Crimele de la Caracal îi pun pe guvernanți la treabă. Modificări în ceea ce privește obținerea și colectarea informațiilor despre cei dispăruți

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

După sincopele care au ieșit la iveală în urma crimelor de la Caracal, Ministerul de Interne vine cu noi modificări în ceea ce privește obținerea și colectarea de informații despre persoanele dispărute. Acestea vor deveni mai accesibile pentru toată populația, orice persoană care deține o informație legată de cei care sunt căutați putând să ofere datele necesare pe pagina de internet la Poliției.

Un proiect de lege apărut pe site-ul Ministerului de Interne vizează anumite măsuri luate în cazul dispariției persoanelor – e vorba, mai exact, de Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute. Principala noutate adusă de proiect se referă la posibilitatea oricărui om de a furniza poliției informații despre vreo persoană dispărută, prin intermediul site-ului instituției, unde va exista o secțiune specială în acest sens.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În plus se urmărește, o suplimentare a informațiilor afișate pe pagina de internet a organelor de poliție: pe de o parte, informații vizând persoane dispărute; pe de alta, informații referitoare la educarea populației cu privire la situații de dispariție.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Poliția va furniza informații referitoare la dispariția unei persoane, astfel încât să poată obține sprijinul populației în demersurile făcute pentru găsirea persoanei căutate. Ca regulă, aceste informații se vor publica doar cu acordul unui membru al familiei sau cu acordul procurorului. În schimb, dacă persoana dispărută este o persoană vulnerabilă, publicarea informațiilor se poate face și fără existența acelui acord.

Proiectul de lege mai prevede, de asemenea, că informațiile furnizate prin intermediul site-ului poliției vor avea și rolul de informare a populației. Mai exact, vor fi furnizate:

– recomandări pentru populație cu privire la modul cum trebuie reacționat în cazul unei dispariții;
– datele de contact ale instituțiilor publice, furnizorilor de servicii sociale acreditați și organizațiilor neguvernamentale care asigură consiliere psihologică sau orice alte forme de asistență pentru familia persoanei dispărute sau
– informări privind drepturile familiei dispărutului.

Facilitarea accesării informațiilor despre persoanele dispărute prin intermediul site-urilor web nu este singura noutate din proiectul de lege. Acesta mai conține propuneri legate de localizarea persoanelor dispărute cu telefonul mobil sau crearea unui sistem special la 112 pentru gestionare apelurilor care vizează copii dispăruți.

sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Roco 7 august 2019 at 16:38

Se vede ca sectoristii erau mai utili decat astia de proximitate! Se impune o schimbare majora a drepturilor si obligatiilor unora!

Comentariile sunt oprite