Costul forţei de muncă a crescut în trimestrul II din 2017 cu circa 19% faţă de anul trecut. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ
În trimestrul II din 2017, costul forţei de muncă a crescut cu aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Faţă de semestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) era cu 6,63% mai mic, potrivit informaţiilor Institutulul Naţional de Statistică.
În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (7,91%, respectiv 19,99%), conform Agerpres.
Raportat la primele trei luni ale anului în curs, în trimestrul II din 2017, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ (15,25%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită începerii vacanţei şcolare. Este urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,64%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,90%).
Creşterea cea mai mică a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în tranzacţii imobiliare (1,46%).
În trimestrul II 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.
În trimestrul II din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activităţile de învăţământ (38,99%), sănătate şi asistenţă socială (38,93%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (36,47%) şi administraţie publică (26,30%).
Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.
Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,83%).
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 18,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (18,65%, respectiv 19,85%) în perioada de referinţă.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”
Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]
Comunicat de presă – Stadiul lucrărilor pentru extinderea și reabilitarea Aducțiunilor SZA Apuseni
Comunicat de presă ContractuI de lucrări AB3 – CL3 – „Extindere si reabilitare aductiuni SZA Apuseni” face parte din proiectul regional „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzată în judetul Alba, 2014-2020″, SMIS 319094, cofinantat prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020 si Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Contractul are o valoare de 73.794.644,04 leí […]
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor – Interviu cu domnul Simion Crețu, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru – – Stimate domnule director general, știm că în această perioadă implementați un foarte important Program pentru dezvoltare regională. Care […]