Rămâi conectat

Actualitate

Criza energiei în România. Director ACUE: „Atunci când deschidem geamul şi avem caloriferele pornite, ies pe geam banii de la buget”

Publicat

în

Criza energiei în România. Director ACUE: „Atunci când deschidem geamul şi avem caloriferele pornite, ies pe geam banii de la buget”

Directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Daniela Dărăban, atrage atenția asupra dezechilibrului între forța statului și furnizorii de energie, arată DCNEWS.ro.

„Acest pachet de măsuri adoptat, cu intrare în vigoare de la 1 aprilie, este un pachet strict cu măsuri de protecţie. Aceste măsuri de protecție pentru consumatorul final clar au nevoie de alte măsuri complementare. Este nevoie de investiţii în zona de producţie, este nevoie de acţiune clară în zona de eficiență energetică.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, se risipeşte foarte multă energie în continuare, iar în noile condiţii de piaţă chiar nu cred că ne permitem. Mai mult, să ne înţelegem! Atunci când deschidem geamul şi avem caloriferele pornite, ies pe geam banii de la buget, adică banii noştri. Trebuie să devenim un pic mai responsabili şi nu este vorba despre a ne reduce confortul, ci de a fi un pic mai responsabili în modul în care consumăm energia.

Şi, poate – o chestiune care, într-adevăr, printr-o compensaţie destul de generoasă, care s-a acordat în ultimele cinci luni şi se are în vedere şi în perioada următoare prin plafoanele de prețuri stabilite, poate că, la nivelul de consum, şi modul responsabil de consum, şi măsurile de eficiență energetică, fără o acţiune concretă din partea statului, planuri foarte corecte şi acţiuni de audit, în special audit energetic pentru instituţiile publice, clădirile publice – vă spun sincer că atunci când toată lumea se bucură de un ajutor nu va fi interesat să găsească nişte soluţii – atunci aceste acţiuni trebuie să vină clar din partea statului, în următoarea perioadă. Plus alte măsuri, de legislaţie off shore care trebuie să pună în funcţiune nişte capacităţi care întârzie de câţiva ani buni”, a spus Daniela Dărăban.

„Trebuie să existe un echilibru”

„În zona de furnizare și distribuție, noi ne menținem opinia că, atunci când alegi să intervii în zona de protecție socială prin intermediul unor operatori – această schemă este aplicată prin intermediul furnizorilor care prefinanțează această schemă, urmând că ulterior să îşi recupereze banii printr-o procedură de decontare de la stat – trebuie cumva ca aceşti furnizor să devină parteneri cu tine în aplicarea acestor măsuri.

Eu sunt de acord că trebuie o instituţie să se sigure că nu există costuri nejustificate care se duc în zona de decontare, dar în acelaşi timp, dacă ne uităm la regimul de sancțiuni, foarte multe de acolo sunt asociate cu cu amenzi din cifra de afaceri – care vă spun sincer nu fac decât să scoată de pe lista un furnizor, pentru că nimeni nu îşi va permite să plătească acea amendă şi să şi trăiască ulterior – sunt total nebalansate. Acolo nu există niciun echilibru între ceea ce trebuie, poate şi ține de furnizor şi ceea ce se amendează.

În acelaşi timp, trebuie să existe un echilibru între forţa statului şi putința celui care este chemat să implementeze o serie de măsuri. Noi aplicăm prevederile legale, dar modificările trebuie să ţină cont de toate problemele identificate şi în aceste cinci luni de zile. Avem, de exemplu, în continuare un articol care spune că, prin hotărâre de guvern, se poate modifica valoarea cuantumului, a plafonului. Credeţi-mă, dacă se face în 24 de ore implementarea în sistemele informatice, va crea o problemă.

Eu am înţeles că multă lumea doreşte să simplifice această problemă legată de adaptarea sistemelor informatice la nivelul furnizorilor, dar nu este o problemă pe care putem să o ignorăm. Atunci vom avea tot felul de situaţii, cum am experimentat şi astă toamnă, când sistemele informatice ale furnizorilor nu au putut fi ajustate în timp atât de scurt. Sunt tot felul de vulnerabilităţi care sunt asociate cu amenzi din cifra de afaceri, dar care vin din faptul că multe nu ţin de furnizori”, a mai spus Daniela Dărăban.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare