Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Criza gunoaielor generează proteste! PSD a anunțat miting, joi, în fața Primăriei Alba Iulia și a Consiliului județean

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PSD organizează, joi, un miting de protest, în fața Primăriei Alba Iulia și a Consiliului județean Alba, împotriva creșterii nejustificate a preţului la gunoi și a celor responsabili pentru amânarea începerii  lucrărilor la groapa ecologică de la Galda de Jos.

gunoiConsilierii locali ai PSD Alba Iulia consideră că după ce Garda de Mediu Sibiu a dispus interzicerea depozitării, la Cristian, a deșeurilor provenite din alte județe, prețul la gunoaie se va dubla, din 2016, pentru cetățenii din Alba, deoarece alte gropi de gunoi se află la o distanță de cel puțin 200 de kilometri.

Protestul va începe la ora 9.00 în fața Primăriei Alba Iulia și va continua în fața Consiliului Județean Alba.

Președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, spune că, matematic, dacă lucrările vor decurge tot în acest fel, groapa de la Galda de Jos se va termina doar în 55 de ani.

”Aici e o problemă mai veche. De cel puțin 10 ani de zile, județul Alba este condus de actuala echipă de la Consiliul județean, noul PNL, așa cum i se spune. Municipiul Alba Iulia e condus de peste 20 de ani de primarul Mircea Hava și echipa de la PDL, actual PNL. Timp de atâția ani de zile acești conducători s-au obișnuit să fie aleși cu majoritate fără să facă forte multe lucruri pentru cetățeni. Din păcate, acești manageri ai județului au uitat un element esențial: că au fost aleși de o majoritate covârșitoare să facă ceea ce este bine pentru cetățenii din Alba. Ei au uitat de acest aspect și acum ne lovim de problema gunoaielor pe care nu avem unde să le depozităm. Acești domni de la CJ Alba au uitat că au obligația să realizeze acea groapă de gunoi de la Galda de Jos. Nepăsarea și incompetența celor de la CJ Alba va trebui să o decontăm, noi, cetățenii (…) Groapa de gunoi de la Galda este realizată în proporție de 20 la sută. Dacă în 11 ani de zile, doar 20 la sută au reușit să realizeze din această investiție, matematic vorbind, ea va fi terminată peste 55 de ani”, a spus Ovidiu Jidveian.

Vicepreședintele PSD Alba Iulia Daniel Zdrânc se așteaptă, cel puțin, la dublarea prețului la gunoi pentru fiecare locuitor.

”În 2016 o să avem o creștere însemnată a prețurilor. Pentru 70 de kilometri, până la Cristian, au crescut prețurile la salubrizare. În unele locuri s-au dublat, sau chiar s-au triplat. Pentru că cel mai aproape depozit este la o distanță de 200 de kilometri, probabil, va fi dublarea – dublării prețului. Noi considerăm că în 2016 vom avea prețuri exorbitante. Suntem aproape în 2016, iar nivelul lucrărilor, de la Galda de Jos, este doar de 20 la sută. E o problemă gravă care va apăsa buzunarul cetățenilor”, a spus Daniel Zdrânc.

Președintele TSD Alba, Bogdan Medrea, a arătat că, după închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, se putea găsi o soluție mai bună decât depozitarea la Cristian, evitându-se această situație.

”Am fost induși în eroare de Primăria Alba Iulia și Consiliul județean Alba când am ridicat problema altor gropi de gunoi care sunt în zonă, gen Sighișoara și Târgu Mureș. Ni s-a spus că au discutat cu cei de acolo și ies mai scump decât la Sibiu. Acum vin să spună că Târgu Mureș e în litigiu, iar Sighișoara nu poate să preia. Groapa de gunoi de la Galda de Jos nu se va termina la anul”, a afirmat Bogdan Medrea.

Citește și Florin Roman: Consiliul Județean nu poate fi considerat responsabil cu privire la situația actuală în ceea ce privește depozitarea deșeurilor

Președintele executiv al PSD Alba, Ioan Florea, a precizat că greșelile celor care au administrat județul vor fi plătite de firme și cetățeni.

”Închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, în 16 iulie 2015, nu a hotărât-o nici Bucureștiul, nici Bruxelles-ul! Au hotărât-o cei care conduceau județul în 2004. Eu consider că s-au supraevaluat când au spus că vor putea să respecte acest termen. (…) Inițial, au stabilit că viitoarea groapă de gunoi o vor face la Oarda, dar n-a ținut. După aceea au stabilit că o vor face la Mihalț și toate acestea au produs întârzieri (…) Cei care vor suferi ca urmare a faptului că vom plimba gunoaiele în toată țara vor fi cetățenii și firmele”, a spus Ioan Florea, consilier județean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea