Rămâi conectat

Politică Administrație

Criza gunoaielor generează proteste! PSD a anunțat miting, joi, în fața Primăriei Alba Iulia și a Consiliului județean

Publicat

în

PSD organizează, joi, un miting de protest, în fața Primăriei Alba Iulia și a Consiliului județean Alba, împotriva creșterii nejustificate a preţului la gunoi și a celor responsabili pentru amânarea începerii  lucrărilor la groapa ecologică de la Galda de Jos.

gunoiConsilierii locali ai PSD Alba Iulia consideră că după ce Garda de Mediu Sibiu a dispus interzicerea depozitării, la Cristian, a deșeurilor provenite din alte județe, prețul la gunoaie se va dubla, din 2016, pentru cetățenii din Alba, deoarece alte gropi de gunoi se află la o distanță de cel puțin 200 de kilometri.

Protestul va începe la ora 9.00 în fața Primăriei Alba Iulia și va continua în fața Consiliului Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, spune că, matematic, dacă lucrările vor decurge tot în acest fel, groapa de la Galda de Jos se va termina doar în 55 de ani.

”Aici e o problemă mai veche. De cel puțin 10 ani de zile, județul Alba este condus de actuala echipă de la Consiliul județean, noul PNL, așa cum i se spune. Municipiul Alba Iulia e condus de peste 20 de ani de primarul Mircea Hava și echipa de la PDL, actual PNL. Timp de atâția ani de zile acești conducători s-au obișnuit să fie aleși cu majoritate fără să facă forte multe lucruri pentru cetățeni. Din păcate, acești manageri ai județului au uitat un element esențial: că au fost aleși de o majoritate covârșitoare să facă ceea ce este bine pentru cetățenii din Alba. Ei au uitat de acest aspect și acum ne lovim de problema gunoaielor pe care nu avem unde să le depozităm. Acești domni de la CJ Alba au uitat că au obligația să realizeze acea groapă de gunoi de la Galda de Jos. Nepăsarea și incompetența celor de la CJ Alba va trebui să o decontăm, noi, cetățenii (…) Groapa de gunoi de la Galda este realizată în proporție de 20 la sută. Dacă în 11 ani de zile, doar 20 la sută au reușit să realizeze din această investiție, matematic vorbind, ea va fi terminată peste 55 de ani”, a spus Ovidiu Jidveian.

Vicepreședintele PSD Alba Iulia Daniel Zdrânc se așteaptă, cel puțin, la dublarea prețului la gunoi pentru fiecare locuitor.

”În 2016 o să avem o creștere însemnată a prețurilor. Pentru 70 de kilometri, până la Cristian, au crescut prețurile la salubrizare. În unele locuri s-au dublat, sau chiar s-au triplat. Pentru că cel mai aproape depozit este la o distanță de 200 de kilometri, probabil, va fi dublarea – dublării prețului. Noi considerăm că în 2016 vom avea prețuri exorbitante. Suntem aproape în 2016, iar nivelul lucrărilor, de la Galda de Jos, este doar de 20 la sută. E o problemă gravă care va apăsa buzunarul cetățenilor”, a spus Daniel Zdrânc.

Președintele TSD Alba, Bogdan Medrea, a arătat că, după închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, se putea găsi o soluție mai bună decât depozitarea la Cristian, evitându-se această situație.

”Am fost induși în eroare de Primăria Alba Iulia și Consiliul județean Alba când am ridicat problema altor gropi de gunoi care sunt în zonă, gen Sighișoara și Târgu Mureș. Ni s-a spus că au discutat cu cei de acolo și ies mai scump decât la Sibiu. Acum vin să spună că Târgu Mureș e în litigiu, iar Sighișoara nu poate să preia. Groapa de gunoi de la Galda de Jos nu se va termina la anul”, a afirmat Bogdan Medrea.

Citește și Florin Roman: Consiliul Județean nu poate fi considerat responsabil cu privire la situația actuală în ceea ce privește depozitarea deșeurilor

Președintele executiv al PSD Alba, Ioan Florea, a precizat că greșelile celor care au administrat județul vor fi plătite de firme și cetățeni.

”Închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, în 16 iulie 2015, nu a hotărât-o nici Bucureștiul, nici Bruxelles-ul! Au hotărât-o cei care conduceau județul în 2004. Eu consider că s-au supraevaluat când au spus că vor putea să respecte acest termen. (…) Inițial, au stabilit că viitoarea groapă de gunoi o vor face la Oarda, dar n-a ținut. După aceea au stabilit că o vor face la Mihalț și toate acestea au produs întârzieri (…) Cei care vor suferi ca urmare a faptului că vom plimba gunoaiele în toată țara vor fi cetățenii și firmele”, a spus Ioan Florea, consilier județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare