Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Paştile, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii

Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici sărbătoresc duminică Paştile, cu o săptămână mai devreme decât credincioşii ortodocşi.

Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii va umple bisericile catolice, evanghelice sau reformate, Slujba de Înviere având loc în seara zilei de sâmbătă. Credincioșii vor lua parte la Liturghia solemnă de Paște, după care se vor îndrepta spre case, la mesele încărcate cu pască, miel și ouă roșii.

Citește și: mesaje de Paște

Una dintre cele mai populare tradiţii ale catolicilor este stropitul de Paşte, care îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat de-a lungul timpului. Iniţial, stropitul se făcea cu apă, ulterior fiind folosit parfumul. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi primăverii, pe nume “Ostera”, denumire din care provine şi “Ostern” – Paşte.

Citește și: urări de Florii

Încondeierea şi dăruirea ouălor roşii simbolizează momentul în care Maica Domnului îşi plânge Fiul crucificat. Un alt obicei păstrat în anumite zone din Transilvania este cel în care băieții împodobesc brazii cu panglici colorate în Sâmbătă Patimilor, iar seara, la lăsarea întunericului, merg în curțile fețelor cu crengi de brad înfăşurate în panglici.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, care este de religie evanghelică, şi soţia sa Carmen, de religie catolică, sărbătoresc duminică Paştile şi de regulă, cuplul prezidenţial participă la slujba de Înviere din Biserica Catolică din Piaţa Mare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...