Creșteri salariale în 2022: Ce companii ar putea oferi angajaților o mărire de până la 7%
Creșteri salariale în 2022: Ce companii ar putea oferi angajaților o mărire de până la 7%
În cursul anului 2022 ar putea fi înregistrate creşteri salariale de 6 – 7 procente, însă doar în cazul anumitor industrii care funcţionează bine în această perioadă pandemică, spune Alina Popescu, talent information solution leader, SEE Europe în cadrul Mercer Marsh Benefits.
„Aşteptările mele sunt ca, în anumite industrii care funcţionează bine în această perioadă pandemică, să vorbim de procente puţin mai mari de 5% pentru bugetul care va fi aprobat, undeva între 6% şi 7%. Chiar şi aşa, creşterile salariale preconizate de companii nu vor acoperi inflaţia pentru toţi angajaţii. Cel mai probabil, când Guvernul ia o decizie de creştere a salariului minim cu două cifre, cel mai mult din bugetul salarial alocat va merge către benzile salariale, pentru muncitori, pentru tehnicieni, pentru cei care sunt foarte aproape de salariul minim pe economie, pentru a păstra o ierarhie a benzilor salariale în organizaţie“, a declarat Alina Popescu în cadrul videoconferinţei ZF HR Conference „Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022”.
În general, bugetele de creşteri salariale pentru anul viitor ale companiilor sunt conservatoare, iar la nivel global sunt şi mai mici, spune ea.
Conform studiului realizat de Mercer, bugetele companiilor pentru creşterile salariale sunt destul de conservatoare, noi publicăm anual acel deja celebru procent de creştere de 5%. La nivel global sunt şi mai conservatoare, de 4,5%, cumva fiind aliniate între Europa de Vest, Europa Centrală şi ceea ce se întâmplă în Europa de Est“, a explicat Alina Popescu.
Mai mult, vorbim în continuare de o diferenţă de 9 ori mai mare a salariului unui manager faţă de salariul de intrare, salariul minim din organizaţie. „Acest procent probabil că se va păstra şi în viitor, nu mă aştept să crească managerilor sau ale specialiştilor seniori anul următor, creştere salariului minim va crea o stare destul de dificilă pentru angajatori.“
O provocare pentru angajatorii atât România, cât şi din Europa este de a găsi tineri absolvenţi care să lucreze pe posturi de bandă din fabrici, spune ea.
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România Radu Georgescu a explicat în cea mai recentă postare în mediul online ce s-ar fi întâmplat […]
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române De aproape 20 de ani Romfilatelia vinde timbre Poștei Române. Ironia face că Poșta Română tipărește timbrele pe care le dă companiei Romfilatelia pentru a le cumpăra de la ea. Ironia face că, Poșta Română deține Romfilatelia, dar în același […]