Credincioșii îl sărbătoresc în 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”

Paul Voicu - Primar 2020

sfantul-mucenic-pantelimonCredincioșii îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti”, arătându-se prin aceasta cum ca el n-a umblat după averi si s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si creștin următor lui Hristos.

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut in anul 284 in orașul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel in toate puternic ca un leu”, un nume păgân, caci tatăl sau împărtășea credința in zei. Insa Evula, mama sa, era creștina. Aceasta moare la putini ani de la nașterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

ELIT

Afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o năpârca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon ajunge după putina vreme la o cunoaștere desăvârșita a artei medicale, încât, împăratul Maximian care ii remarcase calitățile, intenționa sa îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon sa renunțe la credința creștina. Pentru ca a refuzat, sfanțului Pantelimon i s-a tăiat capul.  In loc de sânge, a curs lapte din  trupul sau.

Mihail David - 2020

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poarta numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat in rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei si la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni.

Menționam ca la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galați, Catedrala Mitropolitana din Iași, Mânăstirea Oașa din Alba Iulia si in mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a României), Mânăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?

La aceasta întrebare, Părintele Teofil Paraian răspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferința cu putere omeneasca, asta o putem face si noi. Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iată ca suntem si noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”

Sursa: Crestinortodox.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Gicu 27 iulie 2016 at 9:24

Te asigur ca , crestinii NU „sarbatoresc” nimic azi.In calendar nu e cu rosu ca sa fie „sarbatoare.”Dupa voi romanii „sarbatoresc” tot anul de 365 zile ca in fiecare zi e trecut cate un sfant mucenic, cuvios etc.

Intrusul 28 iulie 2016 at 12:42

Nu imi vine sa cred, cum a ajuns acest „Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”, in calendarul ortodox, cand de fapt, toti escrocii in sutane, si Tzapii puturosi, BOR, se inchina doar „Ochiului Dracului”!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...