Costul forţei de muncă a crescut în trimestrul III din 2011
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul III din 2011, o rată de creştere de 3,55% faţă de trimestrul precedent şi de 10% faţă de trimestrul similar din anul anterior. Potrivit datelor statistice, în forma brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă diferă nesemnificativ faţă de forma ajustată (3,48%, respectiv 10,02%). Comparativ cu trimestrul II din 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut o creştere mai accentuată în învăţământ, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în alte activităţi de servicii, intermedieri financiare şi asigurări, respectiv informaţii şi comunicaţii.
*De ce a crescut costul forţei de muncă?
Creşterea accentuată a costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cauzat de vacanţa şcolară. Totodată, în industria extractivă creşterea costului orar al forţei de muncă a fost determinată atât de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent ca urmare a concediilor de odihnă, cât şi de creşterea cheltuielilor directe ca urmare a acordării de prime ocazionale. În ceea ce priveşte activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, dar şi administraţie publică şi sănătate sau asistenţă socială, creşterea costului orar al forţei de muncă a fost determinată în principal de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a concediilor de odihnă. În trimestrul III din 2011, creşterea cheltuielilor salariale cu forţa de muncă a fost de 3,54% comparativ cu trimestrul anterior. De asemenea, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, pe principalele activităţi economice, s-au observat în sănătate şi asistenţă socială, administraţie publică şi învăţământ. Pe de altă parte, creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de informaţii şi comunicaţii, respectiv în activităţile de servicii administrative şi servicii suport. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]