Cristian Păun: Deficitul bugetar este o problemă macroeconomică gravă a României. Creșterea taxelor, cea mai proastă soluție
Cristian Păun: Deficitul bugetar este o problemă macroeconomică gravă a României. Creșterea taxelor, cea mai proastă soluție
Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din Alba, a abordat problema deficitului imens cu care se confruntă țara noastră și afirmă faptul că, o creștere a taxelor este cea mai proastă soluție într-un astfel de context. De asemenea, acesta menționează că, decizia Guvernului de a amâna deschiderea unei noi foi de parcurs până după alegeri, este încă o formă de inconștiență și de sfidare a contribuabililor români.
Citește și: Cifrele dezastrului: Ucraina bate România la creștere economică și inflație. Cristian Păun: ”Zici că noi suntem în plin război cu rușii”
„România este în procedură de deficit excesiv din 2019. După ce în 2017-2018 a început o ajustare a modelului de ”dezvoltare” al României de către ideologii PSD. Un model de factură neo-keynesistă care ar trebui aplicat în recesiune, nicidecum în boom pentru că are efecte prociclice evidente. Nici chiar în recesiune nu este ce trebuie.
Modelul presupune creșterea constantă și consistentă a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială dublate de creșterea salariului minim (prin impozitarea excesivă a acestuia fiind asigurată o parte din creșterea salariilor în sectorul bugetar).
Din păcate, cheltuielile cu salariile, pensiile și asistența socială au scăpat de sub control în ultimii ani, mai ales în anul acesta electoral. Din 2022 nu mai avem nici măcar foaie de parcurs pe care să o parcurgem, legat de diminuarea acestui deficit. Astăzi ar fi trebuit să negociem o nouă foaie de parcurs, după ce am ratat-o pe cea negociată în 2021. Din păcate, am înțeles că guvernul a ales să amâne pentru ianuarie discuția privind noua foaie de parcurs și prezumata reducere a deficitului pe o perioadă de 7 ani.
Probabil, pentru că nu a ajuns la o înțelegere cu Comisia. Probabil, pentru a evita apariția în spațiul public a măsurilor de austeritate ce vor fi aplicate prin această foaie de parcurs. Ambele, deloc confortabile în perspectiva alegerilor.
Oricum ar fi, deficitul rămâne problema macroeconomică cea mai gravă și nu vom găsi soluții simple sau rudimentare la ea. Iar creșterea taxelor este cea mai proastă soluție la un deficit atât de imens și la cum nu merge economia noastră și a celor de care depindem foarte mult. Ne jucăm cu focul dacă nu înghețăm taxarea o bună perioadă de timp.
Amânarea deschiderii unei noi foi de parcurs până după alegeri este încă o formă de inconștiență și de sfidare a contribuabililor români”, a scris profesorul universitar, Cristian Păun, pe pagina de Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte județe din țară: Măsuri speciale dispuse de IGSU
COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte județe din țară: Măsuri speciale dispuse de IGSU Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județele aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată