Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Credincioșii îl sărbătoresc în 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Credincioșii îl sărbătoresc în 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”

Credincioșii îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti”, arătându-se prin aceasta cum ca el n-a umblat după averi si s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si creștin următor lui Hristos.

Citește și:  Mesaje de Sfântul Pantelimon. FELICITĂRI de Sfântul Pantelimon și URĂRI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut in anul 284 in orașul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel in toate puternic ca un leu”, un nume păgân, caci tatăl sau împărtășea credința in zei. Insa Evula, mama sa, era creștina. Aceasta moare la putini ani de la nașterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o năpârca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon ajunge după putina vreme la o cunoaștere desăvârșita a artei medicale, încât, împăratul Maximian care ii remarcase calitățile, intenționa sa îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon sa renunțe la credința creștina. Pentru ca a refuzat, sfanțului Pantelimon i s-a tăiat capul.  In loc de sânge, a curs lapte din  trupul sau.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poarta numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat in rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei si la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon

Menționam ca la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galați, Catedrala Mitropolitana din Iași, Mânăstirea Oașa din Alba Iulia si in mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a României), Mânăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Citește și: FOTO, VIDEO| Mănăstirea Oașa, refugiul sufletesc într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, cu vedere spre cer și priveliștea unui lac care taie respirația
Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?

La aceasta întrebare, Părintele Teofil Paraian răspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferința cu putere omeneasca, asta o putem face si noi. Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iată ca suntem si noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”

Sursa: Crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea