Corpul de control al premierului a început verificările în spitale. Sunt vizate contractele pentru dezinfectanți

spitalCorpul de control al premierului a început joi verificările în spitale, vizând contractele de achiziții încheiate cu firma Hexi Pharma, după ce primele teste oficiale au confirmat că produsele acestei firme sunt neconforme şi guvernul a cerut retragerea lor din spitale.

Demararea controalelor vine la o zi după ce Guvernul a anunţat primele rezultate oficiale legate de produsele HexiPharma, confirmând că substanţele biocide au fost diluate şi de 10 ori.

Elit ELIT

Va fi ales „un eșantion de unități medicale cât mai reprezentative, să vedem de ce Hexi Pharma era un actor atât de important”, a spus Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului, citat de Digi24. Acesta nu a precizat însă în câte spitale vor fi făcute controale.

Valentin Mircea a explicat și cum se vor face controalele privind achizițiile. În cazul licitațiilor, vor fi verificate caietele de sarcină, iar în cazul achizițiilor directe, vor fi verificate documentele de atribuire.

Astfel se va vedea cum de anumite unități medicale au ajuns să cumpere cu precădere produse biocide de la Hexi Pharma. Hexi Pharma deține aproximativ 40% din piața dezinfectanților.

Vor fi însă verificate și contractele de achiziții încheiate cu alți furnizori.

Acțiunea de control se desfășoară în paralel cu ancheta deschisă de Parchetul General după izbucnirea scandalului dezinfectanților. Valentin Mircea a refuzat să spună dacă la Guvern au ajuns informări de la SRI referitoare la problema dezinfectanților din spitale. (C.M.)

sursa: digi24, zf

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419