Rămâi conectat

Curier Județean

Cugir: Dezbatere pe Regulamentul privind activitatea Curţii de Obor, aprobarea taxelor de păşunat, a taxelor de gloabă şi a taxei de obor

Publicat

în

 

Legislativul de la Cugir va lua în dezbatere la şedinţa de vineri, 26 aprilie, proiectul de hotărâre privind Regulamentul de funcţionare a Curţii de Obor Cugir. În cadrul aceleaşi reuniuni, aleşii locali vor hotăra asupra taxelor de păşunat, taxelor de gloabă, taxei de obor, a prestării unui anumit număr de zile de muncă -contributivă, în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor pe anul 2013.

Potrivir proiectului de hotărâre, sezonul pentru 2013 începe pe data de 1 mai pentru ovine şi cabaline şi pe 10 aprilie pentru ovine şi caprine, la şes, iar în zona de munte, sezonul de păşunat începe pe data de 25 mai pentru păşunile: Preluca, Sasu, Fata Fântânii şi Rachita şi pe 10 iunie pentru celelalte pajişti. Pentru a ieşi cu animalele la păşunat, fermierii sunt obligaţi să achite taxele de păşunat şi totodată prestarea contribuţiei în zile de muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Taxele de păşunat sunt după cum urmează:
–   80  lei pentru bovine adulte
–   30 lei pentru bovine tineret
–   80 lei pentru cabaline adulte şi asini
–   30 lei pentru cabaline tinere şi asini
–   15 lei pentru ovine adulte
–   10 lei pentru caprine adulte
–    5 lei pentru ovine şi caprine tineret
–   15 lei pentru porcine

Referitor la taxa de gloaba pentru turme constituite, aceasta se exprimă în lei/cireda, sumele fiind următoarele: 300 lei pentru cirezi de bovine, 160 lei pentru turme de ovine, până la 150 de capete, 220 lei pentru turme de ovine până la 200 de capete. În ceeace priveşte taxa de gloabă valorile sunt după cum urmează: 150 lei bovine adulte, 30 lei pentru ovine şi caprine adulte, 60 lei pentru bovine tineret, 10 lei pentru ovine şi caprine tineret, 150 lei pentru cabaline adulte şi asini, 60 lei pentru cabaline tineret şi asini, 30 de lei pentru porcine.

Taxa de obor, exprimată în lei per cap de animal/zi este de: 150 lei pentru bovine şi cabaline adulte, 60 lei pentru tineret bovine şi cabaline, 30 lei pentru ovine şi captine.

De asemenea, deţinătorii de animale au obligaţia să presteze zile de muncă în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor, astfel: bovine şi cabaline-2 zile pe cap de animal, ovine şi caprine 0,4 zile pe cap de animal. În cazul neefectuării zilelor de muncă se va achita contravaloarea unei zile de muncă, în suma de 40 de lei.

În ceea ce priveşte Regulamentul privind activitatea Curţii de Obor , acesta stabileşte cadru juridic unitar de organizare şi funcţionare a Curţii de Obor, în cadrul Târgului de animale şi care aparţine Asociaţiei crescătorilor de animale din Cugir.

Potrivit legii, acest regulament va înaintat de către primărie deţinătorilor de animale, spre luare la cunoştinţă şi va fi afişat la avizierul situat în holul primăriei locale.

( CP )

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Publicat

în

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Cetățenii sunt informați că joi, 19 mai 2022, se vor executa distrugeri cu exploziv în localitatea Vinerea, zona Tăbărâști, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.

În ziua de 19.05.2022, între orele 11.00 – 16.00, în Orașul Cugir, localitatea Vinerea, zona Tăbărâști se desfăşoară activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate pe teritoriul judeţului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie dorim să reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea elementelor de muniţii rămase neexplodate, după cum urmează:

• se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
• se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;
• cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, au obligaţia anunţării autorităţilor administraţiei locale, poliţiei, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă sau dispeceratul unic de urgenţă – 112.

Rugăm populaţia, ca în intervalul orar specificat să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1000 m faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Publicat

în

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Arhiepiscopia Alba Iuliei anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei” cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.

În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media). De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitația organizatorilor este adresată tuturor copiilor ce pot veni individual la eveniment alături de părinții lor, dar și claselor de elevi și grupurilor parohiale ce vor fi însoțite de profesori coordonatori sau de preoți. Copiii participanți vor fi întâmpinați în incinta complexului Catedralei Încoronării de către voluntarii proiectului, care îi vor coordona pe parcursul derulării evenimentului.

Devenit deja o tradiție pentru municipiul Alba Iulia, acest eveniment dedicat copiilor este organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În acest an, organizația a implicat în activități și tinerii voluntari ai Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Asociației Emanoil și ai ASCOR Alba Iulia.

Programul evenimentului „Sărbătorile copilăriei”

9:30 – Întâmpinarea copiilor de către voluntari în curtea Catedralei Încoronării
10:00 – Rugăciune arhierească pentru copii la Catedrala Încoronării
10:30 – Defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit
11:30-12:00 – Flashmob „Dansul copilăriei”, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă
12:30 – Vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
15:00 – Tir cu arcul și alte activități recreative organizate de Asociația Emanoil, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia
17:00 – Program de animație socio-educativă pentru copii, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Alba Iulia

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Publicat

în

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Acesta nu se află la prima abatere.

La data 17 mai 2022, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un bărbat, de 59 de ani, din Sebeș, care este cercetat pentru conducere fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 16 mai 2022, în jurul orei 23.00, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, a condus un autoturism pe DN 14B și a intrat în coliziune cu un autovehicul, rezultând doar pagube materiale.

Bărbatul nu se află la prima abatere de acest fel, în perioada aprilie – mai 2022, acesta a mai fost depistat de polițiști de trei ori, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În cursul zilei de azi, 18 mai, reținutul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare