Rămâi conectat

Actualitate

Cristina Anghel: Consiliul Local al municipiului Alba Iulia are nevoie şi de un consilier tânăr şi apolitic!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu cu doamna Cristina ANGHEL, preşedinta Asociaţiei RYMA, iniţiatoarea Centrului Cultural Poarta 7
Motto: „Faptul că nu poţi face totul nu e o scuză pentru a nu face nimic!”

    – Ce te-a determinat să candidezi la funcţia de consilier local?
– Experienţa acumulată în cadrul organizaţiei pe care o conduc şi pe care am iniţiat-o poate fi transpusă şi extinsă la nivel administrativ. Vreau să realizez, în calitate de consilier, ceea ce am realizat prin crearea şi susţinerea spaţiilor RYMA (Revolutionary Youth Movement for Art!). Adică să dezvolt la nivelul oraşului acţiuni culturale, educative, ecologice etc. Prin activitatea asociaţiei am reuşit să formăm un nucleu de oameni tineri, dornici de a face ceva pentru comunitatea lor. Practic, vreau să încurajez tinerii să participe la viaţa publică şi să propună proiecte viabile şi constructive, ajutându-i astfel să opteze pentru a rămâne în Alba Iulia, în loc să plece în alte oraşe mai mari.
    – Ştii totuşi ce înseamnă, cu adevărat, munca în administaţie?
– Am citit Ghidul consilierului local şi cred că sunt printre puţinii care au făcut-o. Am remarcat de exemplu un capitol foarte important dedicat colaborării dintre ONG-uri şi administraţie, colaborare care în prezent nu este atât de bine implementată pe cât ar trebui. Se simte nevoia unei reprezentări a societăţii civile în consiliul local, a unui consilier tânăr şi apolitic, aşa cum mă consider eu…
    – Ce înseamnă pentru tine activitate culturală în favoarea municipiului Alba Iulia?
– Înseamnă manifestări de anvergură mică şi medie (ca participare), dar cu mare impact mediatic! Cu o frecvenţă şi cu o periodicitate constantă, care să umple agenda culturală a oraşului. Înseamnă folosirea la maximum a spaţiilor destinate activităţilor culturale, precum Casa de Cultură a Studenţilor, Casa de Cultură a Sindicatelor şi, bineînţeles, Cetatea, care poate deveni o scenă deschisă manifestărilor culturale. Există diferite modele în acest sens cum ar fi festivalul Exit din Serbia – la Novi Sad, unde este o cetate similară cu cea din Alba, sau aici în România – Cerbul de Aur de la Braşov, care chiar dacă nu reunea foarte mulţi participanţi, avea un impact mediatic naţional şi internaţional foarte puternic!
    – Ce beneficii pot aduce cultura şi manifestările culturale, unui municipiu precum Alba Iulia?
– Beneficiile nu sunt imediate, şi aş vrea să-l citez în acest sens pe Matei Vişniec: „Un oraş începe să existe cu adevărat pe plan regional, naţional şi internaţional abia în momentul în care şi-a găsit o vocaţie culturală, pe lângă cea economică!” Ei bine, eu una m-am confruntat cu „lipsa vocaţiei culturale” a municipiului nostru, în momentul în care m-am prezentat la nişte mari finanţatori, o companie multinaţională, pentru a obţine sprijin pentru un eveniment cultural de amploare. Ştiţi ce mi-au răspuns? „Alba Iulia nu se află pe harta noastă de interes…!”
 – Ce ne lipseşte pentru a intra pe „harta de interes” a unui mare finanţator?
– Exact elementele pe care aş vrea să mă focalizez: spaţiile pentru comunitate, umane, spaţiile culturale, evenimentele culturale de impact, precum şi infrastructura turistică, restaurante, spaţii comerciale de bun gust etc.
    – Care sunt obiectivele tale, în calitate de viitor (sper) consilier local?
– Motto-ul meu este acesta: „Faptul că nu poţi face totul nu e o scuză pentru a nu face nimic!”. Sunt câteva obiective directe, materiale şi realizabile cu uşurinţă: piste pentru biciclete utilizabile şi sigure; spaţii pentru activităţi sportive şi recreative în aer liber; locuri de joacă şi centre de dezvoltare a creativităţii pentru copii; promovarea culturală reală a municipiului nostru şi a Cetăţii.
În plus, ca element de strategie a dezvoltării oraşului, intenţionez să încurajez o mai mare implicare a ONG-urilor în definirea politicilor publice. ONG-urile pot pune la dispoziţia administraţiei publice locale expertiza lor pe diferite domenii. De asemenea, voi promova o mai bună comunicare între consiliu şi cetăţeni, comunicare care momentan pare puţin blocată. La fel de importantă mi se pare respectarea legii în municipiul Alba Iulia, o lege aplicabilă şi aplicată corect şi coerent, fără discriminări sau favoritisme, cu accent pe transparenţă şi responsabilitate.
   – Cum te pot susţine cei ce gândesc şi simt ca tine?
– Sunt în plină campanie de strângere de semnături pentru depunerea candidaturii, iar cei ce doresc să mă susţină o pot face prezentându-se până la data de 1 mai în spaţiile RYMA, de pe traseul nordic al Cetăţii (cu intrare de pe Calea Moţilor), sau pot completa formularele de susţinere disponibile pe situl de campanie: http://anghelcristina. wordpress.com/
   – Mulţumesc şi succes!
a consemnat

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea