Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Cugir: Dezbatere pe Regulamentul privind activitatea Curţii de Obor, aprobarea taxelor de păşunat, a taxelor de gloabă şi a taxei de obor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 

Legislativul de la Cugir va lua în dezbatere la şedinţa de vineri, 26 aprilie, proiectul de hotărâre privind Regulamentul de funcţionare a Curţii de Obor Cugir. În cadrul aceleaşi reuniuni, aleşii locali vor hotăra asupra taxelor de păşunat, taxelor de gloabă, taxei de obor, a prestării unui anumit număr de zile de muncă -contributivă, în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor pe anul 2013.

Potrivir proiectului de hotărâre, sezonul pentru 2013 începe pe data de 1 mai pentru ovine şi cabaline şi pe 10 aprilie pentru ovine şi caprine, la şes, iar în zona de munte, sezonul de păşunat începe pe data de 25 mai pentru păşunile: Preluca, Sasu, Fata Fântânii şi Rachita şi pe 10 iunie pentru celelalte pajişti. Pentru a ieşi cu animalele la păşunat, fermierii sunt obligaţi să achite taxele de păşunat şi totodată prestarea contribuţiei în zile de muncă.

Taxele de păşunat sunt după cum urmează:
–   80  lei pentru bovine adulte
–   30 lei pentru bovine tineret
–   80 lei pentru cabaline adulte şi asini
–   30 lei pentru cabaline tinere şi asini
–   15 lei pentru ovine adulte
–   10 lei pentru caprine adulte
–    5 lei pentru ovine şi caprine tineret
–   15 lei pentru porcine

Referitor la taxa de gloaba pentru turme constituite, aceasta se exprimă în lei/cireda, sumele fiind următoarele: 300 lei pentru cirezi de bovine, 160 lei pentru turme de ovine, până la 150 de capete, 220 lei pentru turme de ovine până la 200 de capete. În ceeace priveşte taxa de gloabă valorile sunt după cum urmează: 150 lei bovine adulte, 30 lei pentru ovine şi caprine adulte, 60 lei pentru bovine tineret, 10 lei pentru ovine şi caprine tineret, 150 lei pentru cabaline adulte şi asini, 60 lei pentru cabaline tineret şi asini, 30 de lei pentru porcine.

Taxa de obor, exprimată în lei per cap de animal/zi este de: 150 lei pentru bovine şi cabaline adulte, 60 lei pentru tineret bovine şi cabaline, 30 lei pentru ovine şi captine.

De asemenea, deţinătorii de animale au obligaţia să presteze zile de muncă în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor, astfel: bovine şi cabaline-2 zile pe cap de animal, ovine şi caprine 0,4 zile pe cap de animal. În cazul neefectuării zilelor de muncă se va achita contravaloarea unei zile de muncă, în suma de 40 de lei.

În ceea ce priveşte Regulamentul privind activitatea Curţii de Obor , acesta stabileşte cadru juridic unitar de organizare şi funcţionare a Curţii de Obor, în cadrul Târgului de animale şi care aparţine Asociaţiei crescătorilor de animale din Cugir.

Potrivit legii, acest regulament va înaintat de către primărie deţinătorilor de animale, spre luare la cunoştinţă şi va fi afişat la avizierul situat în holul primăriei locale.

( CP )

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” organizează concurs pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile

Bogdan Ilea

Publicat

în

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” organizează concurs pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile Cinci posturi au fost scoase la concurs de către Inspectoraul pentru Situații de Urgență „Unirea” pentru locuri precum: control și activități preventive, avizare-autorizare, control și activități preventive, intervenție și reziliența comunităților și asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea