Criza mondială va lovi din nou

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Lumea actuală, cu toate conflictele ei, cu toată brutalitatea ei distructivă, cu toată agresivitatea ei nu este mai bună, nici mai frumoasă decât lumea trecută. Nici omul nu s-a prea schimbat faţă de cel din vechime, este tot atât de brutal, violent, agresiv, avid de lucruri materiale şi mai ales, competitiv. El, omul, şi-a construit o societate după măsura acestor trăsături şi s-au adaptat foarte bine chiar şi românii la această nouă lume. După părerea mea nu este un semn de sănătate să fii bine adaptat la o societate profund bolnavă cum este societatea românească şi lumea, în general. O nouă criză va lovi lumea şi România, care nu mai este doar o criză economică ci şi o criză a conştiinţei omului.
Societatea de astăzi este compusă dintr-o serie de instituţii politice, sociale, religioase şi ocupaţionale care vor influenţa şi influenţează profund viaţa noastră de zi cu zi. Dintre toate instituţiile sociale în care ne-am născut şi în care trăim şi de care suntem condiţionaţi, sistemul monetar este cel mai important. Sistemul monetar, banii, în principiu, sunt una din cele mai nedisputate forme de credinţă. Toate lumea crede în puterea banului. Cu alte cuvinte, banii învârt lumea.
Într-o lume în care mor în fiecare zi 34 de mii de copii din cauza lipsei de mâncare, din cauza unor boli infecţioase care pot fi prevenite, într-o lume în care 50% din populaţia Terrei trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi, un lucru este foarte clar: ceva este greşit în această lume, ceva este „putred în Danemarca”, vorba bătrânului Will.
Complexitatea sistemului financiar mondial dar şi românesc este o „mască de ceară” pentru a ascunde una din cele mai paralizante structuri instituţionale care este sistemul financiar. Reprezentanţii de bază ai sistemului financiar mondial sunt Banca Mondială şi FMI, despre care am mai spus şi în alte articole că au arme secrete invizibile, nesesizate de populaţie, pentru a cuceri noi teritorii economice, inventând sclavia economică. Care sunt aceste arme? Sunt datoria perpetuă a unei ţări şi inflaţia monetară perpetuă care rezultă după aplicarea dobânzii la datorie care este din ce în ce mai mare. Dobânda la datorie este principala muniţie a FMI şi a Băncii Mondiale. Guvernele marilor puteri, corporaţiile şi băncile continuă să perfecţioneze această armă. În colimatorul acestor forţe se găseşte o ţară ca şi România care face un împrumut uriaş de bani pentru diferite lucrări de infrastructură care ajung tot la marile companii, iar exemplul concret sunt banii europeni pentru autostrada Transilvania care ajung la Bechtel, una din corporaţiile mari americane. Se iau în continuare bani cu dobândă mare pentru construirea de infrastructură, centrale electrice, autostrăzi, parcuri industriale pe care ţara respectivă nu o mai poate plăti şi atunci, ca şi în Grecia, se privatizează totul, dar mai ales întreprinderile de stat, se taie fondurile din educaţie şi sistemul sanitar, se distruge mediul (vezi Roşia Montană, cu cianuri) şi apoi se vinde ţara. Se măreşte decalajul dintre ţările bogate şi sărace, mai ales al PNB (produsul naţional brut), care la ţările bogate creşte la 40% iar la ţările sărace ca România la 17%.
Astăzi, în România şi în lume, este mult mai multă sclavie ca niciodată şi de aceea vorba nemuritorului Goethe: „Nimeni nu este mai înrobit decât cel care crede în mod greşit că este liber”.
dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

silviu 25 iulie 2011 at 19:53

explicatii academice fara nic real
Pai e la mintea cocosului de ce ne ducem naibi
Principiile actualului sistem economic au fost puse acu 150 de ani si pur si simplu nu se mai potrivesc cu realitatea de azi .
Ce nu e de inteles ?
Atunci mucitoru era centrul intreprinderii .
Astazi nu mai are loc din cauza automatizarilor . Pai si atunci bietul om cu studii medii sau mai jos ce sa faca? Sa dispara
Criza locurilor de munca a cuprins intreaga lume .
Fortei de munca i se cere o mobilitate foarte mare , iar sistemul actual de invatamint nu o poate forma .
s-a creat un dezechilibru grav , la nivel mondial intre toti acesti factori si daca nu se intrevede ceva radical in urmatoarea perioada o sa ajungem iar culegatori , pastori , agricultori etc

ion 25 iulie 2011 at 21:37

Da ,Romania,are trecutul sau istoric,tot timpul la rascruce de interese, de la romani la otomani, la austro-ungari,la daune de razboi rusilor,dar cat era datoria externa a tarii an 89,cred ,,zero”,este adevarat cu sacrificii pe care le-am facut ancepand de prin 84, dar ce s-a petrecut dupa 90 este de-a dreptul crima la adresa poporului,care este datoria externa actuala,cum au fost cheltuiti banii,au fost dati sustinatorilor politici ai guvernantilor,salarii ,ordonante,la randul lor investiti an masini de lux,concedii exotice,daca acesti bani (era mai bine sa nu fi fost amprumutati) erau investiti an mijloace de productie,in autostrazi ,an agricultura probabil alta era astazi situatia economica a Romaniei,si apoi progresul tehnologic,robotizarea ,ex.Japonia,sau agricultura,culesul,turismul,ex.Elvetia sunt singurele surse de sustinere si crestere a nivelului de trai,eu pur si simplu raman surprins cum politicienii si intelectualii nostri nu sunt capabili sa gestioneze o avutie nationala ca a Romaniei,avem teren agricol fertil,avem paduri,avem potential hidro,avem gaz,petrol,avem aur,uraniu ,avem 10/din populatie bogata si 90/la limita saraciei,aceasta este oglinda conducatorilor,deci cum rezultatele asa si competenta lor…..chiar rusinos sa fi conducator cu asa rezultate.

silviu 26 iulie 2011 at 20:19

draga ion cred cai o problema cu timpul verbului a avea
Putem spune ca am avut tot ce ai insiruit tu . Vezi un pic cine detine azi majoritatea zacamintelor (cedate intr-un mod janic de astia ce vor sa vina acu la putere sa ne spuna ce mari si frumosi or fi ei), cine detine cele mai mari suprafete de pamint , inclusiv potentialul eolian al Dobrogei a fost concesionat pentru 100 de ani cehilor , zacamintele de petrol cancesionate austriecilor , cele de aur si uraniu canadienilor , terenul agricol italienilor etc.
da da , am avut multe resurse , da ce copii risipitori suntem….

Comentariile sunt oprite