Cornel Comșa: Colectarea fondului școlii trebuie considerată infracțiune. Educația este gratuită
Deputatul Cornel George Comșa a depus miercuri, 2 decembrie 2015, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni penale pentru cei care colectează, în mod abuziv, fondul școlii.
Propunerea legislativă amendează Legea nr. 1/2011 cu un nou articol, care prevede că ” Darea sau colectarea de fonduri pentru unitățile de învățământ, în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.”
Totodată, propunerea legislativă precizează că ”solicitarea de către membrii consiliului de administrație a unităților de învățământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donație sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum și cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice.”
Principiul gratuităţii învăţământului de stat este consacrat de prima teză a articolului 32, alineatul (4) din Constituţia României, republicată, acesta fiind reiterat şi în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, la articolul 9, alineatul (3). Totuși, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora.
Societatea a decis în 1991, prin aprobarea Constituției României prin referendum, că învățământul de stat este gratuit, în condițiile legii. Legea Educației nu stabilește taxe pentru învățământul preuniversitar de stat, deci colectarea fondului școlii se face împotriva principiului constituțional și nu rezolvă cauza problemei, ci creează de fapt mai multe probleme. În acest caz este de menționat jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție pe tema mitei în cazul medicilor: „De asemenea, instanța de judecată, pentru a da eficiență juridică dispozițiilor art. 34 alin. (1) din Legea nr. 46/2003, va analiza și dacă pentru acordarea serviciilor medicale personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare a supus pacientul oricărei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze, inclusiv prin menținerea în cadrul unității sanitare la nivel de zvon public, prin lipsa oricăror acțiuni de combatere, a faptului că pentru acordarea serviciilor medicale este necesară efectuarea de plăți sau liberalități de către pacient.”
Unii părinți sau persoane auto-intitulate reprezentanți ai părinților, care se comportă de fapt ca niște casieri, invocă faptul că această colectare este de fapt un act liber consimțit de donație. ÎCCJ arată foarte clar că pot exista presiuni pentru efectuarea de liberalități (adică donație sau legat) prin intermediul zvonului public. Acest zvon public este, in speta noastra, formalizat. Părinții sunt convocați în ședințe și li se spune câți bani trebuie să ofere.
”Am luat act, cu mult interes, de solicitarea elevilor în ceea ce privește interzicerea expresă a fondului școlii. A fost și este o solicitare pertinentă și matură și trebuie să fie luată în seamă de către membrii Parlamentului României. In acelasi sens, sindicatele și-au manifestat acordul cu privire la sancționarea drastică a practicii colectării fondului școlii, fapt care întărește motivația de a satisface solicitarea elevilor. Astfel am depus în Parlamentul României, pentru elevi, această propunere legislativă prin care incriminăm colectarea fondului școlii.
În primul rând, subliniez importanța ideii că învățământul de stat este gratuit și trebuie să rămână astfel. Aceasta nu înseamnă că școlile nu pot primi donații și sponsorizări, conform art. 108 din legea nr. 1/2011, lucru valabil în toate sistemele de învățământ. Problema apare atunci când se constituie anumite asociații care încep să îi constrângă financiar pe părinți, să le trimită somații, iar profesorii sa conditioneze uneori chiar admiterea în examenele naționale. Aceste practici sunt imorale și ilegale si trebuie să înceteze. Singura soluție imediată este ca aceste fapte să devină infracțiuni. Lezarea unui drept fundamental, precum dreptul la învățătură, nu ar trebui să aibă o altă sancțiune decât cea penală.
Îi invit pe colegii deputați și senatori să reflecteze asupra temei propunerii legislative, să ia în considerare dorința elevilor de a nu mai fi obligați să dea fondul școlii și, pe cale de consecință, să sprijine și să voteze propunerea mea legislativă. Cred că elevii din România, dar și părinții de bună-credință ai acestora, ne vor fi recunoscători.” a declarat deputatul Cornel George Comșa. (V.N.)
Biroul Parlamentar al deputatului
Cornel George Comșa
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]