Criteriile de atribuire a locuințelor A.N.L. de către Primăria Alba Iulia, un adevărat mister pentru majoritatea tinerilor albaiulieni
Criteriile de atribuire a locuințelor ANL de către Primăria Alba Iulia, un adevărat mister pentru majoritatea tinerilor albaiulieni.
În aceste zile se tranșează problema construcției a 3 blocuri A.N.L., pe strada Lalelelor, în zona azilului de bătrâni din Alba Iulia. Legat de acest subiect, în ultima vreme am fost abordat de foarte mulți tineri care mi-au solicitat să le pun la dispoziție criteriile pentru obținerea unei astfel de locuințe.
Am realizat astfel, încă o dată, cât de ineficientă este abordarea Primăriei Alba Iulia, de a posta pe site, pur procedural, informațiile utile pentru cetățeni. Rezultatul acestei metode rămâne unul steril, informațianefiind accesată de cetățeni. Deși Primăria Alba Iulia plătește anual zeci de mii de euro pentru servicii furnizate de trusturi de presă, acești bani se duc doar pe propaganda mascată a puterii politice, instalate de 30 de ani în primărie.
Înșiruirea ”marilor realizări” și răspândirea lor în mediul online sau print se pare că sunt mult mai importante decât prioritățile oamenilor. Din acest motiv am considerat să public în ziarul Unirea, atât pe print cât și pe online, criteriile necesare obținerii unei locuințe A.N.L. Poate că așa voi trage un semnal de alarmă, încă o dată, conducerii primăriei! Cetățeanul ar trebui să fie informat, și nu obligat să stea la pândă, dacă nu cumva s-a mai postat ceva pe
site-ul primăriei.
Iată, în mare, criteriile:
1. Titularul cererii trebuie să fie major, până în 35 de ani la data depunerii cererii și să poată primi repartiție pentru locuință în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.
2. Titularul și ceilalți membri ai familiei: soț, soție, copii, persoane aflate în întreținere trebuie să nu dețină sau să nu fi deținut o altă locuință în proprietate sau să nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat sau a unității administrativ-teritoriale ori a unității în care își desfășoară activitatea.
3. Titularul cererii trebuie să își desfășoare activitatea în Alba Iulia. 4. Repartizarea se face în limita fondului disponibil.
Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj:
1.Situația locativă actuală:
1.1 Chiriaș în spațiu din fond locativ privat – 10 pct.
1.2 Tolerat în spațiu – 7 pct.
1.3 Suprafața locuibilă deținută cu chirie sau tolerat în spațiu: a) mai mare de 15 mp și până la 18 mp inclusiv – 5pct.; b) mai mare de 12 mp și până la 15 mp inclusiv – 7 pct.; c) 8 mp și până la 12 mp inclusiv – 9 pct.; d) mai mică de 8 mp – 10 pct.
2. Starea civilă actuală: a) căsătorit – 10 pct.; b) necăsătorit – 8 pct.
2.2. Număr de persoane în întreținere: a) 1 copil – 2 pct.; 2 copii – 3 pct.; 3 copii – 4 pct.; 4 copii – 5 pct.; mai mult de 4 copii – 5 pct. + 1 pct. pentru fiecare copil în plus. b) alte persoane, indiferent de numărul lor – 2 pct.
3. Starea de sănătate actuală: boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei ori aflat în întreținere necesită, potrivit legii, însoțitor sau o cameră în plus – 2 pct.
4. Vechimea cererii solicitantului: până la un an – 1 pct.; între 1 și 2 ani – 3 pct.; între 2 și 3 ani – 6 pct.; între 3 și 4 ani – 9 pct.; pentru fiecare an peste 4 ani – 4 pct.
5. Nivelul de studii și/sau pregătire profesională: fără studii și fără pregătire profesională – 5 pct.; cu școală generală, fără pregătire profesională și/sau cu specializare la locul de muncă – 8 pct.; cu studii medii, fără pregătire profesională și/sau cu specializare la locul de muncă – 10 pct.; cu pregătire profesională, prin studii medii sau profesionale de specialitate și/sau prin studii superioare de scurtă durată – 13 pct.; cu studii superioare – 15 pct.
6. Situații locative sau sociale deosebite: tineri proveniți din case de ocrotire socială și care au împlinit 18 ani – 15 pct.; tineri care au adoptat sau adoptă copii – 10 pct.; tineri evacuați din case naționalizate – 5 pct.
7. Venitul mediu net lunar/membru de familie: mai mic decât salariul minim pe economie – 15 pct.; între salariul minim pe economie și salariul mediu net pe economie – 10 pct.
În cazul înregistrării unor punctaje egale, solicitanții vor fi departajați în funcție de situația locativă constatată la data efectivă a repartizării locuințelor, având prioritate, numai în acest caz, solicitanții a căror situație locativă este sau poate deveni, în mod iminent, gravă. Dacă nici acest criteriu nu este suficient, departajarea se poate face în funcție de vechimea cererii solicitantului, luându-se în considerare data efectivă a înregistrării cererii (ziua/luna/anul), având prioritate în acest caz solicitantul a cărui cerere are vechime mai mare.
În cazul când departajarea nu se poate efectua nici în baza acestor criterii, au prioritate solicitanții care au punctajul cel mai mare acordat pe baza criteriilor cu caracter de protecție socială (starea civilă + starea de sănătate actuală).
Mircea TRIFU, consilier independent
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]