liberă.

Schimbul de Garda al Cetatii Alba Carolina025Weekend-uri cu salve de tun, paradă cu făclii şi reenactment antic în Cetatea Alba Carolina

Începând din această lună şi până în septembrie, în fiecare weekend, cei prezenţi în Cetate vor avea ocazia să asiste la binecunoscutele deja spectacole de schimb de gardă a Cetăţii Alba Carolina precum şi spectacolele de reenactment antic. Pedestraşi cu torţe, călăreţi, toboşari, parade cu făclii şi salve de tun sau poveşti, lupte şi demonstraţii militare cu Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului, toate îi vor duce pe cei prezenţi într-o atmosferă cu adevărat istorică.

garda romana050În fiecare vineri, începând cu ora 19.00, la Poarta a IV-a a Cetăţii Alba Carolina,  Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului  vor însufleţi cele mai autentice personaje antice în spectacole şi demonstraţii militare.

Tot vineri, de la ora 21.00, are loc ceremonialul de schimbare a gărzii cu torţe , iar sâmbăta tot de la ora 21.00, se desfăşoară ceremonialul gărzii cu salve de tun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Primăria comunei Întregalde va fi modernizată și extinsă: Investiție de peste 419.000 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Primăria comunei Întregalde va fi modernizată și extinsă: Investiție de peste 419.000 lei

Primăria comunei Întregalde a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuția unor lucrări pentru obiectivul de investiții „Modernizare și extindere clădirea Primăriei, comuna Întregalde”. Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 lei, fără TVA.

Scaderea continua a numarului de locuitori al comunei este un factor care semnalizeaza necesitatea unor investitii imediate in cresterea calitatii vietii locuitorilor, respectiv atragerea turistilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de investitie este si modernizarea si extinderea cladirii primariei comunei Intregalde, loc care poate servi intalnirilor locuitorilor, in special al celor mai tineri, dar si un loc de primire a turistilor, fie ca au sosit cu masinile sau cu bicicletele care le pot lasa in siguranta in parcarea propusa pentru a descoperi pe jos cadrul natural si construit al comunei.

Se propun urmatoarele lucrari:

– se propune un pachet de trepte pentru accesul principal în clădire, acoperite de o copertină propusă, cu structură alcătuită din elemnente de lemn; acestea sunt poziţionate între axele F-H/7-9;

– se propune o rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi între axele D-E/7-12;

– se propune o terasă de legătură între axele C-E/5-9, zona care va fi acoperită de o copertină cu structură din stâlpi şi grinzi de lemn;

– se propune amenajarea unor grupuri sanitare în încăperea existentă (fost Birou), între axele A-B/3-5. Grupurile sanitare vor fi pe sexe. Unul dintre grupurile sanitare va fi destinat pentru femei, iar celălalt grup sanitar va fi pentru persoane cu dizabilităţi, însă va putea fi folosit şi de către bărbaţi;

– se va propune o pardoseală nouă, în interiorul umătoarelor încăperi: Grupuri Sanitare; Hol; Secretariat; Contabilitate; Registru Agricol; Casierie; Arhivă; Bibliotecă

– se propune înlocuirea parţială a tâmplăriei;

– diafragma de zidărie fisurată poziţionată în axul 4/E-F, se va cămăşui pe o fâşie de 0.50 m de o parte şi alta a fisuri, pe ambele feţe ale peretelui şi se va retencui cu mortar M100T;

La accesul principal se vor amenaja următoarele: pachetul de trepte propus şi va fi acoperit de o copertină nou propusă, cu structură din lemn. La terasa acoperită se vor amenaja un pachet de trepte şi o copertină cu structură din lemn. Se va crea o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. Se va cămăşui zidul din axul 4/E-F.

Se va realiza demontarea usii exterioare din hol si a usii interioare de acces in grupurile sanitare si inlocuirea acestora cu usi noi. Se vor demonta ferestrele si glafurile din grupurile sanitare, biblioteca, arhiva si inlocuirea lor cu altele noi cu tamplarie din PVC.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Alertă în Alba: Tânără de 17 ani din Sântimbru, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Alertă în Alba: Tânără de 17 ani din Sântimbru, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie din comuna Sântimbru, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 august, fiica sa, MIRCEA MĂDĂLINA DENISA, de 17 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

-160 cm înălțime;
-54 kg;
-brunetă
-Ochi căprui;
-Față ovală;

La data plecării purta tricou alb, colanți negri, șlapi alb cu roșu;

Polițiștii desfășoară cercetări, în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică imediată: COD GALBEN de INUDAȚII în Alba și alte județe. Zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

ALERTĂ hidrologică imediată: COD GALBEN de INUDAȚII în Alba și alte județe. Zonele vizate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis duminică seara o avertizare imediată de Cod Galben pentru județul Alba valabilă până la ora 24:00.

COD GALBEN perioada 14.08.2022 ora 18:20 – 14.08.2022 ora 24:00

Elit - Gustul Desăvârșit

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Arieș – bazin amonte S.H. Scărișoara și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Scărișoara – amonte S.H. Turda, județele Alba și Cluj.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

COD GALBEN perioada 14.08.2022 ora 17:10 – 14.08.2022 ora 24:00

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – bazin amonte S.H. Luduș; Târnava Mica – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele Harghita, Mureș, Bistrița – Năsaud, Alba.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea